torsdag, november 27, 2008

Hälsoblomma

Jag har ett exemplar av dr Westerlunds hälsoblomma. Den kom in i huset som ett litet ynkligt skott. Den som vill ta sig en titt på blomman kan följa länken. Hälsoblomman står längst till vänster på den här bilden. Enligt dr Westerlund skulle blomman kunna rena luften och befrämja hälsan. En Städa light-blomma innan städfusket var uppfunnet, kanske.

Blomman växer och växer. Det är det som är bekymret.
Nu undrar jag om en hälsoblomma kan växa ohälsosamt fort?
Den är tanig och vek. Tror att den behöver kraftfoder eller en rejäl nerskärning.

Jag sätter saxen i den redan i morgon.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har en sån, det är en variant med två olika kulörer på bladen. Måste nog titta till den och se efter hur den egentligen mår. Den står ute i porten så jag hade nästan glömt den.

Anonym sa...

NEJ, nej och åter NEJ! Vänta, håll inne med saxen! Inför jul och nyår behöver man all hjälp man kan få med städningen, om det så är av blott en liten blomma! /Ruben

Lilla B sa...

kersti: Flerfärgade blad - det har jag nog aldrig sett. Jag tycker att hälsoblomman luktar så gott när man rör vid den. Det är ju dessvärre många som inte tål den av allergiska skäl. Knepigt att kalla den hälsoblomma då, förresten!

Lilla B sa...

ruben: Sisådär! Nu besparade du mig en uppgift idag. På det viset kan jag tillbringa lite mer tid vid bloggen. En får tacke för tipset!

Bloggblad sa...

Det finns ett annat namn för den också - minns inte exakt, men det var nåt om att den dolde pisslukten på ålderdoshemmen...

Jag klarar inte såna blommor som ska vattnas ofta, eftersom maken oftast glömmer att han åtagit sig växtvattning.

Lilla B sa...

bloggblad: Vilken intressant upplysning om annat namn på dr Westerlunds hälsoblomma. Jag googlade och nu saxar jag ur Wikipedia:
Växten har många lokala svenska namn. "Några är doftgeranium, doktor Westerlunds hälsoblomma, fattigmansparfym, fattigstufes, knektafes, kärringgott, luktbladsträd."

SqZ sa...

I våras fick jag skott av en hälsoblomma och den ränner också iväg på höjden. Jag tror att det är deras jobb :-) Vore kul om man kunde få den lilla pelargonen att blomma men jag antar att det krävergod omvårdnad och det får inga växter hos mig :-P

Lilla B sa...

Sqz: Skulle också tycka det vore kul med blommor på hälsoblomman - men det ser inte lovande ut här heller.