torsdag, augusti 17, 2006

Äpplen

Kinesiska vänner på besök vill ofta låta sig fotograferas framför ett äppelträd. Äpplen är dyrbara i Kina och inte helt lätta att odla varsomhelst.

Här pustar vi när det blir rikligt med äpplen. Vi på landet försöker truga bort så många äpplen det går.

Bakade nästan en miljon äppelkakor ett år. Jag gör aldrig om det. Ett av barnen som just lärt sig tala trodde det hette "Äckelkaka"....

Rönnbärsmalen går i första hand på rönnbär. Ja, varför skulle de annars heta rönnbärsmal? Om det blir klent med rönnbär är äpplen ett andrahandsval. I år dignar rönnarna av bär.

Sidensvansarna kommer att bli glada. Och fulla.

14 kommentarer:

Lena sa...

När det blir mycket frukt som jag inte klarar av att ta vara på, får jag väldigt dåligt samvete. Jag kanner mig som en okänslig Slösa. Det kan bero på att vi har riktigt gamla träd som verkligen betydde på något när de planterades.

Lilla B sa...

Det har jag fått också tidigare. Men nu har jag sansat mig lite. Båda vad det gäller äpplen och vinbär. Måste inte ta hand om allt. Numera tar jag hand om det jag vill och anser att vi behöver, ger bort så mycket det går och sen får det vara bra.
Det känns ändå som om bondesamhället inte lämnat ådrorna riktigt.
Och det är nog bra, det.
Det är väl inte för inte man valt att bo på landsbygden.

Bloggblad sa...

Vi har inte ett enda äpple utan svart hål i...

Så jag slipper baka äckelkakor...:)

Lilla B sa...

Bloggblad: Det gäller att glädja sig i alla lägen.

l*eva sa...

*L*...ja, jag matade Älgar ju, när det begav sig!

Men HÄR har rönnbären,nästan torkat bort!
Blir väl, en sjuhelsikes Vinter då?
Inga FULLA Sidensvansar!

Lilla B sa...

eva: ska bli spännande att se vad slags vinter det blir i år. Rönnbär eller inte.

Bloggblad sa...

Här har rönnbären redan blivit röda.

Lilla B sa...

Bloggblad: I vilken landsdel ligger "här"? Är lite nyfiken. Här i Bergslagen är rönnbären grönorange. Ser inte delikata ut, alls.

Linda sa...

I Skåne brinner rönnbären, de är jättefina i färgen, tar en bild imorgon.
Vi har som sagt massor av äpplen, vi använder det vi kan, sen plockar grannen resten och tar med sig till sin skog i Småland och lägger ut till rådjuren när vintern närmar sig, då vill ju ändå inte fåglarna ha dem.

Anonym sa...

Skönt att Rönnbärsmalen i år håller sig till alla rönnbär....nu är det bara att ta hand om äppelvecklaren, skorv, löss mm.
Det blir mycket äpplen i vår park osckså. Hörde nere i Kivik att äpplena blir extra söta och goda i år på grund av att det varit så mycket sol. Äppelskörden blir bra där också. Däremot blir päronskörden dålig då det regnade under blomningen och bin och humlor satt och kurade någonstans.

Lilla B sa...

lindalotta:Ja! Lägg ut en rönnbärsbild från Skåne.

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: Det ser ut att bli fin plommonskörd hos oss. Päron har vi inga. Har tänkt att försöka spaljera ett päronträd någon gång. Men än så länge ligger de planerna och mognar.

Elisabet. sa...

Har ni kinesiska vänner?
Det har inte jag.
Hur har ni hittat varandra?

Lilla B sa...

elisabet: maken har bott och arbetat i Kina