tisdag, oktober 14, 2008

Svinjobb


Man skulle ha några trädgårdssvin. Grisar som bökar i jorden och äter upp ogräsrötter och bereder jorden åt en. De är fantastiska på det - jag har sett sånt med egna ögon.

Jag avser vanliga tamgrisar som får gå med trynet i jorden på inhägnat område och inte vildsvinen som kan ödelägga en trädgård i ett nafs.

Bilden är en skolplansch som jag träffade på igår. Svin och råtta heter den.
Råttorna klarar jag mig galant förutan men en liten trädgårdsgris vore fint.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag trodde du redan hade höstgrävt ditt land! Är det då inte live väl sent att åkalla grisen? Förövrigt kan jag tillägga att just grisen tillhör mina absoluta favoritdjur. Den borde vara värd ett bättre öde. Nöff på dig! /Ruben

Malin sa...

Jag gillar grisar...ja vanliga grisar...inte "nedrans svin"...hm vad tänkte jag nu...
Men de luktar så illa...har en del av min släkt som är grisbönder o jisses...jag skulle inte klara en sekund mer än de korta tittarna vi gör...
Men en egen gris hade klart varit nått annat...den skulle tom få komma in om den ville...
Träffade Sune för några år sedan...en minigris som blev lite störe än tänkt...Han bökade upp en hel bakgård och på kvällen låg han men huvudet i knät på sin "matte" medans hon såg på tv...men jag orkar inte med mer djur...tre katter en undulat och en hund...o några strykarkatter...
Men vad ska du ha grisen till...den går inte att programera...
Usch säger jag om älgjaken!

Malin

Lilla B sa...

ruben: Önskan om trädgårdsgrisen kommer efter allt grävande. Mina muskler ropar efter en hjälpande hand i form av en idogt bökande liten gris. Komme han just nu gående över tunet skulle han få göra landet större.
Grisen är ett fint djur. Tänk att vara så uppskattad såväl före som efter döden.

Lilla B sa...

malin: Med många grisar blir det en väldigt koncentrerad doft. Eller lukt är kanske mera rätt ord. Svinpiss är ingen parfym, precis.
Men EN liten gris luktar inte illa.
Förr hade man ju en hushållsgris. Tror inte att jag skulle kunna häva ihjäl den framåt jul.

Maria Berg sa...

Ja varför inte! Skulle vilja ha en myskanka också som kan äta upp min spanska sniglar, Maria

Lilla B sa...

maria: Välkommen hit! Bra idé med myskankor - såg nånstans att man kunde leasa sådana.
Som tur är har de glupska sniglarna inte hittat till vår trädgård än. Nere i byn finns horder... Hu!

Jo sa...

Sambon tjatar hela tiden om hur kul det vore med höns, eller getter eller kanske kalkoner.. Han har doc inte nämnt grisar ännu, men de verkar ju faktiskt göra lite nytta! :)

Lilla B sa...

jo: Lite höns tycker jag vore toppen. De äter precis allt avfall, producerar ägg och gödsel. Snälla är de också. Fast en gris är lite mer djur, om man så säger.

Karin W. sa...

När grisbönderna i mina trakter gödslar på åkrarna luktar det inte gott precis. "Huvva" på ren jämtska! Man får kväljningar. Mina föräldrar hade hushållsgris i ladugården när jag var barn och jag kan inte minnas att det någonsin stank så gräsligt någonstans.

Lilla B sa...

karin: När man gödslar ut svämgödsel luktar det gräsligt (grisligt?) av ammoniak. Äckligt är bara förnamnet. En liten gris kan absolut inte producera så mycket läbbig lukt.

Maria Berg sa...

Nu har jag lagt in bilder från Tvååker, Maria

Lilla B sa...

maria: Tack! Kommer genast och tittar!