måndag, oktober 06, 2008

Dahliaknölar

Sen sent i går eftermiddag ligger dahliaknölarna i källaren. Försökte få bort så mycket jord som möjligt men det kommer nog att bli skräpigt under dem när jorden torkar.

Knölarna hade växt till sig rejält under sommaren. Möjligen kan jag sätta spaden i dem på vårkanten och dela. Alltid något att se fram emot. Idag har jag fyra plantor. Tycker om när det är många blommor av samma sort. Det ska helst välla fram i rabatterna, trängas rejält så inga ogräs gör sig besvär med att sticka upp. Vackert blir det. Lättskött, dessutom.

14 kommentarer:

FO - 2 sa...

En hage eier ser alltid fremover,
i glede og forventning.
Og formering og deling er en fin BONUS! :)
En god uke ønskes deg.

RosaMilton sa...

En fråga om vinterförvaring! Vilken temperatur förvarar du dina knölar i? Jag fick höra att 12 grader var för varmt, det är det kallaste vi kan ordna här hemma. Fin blogg du har, har läst den ett tag nu!

Ida sa...

Det har varit 0,8 minus i mitt växthus (jag mäter strax under taket). Dahliorna där lever fortfarande men de som stod på friland har blivit bruna. Ingen av dem har behagat blomma...

Lilla B sa...

ida: Ha en trevlig vecka själv! Att kunna dela växter är verkligen bra. Antiggen man utökar eller ger bort.

Lilla B sa...

rosamilton: Hjärtligt välkommen hit! Och tack för beröm - sånt värmer!. JAg vet inte hur mycket det är i vår källare, men jag håller inte för otroligt att det ligger runt 10 -12 grader. Man kan alltid prova, går det åt skogen så har man i allafall provat och får tänka sig något annat nästa gång. Om du har fasligt värdefulla knölar kanske nån granne kan bistå med kallare utrymme?

Lilla B sa...

ida: Driv upp dem i stora hinkar i växthuset nästa år. Sen sätter du ut dem när frostrisken är över. Man kan komma långt i livet med tjyvstarter, serru! :)

Ida sa...

Jag förodlade dem inomhus, men sen vart jag för ivrig och satte ut dem när det var exakt en frostnatt kvar, så de fick börja om från början igen... suck. Men man lär av misstag, sina egna iaf. :)

Lilla B sa...

ida: Jag lät mina stå inne i växthuset för länge ett år. De blev så tunna och eländiga att minsta vind slog ikull dem. Lagom är uppenbarligen bäst :)

Anonym sa...

Tack för besöket hos mig! Roligt att du uppskattade inlägget.

Lilla B sa...

rutan: Det var ett mycket roligt inlägg!

Anonym sa...

Jag har slutat med Dahlior (i alla fall för tillfället).
Tycker det är jobbigt med sådant som knäcks av första frosten och när de är som allra vackrast. Men den egentliga anledningen är att alla mina fina ärvda dahliaknölar hade förvandlats till lite skräp och sorkskit i källaren en vinter. Detta trots att huskatterna har regelbunden "källartjänstgöring".
GJ

Lilla B sa...

GJ: Sorkätna dahliaknölar är ju inget som sprider glädje, precis.
Jag får väl låta Monsterkatten sprida skräck i råttjäklarna i källaren!

Jo sa...

Hmm där var det flera som sa något. 1: Jag måste plocka upp mina knölar och komma på något bra ställe att förvara dem, för 2: vi har massor av gnagare ute vid rucklet...
Man kanske får testa vinden hemma i stan.. Vad tror du om det?

Lilla B sa...

jo: Låter lite lurigt. Är du säker på att det inte är fryskallt där?