tisdag, juni 09, 2009

En skog av luktärter

Sådde för några dagar sen och de är redan uppe.
Luktärter är plockblommor. Ju fler man plockar desto mera blommar ärten.
Varför då? undrar kanske någon. Jo - blommans uppgift är att sätta frö och plockar vi bort blommorna stimuleras växten att fortsätta och fortsätta med blomningen.

Den som vill gå en tur i luktärtskogen kan klicka på bilden.

14 kommentarer:

Jo sa...

Ah, bra att veta! :) Vi har ju några perenna luktärter i ruckelträdgården, de andra verkar inte vilja komma upp.. :(

Elisabet. sa...

Nu har jag tagit mig en promenad i luktärtskogen och fått lära mig lite om den blomman också och det tackar man för.

Tack-tack.

AnnaPanna sa...

Jag har inte planterat ett endaste dugg nu i år, mitt i flyttkaoset... Det jag saknar allra mest är dessa luktärter... Finns ingen godare lukt i världen... =) Å söta är de med i sina gulliga färger!

Madeleine sa...

Jag älskar luktärter! Hittade en sort som var lavendelblå för ett par år sedan. Den var ljuvligt vacker och doftade jättegott. I år har jag dessvärre glömt bort att så... hm... inte försent än. Måste leta fram fröna!
Kram!

Allers Trädgård sa...

Åh, vilken växtkraft! Ska du låta dem stå kvar som en skog eller flytta ut/runt dem? Kan riktigt känna doften av så många på samma plats, kommer bli underbart!
/Emma

JULIEK sa...

En av mine favoriter detta : )

Malin sa...

Mina luktärter står kvar ute i växthuset...jag har sått dom i en stor kruka och har blivit rena djungelodlingen...att så där ute var det bästa jag gjort...Tog lite skott av dom o de tar sig de också...har lyckats andra år med detta...Måste bli riktigt varmt innan jag vågar bära ut den krukan och behöver nog lite hjälp...eller dra ut den på en kärra kanske...hm...återstår att lösa.

Kram från Malin

Bloggblad sa...

Jag har misslyckats med ettåriga luktärter många gånger, gav upp och sådde perenna - som lyckades så in i helsicke att de dyker upp i alla möjliga rabatter och buskage, till och med i grannens trädgård...

Bloggblad sa...

Förresten, "järnnätter"... här kör vi järndygn. Det är knappt över nollan sen drygt en vecka tillbaka... och jag som gillar gråa kravlösa dagar har börjat gnälla högljutt nu. Fryser ju!

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Underbart :)

epsilon sa...

Så många har jag aldrig fått att gro. Hur gör du Lilla B?

Nollan sa...

Trivsamt var det där i luktärtskogen. Kanske kan få återkomma när den blommar? Tills dess ska jag anta namnet "Putte" ;)

Lilla B sa...

jo: Det har varit så kallt i jorden att fröna bara ligger och väntar på bättre tider. I värsta fall ger de upp och ruttnar. Sånt är inte kul.

elisabet: Vassego! Kom gärna på återbesök när det blir en parfymskog.

annapanna:Kom hit så får du några plantor. Jag har ju rätt många :)

ronja: Ingen sommar utan luktärter.
Fram med fröna!
Fort!!

Emma på Allers: Har haft luktärter på prov i växthuset tidigare men det blir inte så bra. Ärten växer för fort och blir vek. Blomstjälkarna kommer för långt ifrån varandra.De trivs uppenbarligen betydligt bättre utomhus. Tänker låta dem klänga på pilkoner ute bland grönsakerna i kökslandet. Här blandas det friskt.

Julie: Absolut en av mina också. De ska dofta så galet mycket att man blir yrslig, tycker jag.

malin: Mina får stå kvar i pluggbrättet tills värmen kommer. Jag vill knappt gå ut själv i denna hiskliga försommarkyla. Tänker toppa dem för bättre förgrening.

bloggblad: Det var rackarns! Du odlar till och med åt grannen. Det var sannerligen snällt :) Visst är det otäckt att frysa när man förväntar sig sommarvärme.

hannele: Jajamen!

epsilon: Jag slänger ner alla fröna i ett glas fisljummet vatten ett dygn innan sådden. Det gör susen! Jag lägger förresten sättlök i en plastpåse med en urvriden wettexduk i och knyter till. Rötterna växer så man ser det. Snabbstart för otåliga :)Gäller både luktärter och lök.

nollan: Så välkommen så! Men kliv försiktigt ;)

FO - 2 sa...

Denne "skogen" vil gi deg mange gleder gjennom sommeren 2009. :)