söndag, april 20, 2008

Idag kom våren till Bergslagen

Just precis. Idag kom våren - de vildväxande blåsipporna slog ut i trädgården. Dessutom blommar de på ett helt nytt ställe. Det finns uppenbarligen en armé av duktiga myror som sprider runt de klibbiga blåsippefröna.

1999 slog blåsipporna ut den 17 april. Det är den tidigaste blomningen jag noterat. Den senaste är 2003 när blåsipporna slog ut den 21 april.

De är rätt punktliga oberoende om våren är varm eller kall. Det tycker jag är intressant.

22 kommentarer:

Lena sa...

Här brukar björkarna slå ut 28 eller 29 april. Det blir nog så i år också. Grattis till våren!

Jag fick en annan vårkänning idag: Pollen. Ögonen känns fulla med grus. Blir en tur till apoteket i morgon, hade en tablett kavr.

Lilla B sa...

panter: Det dröjer lite längre här men jag har laddat med ögondroppar redan. Det är då en rent onödigt skit att ha, den där pollenallergin. Första repan får man när al och hassel blommar och sen kommer björken. Försöker muntra upp mig med att tycka att det är våren som tränger sig på och kliar i ögonen. Ibland är jag bra lättlurad.

cS sa...

Visst är det intressant med datumblomning. Det finns liknande exempel inom fågelvärlden. En rolig art är sommargyllingen (ovanlig) som, i princip, alltid kommer den 17 maj.

Lilla B sa...

cs: Visst är det intressant. Mina föräldrar (båda helsingborgare) sa att bokskogen på Kullaberg alltid slog ut natten mot den 10 maj.
Men det stämmer måhända inte längre.

Anonym sa...

Jo idag kom den riktiga våren hit till Bergslagen. Och med den den överväldigande morgonkonserten som fåglarna bjuder på. Blev väckt redan 5.30. Som tur är, så har jag aldrig svårt att somna om (en gudagåva har jag förstått).
GJ

Lilla B sa...

GJ: Underbart att våren äntligen lyckades hitta hit! Och blåsippor som spridit sig. Så glad man kan bli.
Den där gudagåvan att somna om har jag också. Bara att blunda och så är det gonatt.

Anonym sa...

Ser man på...visst är det härligt och svårt att slita sig för att gå in...

Kramen från Malin

Marie sa...

Våren er komen hos meg også! Er det ikkje herleg?

Kos deg i solskinet :)

Hasse Wester sa...

Den 20 april varje år hänger jag undan vinter jackorna och samma dag inviger jag uteserveringarna.

Lilla B sa...

malin: Om man har drabbats av ett visst datorberoende så kan man lätt slinka in lite då och då :)

Genomsökte Rusta i Ludvika idag. Inte tillstymmelse till ljusslinga. Massor av annat, totalt onödigt, fanns däremot. Men jag letar vidare.

Lilla B sa...

marie: Vi får sitta och gona oss i solen båda två. Förhoppningsvis får vi njuta av sol och värme i veckan som kommer. Allt jobb går så mycket lättare när solen skiner.

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: En vårritual som heter duga! Av med vinterpaltorna och fram med kaffet!
Tog också på mig en vårjacka idag. Kändes nästan lättsinnigt :)

Marina sa...

Skönt med vår! Här är blåsipporna uppätna. Av en mus tror jag. Trist!

Lilla B sa...

marina: Äter möss blåsippor? De kan väl tugga i sig det mesta men blåsippor? Så urfräckt!
Här är det alltid rådjuren eller den förbenade älgen som ställer till massaker i trädgården.

Anonym sa...

Ja, idag har verkligen våren kommit! Kroppen värker men själen är glad! Blåsipporna blommar i min rabatt också. Nu finns det ingen återvändo för odlingssäsongen 2008! Jag har som vanligt upptäckt lite muskelgrupper som legat i vinterdvala och och som nu återuppstått och värker!
Glad vår!

Lilla B sa...

växthusmadam: De där vintermusklerna vi har nu kommer att ta sig rejält. På våren är man som svagast, tycker jag. Sen jobbar man upp sig rätt bra för att nå toppen på hösten. Visst känns det underbart när våren verkligen kommit. Men inte en majblommeförsäljare har jag sett.

Nollan sa...

Det är ordning på blåsipporna ser jag, det var en ganska intressant iaktagelse det där med att de är så punktliga :) Om de nu är ett säkert vårtecken, betyder det isf att våren också är punktlig? Men det är härligt med vår - trots kliande ögon, rinnande näsa och ständigt nysande. Det är så vackert i naturen att tiden gärna fick sakta in lite!

maritha sa...

Har inte sett blåsippor på flera år=( men vitsippor finns hur mycket som helst. Tack och lov att jag har innekatter, vill inte ha presenter i form av möss...huvva...majblommor har inte gått att uppbringa sen flera år tillbaka då den som hade ansvaret sa ifrån sig, så vi som bor här får försöka hitta dom i andra kommuner=( Trist....

Lilla B sa...

nollan: Tycker det är roligt att se att våren ligger väl till i tiden fast man gnölar och gnäller att vintern aldrig släpper taget.Åtminstone har jag ylat över det. Det där med ledigt mellan hägg och syrén borde skrivas in i arbetstidslagen, tycker jag.

Lilla B sa...

maritha: Jag tycker att det är ursvagt att majblommeförsäljningen upphört i kommunen. Brukar köpa där jag jobbar men har inte sett till någon liten försäljare än.
Bättre var det förr :)- Då lyckades äldste sonen kränga majblommor till ägaren av GardenCenter. Bra gjort, tycker jag.

Lullun sa...

Vad härligt att ni nu fått vår. Och visst är naturen fantastisk, som har en sådan inbygd almenacka!

Lilla B sa...

lullun: Ja, det är märkligt så regelbundet det mesta sker i naturen