fredag, juni 05, 2009

Dahliorna ligger pyrt till

Har planterat ut dahliorna. De stod alltför länge nere i källaren och började så smått att spira med bleka blad på långa stjälkar.

Inte bra. Inte det minsta. Borde tagit upp dem i ljuset tidigare.

Planterade ut dem i förra veckan och hoppas att de gillar omild behandling.
Men nu ser det ut att bli alltför eländigt för dem. Temperaturen sjunker raskt ner mot nollstrecket.
Dubbel fiberduk ligger på - kan det räcka, tro?

De ska väl inte behöva frysa ihjäl natten mot nationaldagen?

16 kommentarer:

epsilon sa...

Mormor hade alltid dahlior och jag minns allt dividerande - kan de sättas ut - tänk på järnnätterna - måste de upp nu osv. Men vackra var de trots all denna oro. Nationaldagen kylig men klar.

Malin sa...

Nu (08.20) ser jag att en av grannarna precis har hissat upp flaggan...ser lite märkligt ut då flaggstången inte är mycket högre än deras hus...flaggan är enorm däremot...
Jag hade dahlior ute sent en höst...de blommade trots att frosten krupit fram...de är mao rätt sega och jag skulle tippa på att de kommer att klara sig...
Ha en riktigt bra lördag!

Kram från Malin

Lilla B sa...

epsilon: Dahliorna är så fina när de blommar men de är en rediga krångelblommor. Inte sättas ut för tidigt. Inte glömmas i källaren heller. Inte frysa sönder o samman på hösten. Här var ordentligt kallt i natt men tempen höll sig över nollan. Alltid något så här i inledingen på sommaren ;)

Lilla B sa...

malin: Det måste varit en väldigt bra dahliasort! Bara sega sig lite när frosten kommer. Här blir de slemmiga och räliga när kylan sätter in. Köldtåliga dahlior borde vara en försäljningssuccé.

Glad Nationaldag!

FO - 2 sa...

Jeg håper at det rekker!
Det er ikke alltid at naturen spiller på lag med oss "hagere", nei....
Da må vi ta i bruk de midler som vi har...
Lykke til!

Lilla B sa...

ida: Nä - inte är Naturen på odlarens sida alla gånger. Verkligen tur att fiberduken finns. Och värmefläkten i växthuset. Sist men inte minst: fleecetröjan till odlaren själv.
Trevlig helg borta i Norge!

Tankevågor sa...

En yllefilt kanske vore något? ;-)


Min mamma hade alltid olika dahlior som hon pysslade med. Men en stor vit som stod vid en husvägg brukade hon inte ta in....egentligen vet jag inte varför.
Men den rackaren klarade sig över alla möjliga kalla vintrars oväder och kom upp igen varje år där vid väggen.
Kan det ha varit extra varmt där i jorden? En källare låg innanför....kanske räckte det eller finns det extra tåliga sorter?

Lilla B sa...

londongirl: Väggen magasinerar värme under dagen och avger den på natten. På det viset är det gynnsamt att ha en placering nära en vägg. Det är flera graders skillnad. Kruxet är att det kan bli lite torrt - men det gäller att vattna.
Jag har inte hört talas om extra köldtåliga men så bra om de finns!!

SqZ sa...

Jag hörde det också rykten om nattfrost så jag smög ut mitt i natten och släpade in massor med krukor i garaget och täckte de övriga med fiberduk.

billan sa...

Va skönt att de verkat klara sig. Va vore livet utan fiberduk,tomt och innehållslöst förmodligen! Mina änglar står fortfarande i "fiberdukskuvösen" och blommor för fullt. Visst blir man lycklig när första trumpeten för året visar sig. Och vilken väldoft dom sprider på kvällen.
Må så gott i helgen!

Malin sa...

...men det är säkert...de klarade en knäpp...

Gul o Blåhälsning till Dig

Malin sa...

...men det är säkert...de klarade en knäpp...

Gul o Blåhälsning till Dig

Malin sa...

...blev en serieknäpp här...

Lilla B sa...

sqz: Vad gör man inte för de små liven?? Upp mitt i natten och lägger på dem täcket ...

Lilla B sa...

billan: Fibern gillar vi!
Billig har den dessutom blivit med åren. Sånt gillar vi också. :)

Lilla B sa...

malin: Hihi - du är allt rolig! Serieknäpp ....
Jag misstrodde dig verkligen inte - säger du att den klarade en köldknäpp så är det så. Jag är bara så rackarns avundsjuk. Skulle gärna vilja ha lite robustare dahlior.