måndag, oktober 13, 2008

Vika vadd och klistra remsor


Nu gäller det att vara försedd med fönstervadd och fönsterremsor. De som bor i lägenheter eller i hus av modernare snitt behöver inte ens fundera över dessa vinterns nödvändigheter. Vi andra måste.

Nu är det så att Husbonden och jag bor i ett gammalt hus som vi en gång köpte i vrakskick. Huset var i det skicket - inte vi. Mycket renoverande har behövts. Fönstrena är de ursprungliga. Många och stora med spröjs. Alla av friskaste kvistfria virke. Dessutom är det lösa innanfönster till.

Men hallå - så omodernt! Så tänker kanske någon läsare.

Javisst är det omodernt men den breda luftspalten mellan fönsterbågarna isolerar nästan som ett treglasfönster. Vi läste noga på om k-värden en gång i tiden.

För att verkligen få behålla värmen och slippa kondens måste man klistra fast fönsterremsor på innanfönstrena. Tätt ska det vara. Tätt får det däremot inte bli mellan karmen och det yttre fönstret. Där ska luften kunna vandra.
Innan klistringen kan man rulla ihop fönstervadd och rent av dekorera den med eterneller eller annat. Innan fönstervadden kom hade man fönsterlav, förresten.

När väl allt det här är gjort stannar värmen i huset och nästan alla ljud stängs ute. Så när våren kommer och innanfönstrena lyfts ut kommer våren direkt in i köket. Det låter som om vårfåglarna skulle sitta på kaffebryggaren.
Det är nästan sant, i allafall.

Undrar hur länge fönsterremsor kommer att tillverkas. Jag köper alltid på mig ett redigt lager.
Det gäller att vara försedd.

15 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Du är ju en levande uppslagsbok!! När vi skaffade oss växthus så var det här man fann svaren.

Vi har ett enda fönster i huset med lösa innanfönster. vi fann en lämnad rulle med vadd o jag rullade ihop den o lade den emellan. Men så såg jag nån tejprulle som jag inte förstod vad man skulle göra med.

Så kikar man in här ovad får man om inte en lektion i innanfönstershantering!!

Bugar o tackar o letar fram tejprullen igen o så går jag till verket.

Bugar o tackar än en gång :)

Varm kram

Åsa! sa...

Starkt att orka ta bort innerfönsterna på våren... Känner en och annan som helt enkelt låter dom sitta kvar, sommaren går ju ändå så fort:)

Dubbelörn sa...

Har kollat tejpen o den verkar gammal, för den fäster inte alls...

Nu ut o leta fönstertejp o vadd att ha på lager ;)

Lilla B sa...

dubbelörnen: Har du blött pappersremsan? När man rullar upp den är den alldeles torr men man kan antingen dra den i en burk med vatten eller sträcka ut dem och dra en blöt svamp över rätta sidan. Det märker du. Det är inte som tejp utan man måste köra på med vatten.
De kan bli för gamla - klistret brukar bli lite brunaktigt då.
Och ta ALDRIG maskeringstejp!

Lilla B sa...

åsa!: Det är inte alla fönster som åker bort. Nödvändiga, bara. Men när stora fönsterputsningen bryter loss måste man ta alla.
Det sker inte så ofta...

Anonym sa...

Det låter underbart, åtminstone vårarbetet att släppa in fågelsången.
Det betyder väl att du är "så illa tvungen" att tvätta fönstren också? Till den sysslan skulle jag behöva lite påpiskning.
GJ

Lilys liv sa...

Tack för alla tips! Du kan läsa i min blogg om hur det gick när jag satte in två fönster igår kväll! Och då är det inte första året jag gör det, man lär så länge man lever!
P.S. Ingen kondens imorse!

Lena sa...

Japp, ett lager måste man ha. Sista fönstret sattes in i går och det var då inte en dag för tidigt.

Anonym sa...

Här är det samma! Putsade upp sovrumsfönstrena igår och satte i innanförnstren... Bara tejpandet kvar =( Mycket pyssel blir det, men som du säger: På våren är det helt underbart när man hör fåglarna kvittra! (Å crossåkarna fara som galningar nere på vägen...)

Lilla B sa...

GJ: Jag fuskar så mycket det bara går med fönsterputsningen. Luften är rätt ren här så det behövs inte så ofta ändå... ( säger jag och glor skumögt mot fönstret)

Lilla B sa...

lilys liv: Jag skenade genast dit och läste! Det är en del jox förbundet med gammaldags charm. Det är bara att hacka i sig.

Lilla B sa...

panter: Vi är ju inne i mitten av oktober - det kunde varit värre

Lilla B sa...

annapanna: Vi hör tågen åka förbi på våren, förutom fågelsången, alltså. Det är faktiskt rätt gott att slippa känna sig avskuren från civiliserade trakter.

Anonym sa...

Så spännande med lite ny kunskap. Hade ingen aning om att det var så det gick till. Otroligt att det finns fönsterremsor att köpa. Det har jag aldrig sett men jag har å andra sidan inte letat efter dem heller.

Lilla B sa...

kersti: Trodde en gång i början av innanfönsterkarriären att det skulle gå lika bra med maskeringstejp. Hej, vad jag bedrog mig. Den gick lätt att sätta dit, satt fint hela vintern och när våren kom drog jag bort lika mycket färg som maskeringtejp. Inte lyckat! Efter det vet man hur en rulle fönsterremsor ser ut :)