tisdag, oktober 30, 2007

Sopinsamling

Våra sopor hämtas en gång i månaden. Var fjärde vecka kommer bilen som tömmer vår gröna tunna. Källsortering och en varmkompost håller undan mängden.

Men, men. Det finns ett visst spänningsmoment i detta med sophämtning. Det är sagt att på fredagar var fjärde vecka ska sopbilen komma. Det må så vara, men ibland infaller uppenbarligen fredag på en onsdag, ibland på en torsdag. Man kan aldrig så noga veta.
Därför måste soporna ut senast tisdag kväll. Jag snor runt och tömmer varje papperskorg, plockar i allt som skall väck. Jag har minsann redan varit ute med det sista.

Månadens mest snopna är att komma ut med kassar likt en bag-lady, lyfta på soptunnelocket och finna att tunnan precis är tömd.

Då känns det som om man övertrasserat sitt sopkonto.....

12 kommentarer:

Lena sa...

Våra hämtas varannan vecka. Sop- bilen kommer i ett huj och varje gång är jag lika glad att det inte går någon, människa eller hund, på vägen.
Vi hade ett sopsorteringssystem i kommunen förr, men nu går det mesta till ett värmeverk i grannkommunen. Idag blir det resa med stora sopor till tippen. Det vill till att ha packat kärran rätt, för där är det sortering.
Irriterande med bilen, för det går ju inte att vara utan på landet. Hoppas att det är ett billigt fel.

l*eva sa...

Vi har fortfarande sopnedkast...för *äckelsopor*...men annars har vi också något, som kallas *sortering*??
Tittar man in i vårt sophus MÅR man ILLA.
Antagligen ett språkförbristningsproblem?
Är man van, att slänga soporna på gatan...rakt ut genom fönstret...eller så...Så måste ju vårt Nordeuropeiska system verka helt konstigt...eller?

Cattis sa...

nä men pu vad jobbigt!
vi hade hämtning varannan vecka och sopbilen kom i allafall på rätt dag fast med på ett varierat klockslag.
skönt att ha ett sopnedkast och ett soprum - rena lyxen faktiskt.

Anonym sa...

Vad dumt! Så kan man ju liksom inte planera. Tömning bara en gång i månaden kräver ju ändå sitt av planering, speciellt när det är juletid och andra sådana speciella tider på året, då soporna tycks växa. Skärpning från sophämtarnas sida!
sophanteringen här ska vi dock inte gå in på, för så skriver jag ett helt inlägg. Det skär djupt i en miljömedveten svensk hjärta ibland att gå runt bland bostadskvarteren. Turligt nog har vi iaf ett förbränningsanlägg, men...

Anonym sa...

Fast jag tror Lilla B själv valt hämtning en gång i månaden, det har vi gjort. Man kan få en gång i veckan om man vill, men har man inte sopor så det behöävs så blir det bara dyrt.

Villa Nian sa...

Först tänkte jag ...bara var fjärde vecka! Men det hade nog räckt för oss också tror jag åtminstånde på vintern. Man blir förståndig när man har sällantömning! Har ni var fjärde vecka även på sommaren?

Lilla B sa...

panter: Jag hoppas också att det är ett billigt fel. Till fredag åtminstone står bilen obrukbar och än så länge är kostnaden rimlig :). Vi hr också en miljöstation där vi kan lämna av diverse avfall. Sorterat naturligtvis. De öppna tipparnas tid är gudskelov förbi.

Lilla B sa...

l*eva: Va? Finns det sopnedkast kvar? Trodde de tillhörde en förgången tid.

Ert sophus verkar ju vara något för room-service..

Lilla B sa...

cattis: Jag har inget emot soptunan alls. Däremot ogillar jag när de kommer för tidigt med hämtningen. Jag vill inte stå där med fyra soppåsar och lång näsa!

Lilla B sa...

louise: Mycket dumt att inte komma på rätt dag. Men här gäller det att anpassa sig. Var fjärde tisdag kväll är dead-line för husets sophantering. Tre personers hushåll klarar galant den mellanstora tunnan med god sortering.

Lilla B sa...

ellis: Visst har vi valt fyraveckorsintervall alldeles av fri vilja. Vi behöver inte få tunnan tömd oftare. Men då vill jag att det ska vara just fyra veckor! Det är sopplanering som gäller.

Lilla B sa...

tina: Det är var fjärde vecka året om. Men då har vi varmkompostering på tomten med råttsäker kompost.
Visst tänker man sig för och sorterar ut allt det som kan läggas in förpackninginsamlingen för sig. Det blir en vana rätt snabbt. Men fan kommer lös när motparten inte håller sin del av avtalet!