tisdag, augusti 22, 2006

Julförberedelser


En hallänning i exil odlar gärna grönkål. Till julskinkan serveras det som i kokböckerna kallas långkål. Så säger vi aldrig. Vi säger Grönkål. Och det är svårt att få tag på de mängder som behövs i juletider. I affärernas grönsaksdiskar ligger lite att användas till dekoration. I frysdisken ligger något grönkålsliknande i paket.

Hemodling gäller!

I år har jag odlat palmkål istället för den vanliga grönkålen. Jordlopporna var svåra i starten och nu är det något medelstort som äter hål på bladen. Strax kommer rådjuren i horder från skogen och tar resten. Det gäller att ligga lite före och bärga hem skörden. Kålen är inte frostkänslig alls utan skulle kunna stå kvar i landet om inte rådjuren vore så begivna på den.

Varje hallänning tycker sig givetvis sitta med receptet på Riktig Grönkål. Grunden är grönkål som man repar bort de grövsta bladnerverna på. Sen kokas kålen lite lagom i skinkspadet. Tas upp och kramas ur. Hackas. Steks med smör. Lite grädde i. Salt peppar och senap. Serveras till julskinkan.

Det är klart att riktigt kalorisnålt är det inte. Men gott.


10 kommentarer:

Elisabet. sa...

När jag flyttade till Skåne hade jag aldrig ätit brunkål, ens. Åååå, så smarrigt jag tycker att det är!
Jag brukar ta hem rejält med grönkål på affären, till kunderna, men det är dåligt med efterfrågan och oftast får jag slänga.
Själv tycker jag att grönkålssoppa är det godaste som finns, nästan.

Linda sa...

Å, det där lät ju jättegott!! Jag får komma och handla hos Elisabet så hon slipper slänga så mycket :)

Lena sa...

Oj, jag är nog inte rikig halläning, då.... grönkål...jag passar där.

l*eva sa...

Grönkål-Vackrare att se på, än att äta! Förlåt!

Lilla B sa...

elisabet: mina föräldrar är skåningar. Jösses, vad brunkål det har tillagats i det hemmet!!! Jag har såväl brunkål som grönkål på julbordet. Mums - siter nästan och börjar sukta efter julmat.

Lilla B sa...

lindalotta: Det ÄR gott. Gör det där stödköpet hos Elisabet!

Lilla B sa...

Panter: det är inte för sent att ändra sig.....

Lilla B sa...

eva: ok då. Du får avstå grönkålen.

Anonym sa...

Gunvor
Finns det inga vitfjärilar hemma hos dig?
Min kålsoppa blir tunn i år, bladen ser ut som såll.

Lilla B sa...

Gunvor: Jodå - mot slutet av sommaren tog eländet fart. Det har varit gott om fjärilar här också. Men det blev en hel del kvar till oss.