måndag, augusti 07, 2006

Högt GI-index. Det struntar jag i.


Ja, ett helt fat fullt med potatis. Konsumtionen av potatis går ner och i pressen framställs potatisen som närmast livsfarlig. Eller starkt bidragande till fetma.

Det har jag inte märkt.

Sorten på bilden är Cherie. Jag har aldrig odlat den förr. Den har gett ett mycket gott skördeutfall. När jag gräver upp ett stånd potatis är det proppfullt med friska, goda, rödskaliga potatisar under.

Lägg sorten på minnet! Det ska jag göra iallafall.

19 kommentarer:

Vi på Kantarellen sa...

Jag skulle inte kunna leva utan potatis.... och jag är inte speiellt mullig.

Lilla B sa...

Precis uppgrävd, nykokt med smör! Med så tunna skal att man de åker av bara man tar i potatisen.

Jag tror inte alls att kokt potatis är något man ska undvika. Jag äter och är inte mullig heller.

Tänk tidigare när potatis och krösamos nästan var det enda att stoppa i sig. Fetma var nog det minsta problemet..

Lena sa...

Riktig potatis, dvs potatis som är närproducerad är gott. Är detta en fast eller möjlig sort?

Potatis påverkar blodsockret. Det vet jag; min man har diabetes och älskar potatis. Hans blodsocker sjunker när han låter bli potatis.

Lilla B sa...

Panter: det är en fast sort.
Visst höjer potatis blodsockret, men det gör ju bra mycket mera också. Den som inte är sjuk tror inte jag behöver oroa sig för vanlig mat i lagoma portioner.

Såg förresten när jag var nere i Halland för nån vecka sen hur de vattnade potatisåkrarna. hoppas skördarna blir hyggliga

Lena sa...

Ok, lagt på minnet, gillar INTE mjölig potatis.

Linda sa...

Vi får väl hur det går med odlarnas potatis. De har ju fått bannor för att de vattnade. Men i andra änden så är det snudd på kris eftersom alla grödorna törstar...

Lilla B - ditt fat ser härligt ut! Det fnns så mycket annat man kan bli överviktig av, inte tänker jag avstå potatisen!

Lilla B sa...

lindalotta: en sådan här torr sommar skulle jag vara skärrad om jag var bonde. Hellre att yrkesodlare får vattna än vi andra.
Som tur är har jag egen brunn med riklig tillgång på vatten. Kallt också. Igår mätte det 10.4 grader. Inte illa för att ha varit så varmt hela sommaren.

Linda sa...

Egen brunn, ja det är lyx i dessa tider. Det har vi också, men jag skulle aldrig få för mig att dricka det, då förlitar jag mig på det kommunala.

Lilla B sa...

lindalotta: vi har både och! Den egna brunnen måste vi använda finfilter för det är sandpartiklar som sätter igen maskiner och packningar. Så till innevatten har vi kommunalt medan utevatten eget. Klorfritt, det tror jag växterna gillar.

JULIEK sa...

Potatis er det beste jeg får. Kan spise kun det til middag. Potatis er nyttigt, och den her potatis hysterien som har varit er sånn galskap at man bare måste skratta av det.

Lilla B sa...

julie: den som har nån sjukdom vet vad den kan och inte kan äta. Men det här andra med förbjuden mat tycker jag är på tok. Man ska gå och vara rätt för allt! Snart måste man väl ha hjälm på och bältet fastspänt när man ska äta potatis.

Bloggblad sa...

Jag har en stenåldersätarkompis som håller långa föredrag om hur onyttigt det är med potatis. Men det bryr jag mig lika lite om som när de säger att godis är onyttigt... eller vin farligt...

Anonym sa...

Hej, tänkte först att du givit dig in i charkuteribranchen, för jag tyckte att det såg ut som små tjocka korvar.
Mor och Far odlade några de kallade för röda, men de här, dina 'korvar' de är verkligen röda

Lilla B sa...

bloggblad:
Skulle man tro allt man hör och läser om farlighet skulle man inte ge sig utom dörren. God mat, gott vin och goda vänner är livsbefrämjande.

Lilla B sa...

rosalia: det här är en annan sorts röda. mycket goda. Kan hålla med om att det ser ut som korvar - helrökta. Tur att man själv inte är rökt.....

cS sa...

Härligt potatisfat. Det är nästan så man blir sugen på att odla potatis....
Vad kul att du har en "Summersnow". Fin bild. Köpte en sådan för ett år sedan och den är i full färd med att skapa sig ett revir. Den köptes med det svenska namnet "Sidenklematis" samman med skogsklematis. Syftet är att de tillsammans, ska skapa väggar och tak till en skuggplats. Vi får väl se till nästa år för skogsklematisen verkar ha lång etableringstid.

l*eva sa...

Vet Ni, att man ska sätta potatis...först en säsong...där man tänkt odla gräs!

Rodnaden, sitter kvar i mig...över mina ynklingar! *L*

Lilla B sa...

cs: Välkommen hit! Den här skogsklematissen växer i raketfart. Jag har fått anssa det mest vildvuxna. Jättefort är ordet!

Lilla B sa...

eva: det är bra att sätta potatis överhuvudtaget där man skall odla vidare. När man odlar potatis rensar man ogräs, kupar och håller på i ett i ett. När man väl tagit upp potatisen ligger jorden fin och redo för nästa sådd. Ärter är inte heller dumt att odla som igångsättare eller Trädgårdsaperitif.