onsdag, november 26, 2008

Hemgran från gården

Ser i storstadstidningen att julgranarna väntas bli dyra i år.
Skulle inte tro det. När julen närmar sig sågar vi bara ner en passande gran från tomten. Vår tomt, alltså.
Inga kostnader alls.
Granen är en hemmavuxen vanlig skogsgran som luktar mycket gott.
Några spindlar och annat smårörligt brukar också komma med in.

Det är helt ok.

16 kommentarer:

Bloggblad sa...

jag är gan´ska säker opå att vi får med en del kyrp även på köpegranar... men gemenskap i juletid gäller väl alla? eller.. nej, spindlarna kan kvitta.

Lilla B sa...

bloggblad: Övning ger färdighet även med ett minimalt tangentbord ;).
Jag har förresten sett att somliga kopplar ihop sitt gamla vanliga tangentbord med lappen när de ska skriva mycket.
Spindlarna ser jag mer som ett levande bevis på att vintern kan betvingas. I övrigt kan de kvitta.

Hedgren sa...

Vi har ingen gran på tomten men borta i gran(n)byn kan man hugga sig sin julegran. Och visst är det en o annan fripassagerare med hem!

Lilla B sa...

Va, Hedgren?! Stjäl du julgranar i gran(n)byn??

Dubbelörn sa...

Ja här hämtar vi en gran fr grannens ägor... med hans medgivande!!

Men den står utomhus på gården. för här inne blir det vår vanliga plastvariant. Men den är tu*an så snygg ;). Är allergisk mot gran så då får an göra det bästa av det ;)

Kramar

Nollan sa...

En granplantering på tomten - det har jag faktiskt varit med och planterat en gång. Blir dock inget skördande för min del. Men det verkar smidigt, att kunna gå ut i trädgården och "plocka" sig en gran!

Maria Berg sa...

Spindlar i granen! Då slipper du lägga i glitter och sprutar du lätt vatten på spindelnäten glänser dom så fint! Jag har en tävling hos mig, titta gärna in. MB

Tuvstarr sa...

Hej Lilla B, i förr hade vi ofta julgranar från tomten och jag vet vad det betyder med alla möjliga djur, men doften i huset är så helt fantastisk, då lever jag gärna med några spindlar.
När Silvester (vår hankatt alltså)var liten så ville han alltid klättra i julgranen och vi förlorade några fina kular på så vis, men det var roligt ändå.

Lilla B sa...

dubbelörnen: Också mycket praktiskt arrangemang. Grannen står för granen. En bekant till mig är näst intill överpraktisk och ställer undan granen färdigklädd och grann.Bara att plocka fram året efter. Instant Jul!

Lilla B sa...

nollan: Man får räkna med ungefär 10 år innan granen är tillräckligt stor att skördas. En lyxig bekvämlighet är det att skörda egenvuxet.

Lilla B sa...

mariaberg: Vilken kanonidé med sprejade spindelväv. Man kanske kan hitta sånt lite här och var i huset också, förresten. Fast då förväxlar man kanske julen med halloween ...
Jag ska genast kika in till dig och kolla vad det är för tävling.

Lilla B sa...

tuvsarr: Håller helt med! Grandoften är underbar!
Våra katter misshandlade också julgranskulorna. De slog ner dem med tassarna och jagade fatt dem sen.Det slutade med att granen stod utan klädsel på tassarnas räckhöjd . Våra katter var nog rätt korkade för de klättrade aldrig.
Lite tacksam är jag för det, måste jag säga.

Hedgren sa...

Oj, det blev fel! Nej, undertecknad är hederligheten själv. Man hugger och betalar precis som vanligt, men det är mysigt att granen har vuxit så nära, menar jag.

Anonym sa...

Hemodlad gran också.. är det något du INTE odlar själv, Lilla B!? :) De gratis medföljande spindlarna ser jag som tecken sundhet..en gran utan kryp har garanterat besprutasts med något gift.
Fast det var ju inte granar jag skulle kommentera..:)
Skulle tacka så hjärtligt för awarden och dina snälla ord! Det värmde i novemberkylan kan jag lova! Tror t.o.m. att (den gräsliga) tomten kanske tinar fram ur förrådet nu till helgen, tack vare dig.:)
/Kirsti

Lilla B sa...

hedgren: Skönt att det blev utklarat! Trodde väl inte på allvar att du var en inpiskad julgrantjyv, heller :)

Lilla B sa...

kirsti: Hemvuxen är nog ett bättre uttryck för våra granar. De är inte odlade av mig utan är alltid självsådda. Vi låter några växa till sig och skördar efterhand. Mycket praktiskt.