onsdag, november 19, 2008

Brutal behandling av en amaryllis

Hur bär man sig åt när amaryllisen vrenskas? När den tvärvägrar blomma och det bara kommer blad efter blad?

Jag har haft en sådan. Amaryllisen köptes i blommande skick vid juletid för några år sedan. Blomman vissnade så småningom ner och jag gödselvattnade därefter flitigt. Hade hört att löken behöver mycket näring för att bilda en ny knopp. Den såg jag aldrig till. Däremot kom det ena bladet efter det andra. Det sprutade fram blad.

Julen året därpå närmade sig och där stod jag med ett hiskligt vidunder som vägrade visa minsta knopp.
Trött och less på åbäket gick jag ut i köket och hämtade saxen. Det blev en radikal frisering. Samtliga blad klippte jag av strax ovanför lökhalsen. "Du kan gott stå bakom gardinen, ditt trista elände" sa jag till amaryllisen, för man ska ju prata med blommorna. Bladen åkte i komposthinken och jag glömde rätt fort bort den undangömda blomkrukan.

Några veckor senare kom jag mig för att kika på den så misshandlade amaryllisen bak gardinen. Och där! En blomknopp!!

Efter ytterligare tid blommade den som aldrig förr.

Nu vill jag inte rekommendera en sån här brysk behandling utan beskriver bara hur det gick till när sinnet rann på mig och jag genom det fick en blommande amaryllis.

23 kommentarer:

Elisabet. sa...

Tack för tipset ..-))

Våra amaryllisar på jobbet behlöver kanske just den behandlingen ..-))

billan sa...

Oj oj va du sprider glädje med dina inlägg! Jag kommer att flina och tänka på din bryska amaryllisbehandling varje gång jag möter en dylik varelse. Skulle vara en höjdare att se dig "in real life, in action" så att säga. Ha det gott.

Anonym sa...

Det hade kanske varit modellen. Vi väntade i sju år innan vi fick några blommor det kanske hade gått fortare om vi gjort som du.

Maria Berg sa...

Den som aldrig provar får aldrig veta! Bra gjort. Maria Berg

Vero sa...

Och jag som inte ville mina skulle blomma ut så tidigt... De är i full blom just nu... Och fler verkar det komma.

Trevlig blogg. Hittade hit via Marias blogg, Allt kan grönska.

Trevlig kväll!

maritha sa...

Jag har haft åtskilliga amaryllisar som blommat så fint med massor med blommor och sen när jag sparat den så har det bara kommit blad=(. Blad i massor, låååånga blad som slokande lagt sig på fönsterbrådan...det har inte spelat nån som helst roll hur jag krusat o fjäskat för dessa otacksamma lökar...samma resultat år efter år,så till slut har jag ruttnat ordentligt och bojkottat allt vad amaryllis heter. Men nu ska jag investera i en i år för nu förstår jag att det som gäller är att visa var skåpet ska stå och sluta fjäska....saxen ska fram och det vore väl tusan om den inte ska blomma om=).

cS sa...

En behandling som verkade effektivt, må jag säga. Jag har ju förstås hört att gödselvattning inte ska påbörjas förrän blomman börjar slå ut....just för bladen :-) /Claus

Anonym sa...

Det var inte bättre förr, men i alla fall lättare förr att få amaryllisen att komma igen. Jag tror att de som massproducerar vackra julblommor, ger dem någon sorts anabola steroider nu för tiden. Trots gödselvattning och utevistelse sommartid så tycks lökarna krympa efter blomningen och behöva ett par år på sig för återhämtning. Och gärna ett par hårda år. Brukar klippa av alla blad på hösten, skaka av all jord och lägga dem på tork i källaren minst en månad. Sedan får de vatten och ny jord och får komma in i värmen.
Det har hänt att jag glömt dem i
flera månader och att de sedan blommat lagom till midsommar.
Men vad du gör, så släng dem inte!
GJ

Hedgren sa...

Tänk, som det kan bli... Men om amaryllisen inte vill blomma så är det ju faktiskt värt ett försök! En icke-blommande amaryllis har tyvärr inget existensberättigande i min grymma värld.

(Får man skriva så i en trädgårdsblogg...?)

Lilla B sa...

elisabet: Vassego! Du får gå runt på Ica med stora tjänstesaxen och frisera amaryllisar. Folk kommer att titta undrande ...

Lilla B sa...

billan: Hihi - tänk att bli förknippad med en stympad amaryllis!

Lilla B sa...

kersti: Det är inte alls omöjligt att du kanske kunnat tvinga igång den med en brysk behandling!

Lilla B sa...

mariaberg: Alldeles rätt! Provar man inte så får man inte veta. Går det åt skogen så är det bara att inse att man gjort fel.

Lilla B sa...

vero: Välkommen hit! Attans, att inte amaryllisar har vett att slå ut efter almanackan!! Du får passa på att njuta av blommorna i förtid.

Lilla B sa...

maritha: Exakt så där hängde bladen hos mig. Slokande på fönsterbrädan. Och den skog av blad som fortfarande stod upprätt slogs ikull av kattskrället när han hoppade upp på fönsterbrädan.
Noll fjäsk för amaryllis - det är det enda som duger.

Lilla B sa...

cS: Jag började inte med gödning förrän amaryllisen slagit ut men sen höll jag på och höll på med detta gödselblaskande. Och bladen de växte och växte.
Men jäklars vad den satte fart efter avbladningen!

Lilla B sa...

GJ: Tack för bra råd! Då ska jag behandla med väl och få lökarna att bli större ( det där lät nästan obscent).
Tror också att de är behandlade för att blomma präktigt EN gång.

Lilla B sa...

hedgren: Inte i min grymma värld heller! :)
Jag är inte det minsta blödig vad gäller växter. Klipper till och bort när det behövs. I värsta fall blir det grepen och komposthögen. Helt auktoritärt och utan minsta medlidande.

Marie sa...

Eg kjøpte amaryllisløkar til jul før om åra, men fekk aldri ny blom på dei... I dei siste åra har eg kjøpt avskorne amaryllis til jul. Enklare det, hehe

Lilla B sa...

marie: Det var ju den lättaste vägen av dem alla! Men svårt att få dem att blomma om :)

SqZ sa...

Jag fick några av amaryllisarna att gå in i en andra blomning i somras. En ruskig massa blad och så vips dök det upp en stängel i virrvarret :-)

Lilla B sa...

scz: Åh, jäklars! Det var inte illa. Två blomningar under samma år.
Det hade inte mina vett att åstadkomma.

Unknown sa...

Tack för din berättelse, nu ska jag våga på en liten behandling av min amaryllis.