måndag, juni 29, 2009

Den 29 juni


Det här är veckans växthusbild.
Jag får vattna som en tok. Och lufta växthuset rejält.
En del tror att ju varmare desto bättre i ett växthus. Men så är det inte. Lagom varmt och lagom fuktigt. Då mår växterna finemang.

Vem gör inte det, förresten?

17 kommentarer:

Bloggblad sa...

Javisst ja... det skrev du nån gång nån annan sommar... det hade jag glömt. Får se till att jag håller lite korsdrag då... det är olidligt varmt dagtid på altanen. Busktomaten gav sig... blev för tung och trött - som väl var gick den inte av, så nu har vi stöttat den.

bettankax sa...

Så underbart fint! Jag får en så trivsam känsla när jag tittar in i ditt växthus.

Hedgren sa...

Härlig bild! Nan vill slå sig ner vid lilla bordet och njuta! Men det kanske är för varmt...

;0)

Hedgren sa...

"Man" vill.. osv.

l*eva sa...

O T R O L I G T!!!

Druvan är ju gigantisk!
Och...så var det det där med Fingerborgen!

Love, literature and gardening sa...

Jag ville reda ut det här med amaryllisarna ordentligt och tänkte maila dig men du verkar inte ha nån mailadress ute??

När gräver du upp lökarna ur jordhögen? Får de ligga utan jord sen? När vissnar bladen?

I alla "husmorstips" jag läst om amaryllislökar ska bladen vissna ner bortåt augusti och det har aldrig skett hos mig. Men sen lär det stämma att när man lyckas få igång sina lökar igen så blommar de inte förrän bortåt mars-april för de är visst deras egentlige blomning - inte julen...

Tankevågor sa...

Jag tycker så mycket om ditt växthus!Det är så fint och mysigt i det.
Tack för att man får titta in! :-)

Malin sa...

Ja det är inte lätt att få ner temperaturen där inne nu...De två fönster som finns på taket står öppna och dörren är på vid gavel...Har vattnat golvet för att kyla ner men hjälper bara en kort stund...Fler gurkart har gulnat och bara de gurkor som satte igång att växa innan värmen ser ut att vara ok...Jag har hört att allt avtar i växten vid en viss temperatur...+25 eller nått...

Kram från Malin

Lilla B sa...

bloggblad: Vattna och lufta, vattna och lufta. Det är vad som gäller för varma dagar.
Hoppas att tomatbusken repar sig.

Lilla B sa...

bettankax: Grattis till barnbarnet! Du är alltid välkommen in i växthuset!

Lilla B sa...

hedgren: Nejdå - jag har automatisk luftning i taket och när det blir riktigt varmt ställer jag upp dörren och vattnar i mittgången med kallt vatten. Det blir uthärdligt :)

Lilla B sa...

l*eva: Ja, det vill verkligen växa redigt i år. Fingerborgen är nog 180 cm. Den står nog lite FÖR bra där i värmen och hästskiten. Jag har snurrat en grön ståltråd runt blomstängeln så den inte ska falla.

Lilla B sa...

love, literature and gardening: Förut hade jag amaryllisarna som vilka fönsterväxter som helst. Inte vissnade mina blad heller framåt hösten - inte blommade de heller. Bara blad, blad och åter blad.
Numera låter jag de stå i fönstret (bakom en gardin) när de blommat klart och tills det inte är risk för nattfrost längre. Sen bär jag ut dem till en jordhög. Just den högen ligger på skuggsidan, jag vet inte om det har någon väsentlig betydelse. Sen får de fortsätta sitt amaryllisliv där bäst de orkar och vill. I början av september gräver jag upp dem och plockar in dem i huset. Jag lägger dem på tidningar för de kommer att drälla av sig torr jord och skrumpnande blad. De får ligga där utan att jag bryr mig om dem det minsta. Framemot slutet av november tar jag fram dem och planterar löken i jord. Och sen tar det inte lång stund innan de är på G. Blomningen blir lite efter jul - men det kan man stå ut med, tycker jag.

Lilla B sa...

londongirl: Du är så hjärtligt välkommen att kika in!

Lilla B sa...

malin: Jag gör precis likadant för att få ner temperaturen. Tycker att det fungerar rätt bra - mitt växthus har några höga björkar i närheten och är dessutom byggt med kanalplast. Det blir inte så brännande soligt då.

FO - 2 sa...

Frodig og fint! :)
Kan virkelig se at det har vokst siden forrige gang.
Bare pass deg, så du ikke snubler der inne. ;)

Lilla B sa...

ida: Jag har redan snubblat och dragit ikull några pelargonkrukor. Illa, illa....