fredag, augusti 11, 2006

Delad glädje


Floxen kommer från Tryde prästgård i Skåne. Där stod den för mycket länge sedan. En del gick vidare till Lund. Återigen delades den och hamnade i början av femtiotalet i mitt föräldrahem i Halland. Förnyad delning och sen åttiotalet är den bofast här i Bergslagen.

Mitt skånska arv.

19 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

Vit flox är snyggt. Blommor och växter med historia är mycket spännnande. Därför får jag aldrig någon ordning eller stil på min trädgård, som blir ett enda lapptäcke av arvegods, presenter, souvenirer, hittegods, reafynd, upphittat, barnens inköp..

Lilla B sa...

Det är så här i min trädgård också. Det tycker jag är trevligt. Min trädgård är ingen visningsträdgård utan en som jag känner mig tillfreds med.
Andra kanske tycker att den är skräp, men det struntar jag i.

Lena sa...

Det är väl underbart med växter med historia. Jag har kanadensiskat gullris,tror jag det heter (novi), från mina farföräldrars trädgård i Halmstad.

Lilla B sa...

Panter: nog vårdar man dem lite extra, de där raringarna man fått!

Linda sa...

Din flox är verkligen riktigt vit! Jättefin! Jag satte en i våras, så den kommer väl ännu bättre nästa år, men den har absolut inte någon så fin historia som din.
Men jag har väldigt gamla pioner, som har stått här sedan huset byggdes 1927. Jag flyttade dem och blev lite nojjig när de inte ville blomma om, men nu har de blommat något alldeles fantastiskt de senaste åren.

Lilla B sa...

Lindalotta: Även gamla klenoder sattes ju som nya en gång i tiden!! Dina flox blir kanske såna som går i släkten de också.

Anonym sa...

Flox är underbart! Men hos mig vill den inte. Jag har provat flera gånger. Jag har för torrt helt enkelt...
Din såg så där frisk och spänstig ut:)

Trevlig helg Lilla B!

l*eva sa...

Ljuvlig Bild.

Flox var väl mycket vanligare förr?

Om det undgått någon, så jag är MYCKET intresserad av *klenoder*, allt som har en historia. Inte bara Växter!

Lilla B sa...

anneli: Lite synd att floxen inte trivs i din jord. Men det finns ju andra fina växter också. Frisk och spänstig - jajamensan. Precis som innehavaren ;)

Lilla B sa...

eva: Flox fanns i allas trädgårdar förr så vitt jag minns. Den här som är alldeles vit har jag inte sett så ofta nuförtiden.

Lilla B sa...

Anneli: Tack detsamma - trevlig helg själv!! Det glömde jag skriva

Linda sa...

Eva och Lilla B: min farmor hade en gigantisk trädgård och där var MASSOR av flox, i alla färger!! De hade säkert funnits där i alla tider.

Lilla B sa...

lindalotta: ja, det är en riktigt gammeldags växt. Lättskött och fin

Anonym sa...

Fin känsla med växter som har en historia att berätta. Den ska du dela till barn och barnbarn en gång...blir som en släktforskning på floxen.

Lilla B sa...

Slottsträdgårdsmästaren:
Så kul att du är tillbaka!Förhoppningsvis i full kraft att ta itu med ogräs och annat. Ogräset tar då inte semester. Inte hos mig iallafall....

Ja, växter med historia är lite mer än bara växter. Hoppas bara att barn eller barnbarn vill ta del av dem.

Anonym sa...

Jag har en vecka semester till som jag ska illbringa i Stockholm och i Roslagen....sen ska jag ta tag i parken igen. Just nu tänker jag inte på jobbet. Har du börjat jobba nu?

Lilla B sa...

Slottsträdgårdsmästaren: Jag börjar på måndag. Och jag har glömt lösenordet till jobbdatorn...

Anonym sa...

Å de är så fina! Vit flox... vill jag ha.
Fin blogg du har. Ha det bra.

Lilla B sa...

nilla: Tack så mycket. Välkommen hit!