måndag, november 05, 2007

Bot mot mörker

Några dagars ledighet och mörkret där ute är än mer kompakt så här på morgonen.

Försöker mota bort mörkret så gott det går.
En fönsterlampa står i sovrummet. Den går på timer. Jag har ställt in tiden så att den börjar lysa fem minuter innan väckarklockan ringer. Jag tycker att det är betydligt trevligare att vakna i ljus än i mörker.

Prova själv!

17 kommentarer:

Rexxie sa...

Visst är det mycket enklare att vakna/kliva upp när det är ljust i sovrummet.

Jag har en supersmart (och superdyr) väckarklocka/timer som sakta ökar ljuset på sänglampan under en halvtimme, så om jag t.ex skall kliva upp 07:00 så börjar den öka belysningen 06:30. Rekommenderas (om man har en dryg tusenlapp över).

Lilla B sa...

rexxie: Låter ju alldeles förträffligt. Visste inte ens att de fanns....
Tills vidare kör jag med min lågbudgetvariant men en lyxdito får stå på önskelistan!

Välkommen hit, förresten!

Dubbelörn sa...

Läste om dessa lampor... var hittar man en sådan fifig sak...?

Kramar

Lilla B sa...

dubbelörnen: Jag vet inte - vi får väl höra med rexxie. Tycker att det låter finfint att vänja hjärnan lite vid ljuset. Skingra dimmorna..

Linda sa...

Det där var ett bra tips, det måste jag prova!
Jag behöver alla hjälpmedel jag kan få nu.

Malin sa...

Jag har alltid tänt i hallen utanför sovrummet...vill gärna ha lite ljus att kika på då jag kikar upp om så mitt i natten eller när jag ska upp...En del tror att jag är mörkrädd men inte!
Har alltid velat ha ett ljus att fästa blicken på...hade jag fått som jag ville så skulle adventsljusen få lysa hela den mörka årstiden..

Kram från Malin

Humlan sa...

Nu får det vara mörkt, men när jag har satt upp adventsljusstakarna så brukar det bli med timer som går igång tidigt, det är så trevligt att vakna i det ljuset.

Anonym sa...

En sådan fiffig anordning, att öka ljuset så sakteligen!
Undrar om den även kan fungera omvänt dvs släcka ner så sakteligen, så att man kommer isäng i tid på kvällarna?
Också ett bra knep om man vill komma upp på morgonen sägs det. Själv lyckas jag sällan somna i tid.
GJ

Lilla B sa...

lindalotta: Prova båda. Mitt lågbudetalterntiv och rexxies snitsigare

Lilla B sa...

malin: Jag har aldrig rullgardiner nere. Trivs bäst på sommaren när man får gå och lägga sig i dämpat kvällsljus och om man vaknar mitt i natten är det alldeles ljust. Inga problem att somna om.

Lilla B sa...

humlan: Och komma hem när det lyser lite trivsamt. Inte öppna dörren till ett becksvart hus.

Lilla B sa...

GJ: Visst låter det fiffigt! Ljus som ökar på efterhand. Skulle allt gärna också vilja ha en sån väckarklocka. Undrar om tomten läser här...
Kommer jag bara i säng somnar jag fort, men det är lätt att bli hängandes vid datorn. Bara kolla lite till, och lite till.....

Rexxie sa...

Finns hos ett företag som heter Nordic Light Care och webb-adressen är:

http://www.nordiclightcare.com

Modellen som jag har heter Sunrise System 100 och är alltså en gryningssimulator (och har även ett läge för solnedgångssimulering, dvs att den släcker lyset sakta). Jag kör bara med gryningsläget, och det funkar faktiskt riktigt bra!

Kostar 990 kr inklusive moms (och så tillkommer frakten och då blir det en dryg tusenlapp...)

Finns även en annan variant som heter Bodyclock, men eftersom den har inbyggd lampa så ville jag inte ha den (eftersom jag redan hade en sänglampa).

Lilla B sa...

rexxie: Tack för upplysning (!). Tycker att det verkar vara en riktigt bra grej, bättre än min icke helt oävna timerlampa. Skönt att ligga på uppvakning, om man så säger....

Rexxie sa...

Jag körde också med timer tidigare, men oftast tyckte jag att det blev så abrupt att jag oftast bara slog av lampan (och sov vidare :-)

Lilla B sa...

rexxie: Jag har lampan i fönstret en bit bort. Om jag får för mig att släcka den är jag tvungen att gå upp. Är man listig eller....

Anonym sa...

Lilla b. Trevlig blogg du har. Jag fastnade en stund här efter att ha sökt på gryningssimulator. En gryningssimulator får en verkligen att vakna lättare än utan. Har du inte redan skaffat en så kolla på kraftshop.se för en lite coolare och bättre modell än de på Nordic Light Care. En smula dyrare men det är det värt.