onsdag, november 14, 2007

Klen grönska inomhus

Där jag växte upp kallades alltid krukväxterna inomhus för fönsterträd.

Jag har inte satsat någonting på fönsterträd. Övervintrande pelargoner, physalis i vardande och några ärvda novemberkaktusar utgör grönskan på fönsterbänkarna.
Rätt skalt, med andra ord.

Glömmer ändå att vattna.
I växthuset glömde jag aldrig det.

Snart nog kommer adventljusstakarna att ta plats i fönstrena.

8 kommentarer:

FO - 2 sa...

Du fortjener vel en pause om vinteren. ;)

l*eva sa...

Physalis i vardande?

*rynkar lite frågande på pannan*

Lilla B sa...

ida: Ärligt talat blev jag less på inneblommor under en lång tid. Under flera år hade jag ingenting i blomväg inomhus - allt grönskande fanns ute och i växthuset. Nu kommer det in lite då och då. Mest för vinterförvaring.

Lilla B sa...

l*eva: Jag tar skott på physalisen som jag hade i växthuset. De har rotat sig och nu står det flera små physalisplantor på fönsterbrädan. De bildar moderplantor åt nya skott som jag tar i februari. De som jag övervintrar blir rätt taniga, därför friskar jag till med nya skott av dem. Sen har jag stora plantor till växthuset när den säsongen kommer. Listigt, va?

l*eva sa...

lilla b: Nu klarnade det...bra info. Jag har en planta som ÄNTLIGEN i slutet av september gav 2 frukter...kan jag ta skott av den nu? Eller ska jag försöka att få moderplantan att överleva?
Vill å det uttryckligaste säga, att den plantan ser INTE rolig ut!
:(

Lilla B sa...

l*eva: Nu är ingen bra tid att ta skott.Försök övervintra plantan även om den inte ser kul ut. Vem gör det under vintern, förresten? Ta skott av när ljuset återvänder istället!

Anonym sa...

Jag har aldrig försökt ta skott av Physalisen och hade egentligen tänkt låta den försvinna för alltid. Den tar ju så enormt stor plats i växthuset. Nu har det inte blivit så. Den jag har nu kom förra året som självsådd planta och fick övervintra i kallt men ljust (konstljus) källarutrymme. Den blev som sagt enorm och gav stor skörd. Jag har faktiskt fortfarande några frukter kvar som håller på att eftermogna.
Klarade alltså inte att kasta bort den. Beskar den istället hårt och planterade om den från frijord till kruka. Den tycks må fint i källaren i år också (än så länge).
Tydligen en riktig överlevare och dessutom perenn. Jag som trott den var en ettåring!
GJ

Lilla B sa...

GJ: Min mamma har en som är flera år gammal. Aldrig för sent att lära sig något nytt :)