fredag, oktober 17, 2008

Sent ska syndaren vakna


Julamaryllis. Det är snart läge att köpa sådana. Tiden går fort.

I somras grävde jag ner mina överblommade amaryllisar. De skulle få stå ute i riktigt god jord, växa till sig, komma in på höstkanten och sen få ligga och vila sig efter maten. Efter den behandlingen måste de ju bli sprängfyllda av blomningsglädje.
Så tänkte jag en dag i början av juni.

Idag kom jag ihåg de där amaryllislökarna. De har stått i en jordhög som bara ligger och väntar på att användas. Jag har inte tänkt en tanke på jul och amaryllis förrän idag.

Ut kom jag, fortare än en gris blinkar, upp med amaryllislökarna och in i värmen med de krakarna. De stackarna har fått stå ut med flera minusgrader på nätterna.

Hur ska det gå?
Kommer de att blomma någon gång eller är de nästan döda?
Ingen vet.

16 kommentarer:

Lena sa...

Jag tror att de kommer blomma av pur tacksamhet över att slippa frysa mer.

Anonym sa...

Upp Amaryllis, vakna min lilla .... Tänk om du levat på Bellmans tid, då hade nog texten blivit en annan! Kanske lika så gott du slapp. För vem vill gå till eftervärlden som en sjusovare? Lycka till, rötterna ser ju fina ut. /Ruben

Hedgren sa...

Spännande! Väntar ivrigt på fortsättningen som säkert kommer! Eller hur?

Maria Berg sa...

Klart de kommer att blomma, här tänker vi positivt! Jag brukar sätta ut min lökar men så tröttnar jag på dem under sommaren och så åker dom ut med ogräset, men lite ångara jag mig nu. Maria

Malin sa...

Hm...hos mig blommade en i början av sommaren och de andra har gröna fina blad...frågade idag en trägårdsvän som menade att de skule raskt få krypa till kojs och inte vakna igen förrän de gjorde tecken till det...så lycka till säger jag - har inte en aning för de jag köper till jul blommar då de ska men de andra kan få för sig att blomma dåde har lust...

Kram från Malin

Lilla B sa...

panter: Åh, vad jag hoppas på det!

Lilla B sa...

ruben: I en värld där 24-timmarssamhället slukar oss, där ingen skillnad på dag eller natt längre finns och där tröttheten ligger som en tung mössa på huvet kommer sjusovaren att vinna mark som en riktig trendsättare.
Bli en Amaryllis! Sov en stund till och bli pigg!

Lilla B sa...

hedgren: Självklart!

FO - 2 sa...

Jeg tipper løkene dine er veldig takknemlige for kuldeperioden og at de vil glede deg stort med en praktfull blomstring til jul ja.
Krysser fingrene her og nå.
Tvi tvi! ;)))
God helg ønskes deg! :)

Lilla B sa...

mariaberg: Jag hoppas men tror inte på den eventuella blomningen förrän fram emot våren. Men det är gott nog.
Gamla utblommade hyacintlökar får torka till och får sedan ett permanent boende i växthuset. Där blommar de finfint under våren.

Lilla B sa...

malin: Jag hoppas förstås på blomning men den kommer nog inte igång tidigt. Tänker också köpa mig en blommande amaryllis till julen ( och sen låta den stå i jordhögen under sommaren osv osv...)och så får mina nu upplockade lökar blomma närhelst de behagar. Bara de blommar så blir jag glad.

Lilla B sa...

ida: Tror du att köldperioden har en gynnsam inverkan? Det tänkte jag aldrig. Men så är det kanske. Men det var riktigt kallt, ser du. -4 grader under flera nätter. Visserligen har Husbonden lagt jordhögen lite skyddat, men i allafall...

Anonym sa...

Det går säkert bra !

Anonym sa...

Dom blir nog finare än en "köpeamaryllis"

Lilla B sa...

matte: Jag hoppas på det bästa!

Lilla B sa...

Du anonyme: Finare än en köpeamaryllis?! Kanske - om jag har tur.
Annars får jag väl hålla tillgodo med köpechili... ;)