söndag, november 16, 2008

Planteringsdags

I ett huj försvann helgen. Tiden går fort när man har roligt, sägs det. Nog stämmer det, alltid.

Har gått runt och glatt mig åt att min blogg, som jag för övrigt tänkte lägga ner förra månaden, fanns med bland de tio rekommenderade trädgårdsbloggarna i DNs bostadsbilaga. Har också känt mig så glad över alla snälla kommentarer jag fått. Tack alla!

Barnbarnet har varit på besök och hjälpt mig att plantera amaryllislökarna. De där som så fatalt glömdes bort ute i jordhögen och som stod oskyddade under flera frostnätter. Den ena löken har helt obegripligt börjat skjuta blad. Den andra ser lite smått förfrusen ut. Nu står de en smula undanskymt och får växa på sig i precis den takt de önskar.

Physalisskottet, som fått långa fina rötter, kom även det i jorden idag. De som inte läst här förr, men som tycker om physalis, kan gott få veta att man lätt övervintrar sådana plantor.

Här hemlighålls aldrig recept och idéer. Jag har praktiserat physalisöverlevnad under flera år och det slår aldrig fel.

Läs här om du vill veta hur man gör. Det blir så illa tjatigt om jag ska skriva det varje år. Lite lat är jag också om man nu ska bekänna något.

16 kommentarer:

billan sa...

Eländes, elände... jag som kastat ut mina tre fina physalisar som gett så mycket frukt på komposten!!! Trodde det var omöjligt övervintra dem. Nya tag nästa år då.

Lilla B sa...

billan: Nästa år fixar du nya småplantor. Och de kommer ju igång som ett skott på våren. ( obs - det var inte meningen att bli ett ussligt skämt). Man får verkligen mycket tidigare skörd på så sätt.

Anonym sa...

Tryggt att du fixat återväxten om jag skulle ångra mig. Min Physalis har nämligen åkt på komposten efter minst tre års övervintring. Jag tröttnade. Tycker den tar för sig alldeles för mycket utrymme i växthuset. På vintern har det inte varit några problem. Den tål ju att beskäras hur mycket som helst.
Grattis förresten till det positiva omdömet i DN. Håller helt med och har sparat tidningen.
GJ

Anonym sa...

Grattis till rekommendationen! Tur att du inte la ner :)
Physalis har jag aldrig ens odlat.. paprikaplantorna däremot brukar jag spara, de blir förvedade och jätteläckra, rekordet är fyra år på en och den gav paprikor.

anna of sweden sa...

Oj, vad roligt! Grattis till DNs listning!

Anonym sa...

Om man inte har ngn planta då, hur gör man då? köper frön o sår eller?

Börjar bli så rastlös nu att jag klättrar på väggarna! Farbror dr sa att jag skulle skaffa mig lite tålamod!!! fräckt va! Plantera frön kanske vore ngt ;) Kul med DNs listning!
Lena B

Lilla B sa...

GJ: Visst fasiken tar de plats i växthuset. Jag stänglsde in dem med ett hemmabygge av bambukäppar och grön ståltråd.Det såg inte så fagert ut till en början men täcktes snart av grönskan. Klippte också rätt hårdhänt när det blev för mycket tillväxt. Nu har jag EN planta som ska övervintra och ge flera skott i februari. Du får gärna skott då om du ångrat att du slängde.
Tack, tack! Det där positiva omdömet i DN har glatt mig omåttligt, vill jag lova!

Lilla B sa...

matte: Här är det tvärtom - paprika och chili har jag gjort mig av med men övervintrat physalisen. Min odlande mamma kör också med paprika år efter år. Mina vill dra på sig bladlöss och jag gillar inte såna. Inte bladlöss,inte älglöss heller, för den delen.
Tack, tack! Kommer att leva länge på att ha blivit rekommenderad i DN. Det är då ett som är säkert.

Lilla B sa...

anna o s: Tack! Nu har man alltså gjort sig känd Over there, också. Makalöst...
Det är jätteroligt och jag har bilagan liggande på köksbänken så att jag inte glömmer att jag är en Rekommenderad vara:)

Lilla B sa...

lena b: Så sant han sa, doktorn. Virusar och baciller försvinner inte bara för att du önskar ihjäl dem. Allt tar sin tid.
Physalis kan man fröså fram på vårkanten.Nu sår man inget. Ja, utom möjligen smörgåskrasse, förstås. Även i trädgården gäller tålamod, goa frun!
Krya på dig!

Nollan sa...

Vad kul med rekommendationen i DN, grattis! Och så bra att du inte slutat blogga. Skulle saknat dina små vardagsanekdoter och iakttagelser - trädgårdsrelaterade eller ej :)

Lilla B sa...

nollan: Tack, snälla du! Då är det bara att trava vidare, så att säga. Skulle behöva det i mina walking-shoes också...

Anonym sa...

Å jag kikar in här stup i kvarten av samma anledning och för att du är så himla duktig på att skriva! Jag förstår verkligen varför du nämns i tidningen. Hoppas verkligen du fortsätter =)
*Kram*

Anonym sa...

Har platerat ett par nya amaryllislökar och köpt julstjärna.

Lilla B sa...

annapanna: Det är kul att du kikar in här! Bloggen får leva vidare! Så blir det.

Lilla B sa...

hannele: Du är en riktig julfantast, du!