onsdag, oktober 31, 2007

Ljus i norr

Nämnde i eftermiddags för några arbetskamrater att jag var lite trött. Inte sjuk på något sätt, bara trött. Dessutom var tröttheten självförvållad. Satt för länge framför datorn i går kväll. Men inte nog med det. Fick för mig att det skulle kunna bli norrsken på natten. Det var stjärnklart och kallt.

Stod där vid fönstret. Tittade mot norr där jag några gånger sett det nästan magiska skenet. Stod kvar rätt länge. Klockan var efter ett.

Väckarklockan, den obarmhärtiga, ringer 5.45.

Det blev inget norrsken.

- Du är allt en knäppgök, sa arbetskamraterna.

De kan ha rätt....

17 kommentarer:

beerbelly sa...

Låter inte knäppt utan helt rätt. En sak gjord bara för din egen skull. Visst att man ångrar sig på morgonen kanske men värt det. Ännu mer om det verkligen synts norrsken iofs ;)

Bloggblad sa...

Här nere kan vi se norrsken nån gång vart femte år eller så - och sist missade jag det... och många gånger förut. Blir så sur när jag hör om det dagen efter.

Bloggblad sa...

Fast jag var trött ändå idag efter att ha legat på tok för länge och läst deckare...

Lilla B sa...

beerbelly: Just då när jag stod och spanade efter norrskenet kändes det helt rätt. Totalt fel var det däremot kvart i sex på morgonen. Tänk så det kan ändra sig på några timmar. :)
Det är ett grant skådespel, det där norrskenet. Om man nu får korn på det alltså.

Anonym sa...

Det hade kunnat vara en sån kväll, jag tänkte samma sak igår kväll!

Otroligt klart, kallt och sååå vacker himmel.
Norrsken såg jag nu inget, men däremot något slags komet-meteorit-rest-sak som for över himlavalvet, med som en liten svans efter sig. Såg ut som ett stjärnfall men kraftigare och det varade längre.
Vackert!

Lilla B sa...

bloggblad: Inte alla som råkar ut för deckarutmattning!
Det låter som en rätt trevlig orsak till trötthet.

Lilla B sa...

ellis: Kul at du också tänkte samma sak. Den kometliknande såg jag inte till. Spanar ibland efter satelliter - de far i stillsam färd över himlavalvet.
Det var verkligen en vacker natthimmel igår.

beerbelly sa...

Hörde något om att det skulle vara en komet som var starkare än vanligt eller något.. minns inte riktigt. Kan vara den. Cool.

Lena sa...

Den där "kometrestsvansen" tror jag att vi fångade på foto faktiskt

Anonym sa...

Den som väntar på något gott... :-)
Som en liten hint hur stora chanserna är för att få syn på norrskenet, finns det turligt nog många hemsidor till hjälp (genom att mäta/förutse solaktiviteten kan man ju räkna ut en sannolikhet). En av dessa sidor är www.gedds.alaska.edu/AuroraForecast där de tyvär spår låga chanser för norrsken i en tid framöver... :-(

Lilla B sa...

beerbelly. Det var säkert den som Ellis såg. Fasiken också att jag missade den!

Lilla B sa...

panter: En bloggbild kanske?

Lilla B sa...

louise: Den sidan skall jag lgga till favoriterna! Tack så mycket. samlar på intressanta sidor och sen kan man sitta och läsa tills solen går upp...
För några dagar sedan stod det i DNs nätupplaga att under ett par dagar skulle norrskenet vara synligt på våra breddgrader. Ska kolla den rekommenderade sidan så jag inte står där i särken och fryser rent i onödan :)

FO - 2 sa...

Det ble ikke mange timene med søvn på deg den natten nei....
Du får ta det igjen...
Norrsken. Er det Nordlys, som vi i Norge kaller det?
Nordlys er vakkert.
Håper du får mange stjerneklare kvelder med Nordlys fremover i vinter. :) Til trøst! ;)

Lilla B sa...

ida: Nej, det blev inte många timmars sömn, precis. Norrsken och Nordlys är samma sak. Louisee tipsade om en lnk, läs hennes kommentar. där kan man få lite vägledning om när Nordlyset är tänt! Det är så fantastiskt när ljugardinerna böljar fram över himlen.

Anonym sa...

beerbelly - ja men då kanske det var den jag såg, kul!

Överhuvudtaget är det ju helt underbart att stå ute på gården en sen kväll, när det är klart. Jag blir LYCKLIG inuti varje gång jag står där och tittar upp mot stjärhimlen.
Det är så... mäktigt räcker inte, men i brist på bättre säger jag det.

Lilla B sa...

ellis: Men när man står där i mörkret och glor rätt upp händer det allt att man drattar på ändan. Blir lite yrslig av det där....