onsdag, december 06, 2006

Småfåglar


Det låg en tidning i brevlådan när jag kom hem. "Fågelvännen". Adresserad till mig och utgiven av Sveriges ornitologiska förening. Lite konfunderad blev jag allt - den hade jag inte beställt.

Mysteriets lösning blev bilagan. En blankett för fågelrapportering.

Förra vintern pågick en kampanj "vinterfåglar inpå knuten". Under några dagar kunde man kolla vilka fåglar och hur många som dök upp vid fågelbordet. Svaren skickades in per post eller med datorns hjälp. Gensvaret var jättelikt. Det blir ny fågelräkning i januari. Alla får delta. Ju fler desto bättre!
Jag kommer med en påminnelse när det blir dags!

Passa på nu att montera upp fågelstugor, fröautomater och jordnötsbehållare! Fyll på med fågelgodis och köp eller låna en fågelbok. Förvånas över hur många olika fåglar som dyker upp!

Dags att göra trädgården fågelvänlig!

12 kommentarer:

Lena sa...

Jag räknade ,bara för skojs skull, för ett par år sedan och hittade 20 olika fåglar. Detta berättade jag glatt för kollegan, Herr Fågelexperten, som tittade överseende på mig och sa " I en vanlig villaträdgård bör man kunna se minst det dubbla"
Så jag antar att jag har 40 olika sorter fast jag inte ser alla...

Lycka till! Det ska bli spännade att höra/läsa om detta senare (?)

Lilla B sa...

panter: Jag återkommer i januari om detta. Skulle man se 40 olika fåglar? Det gjorde då inte jag heller. Ungefär ett tjugotal var det här också.
Är man ett blindstyre så är man....

Lena sa...

Skönt att höra att det finns två blindstyren.

Lilla B sa...

panter: :)

JULIEK sa...

Åja vi måste ta vare på våre fåglar. Jag bruker henge opp stora nek til jul. Har inget fågelautomat, men har ju så mange katter så måste passa på at jag inte lurar fåglarna i "døden". Bruker også henge opp talgboller der kattene ikke kan nå dem. Har enda ikke sett at någon fåglar har blitt tatt på vinteren, så jag gjør nok det rette. Jag bare elsker når neket er fullt av fåglar på morgonen, det er lyx å titta på : )

Lilla B sa...

julie: Det är väldigt trevligt att titta på fåglarna. Ibland kommer de i horder och länsar allt i matväg.

l*eva sa...

Det fantastiska lilla fågelmatbordet, minns jag!
Här i mitt liv, ligger fågelboken...alltid inom räckhåll.

40 sorters arter KAN JAG ALDRIG få ihop...men jag hyllar ALLA, som tänker på våra små bevingade Vänner! Ja faktiskt, Vänner.
Hur vore livet/Våren utan fåglalåt?

Lilla B sa...

eva: Då är vi fler som inte kommer upp i 40 arter. Men å andra sidan gäller ju räkningen bara under några få vinterdagar.
De är inte bara skönsjungande, fåglarna. Under sommaren tar dde stora mängder mygg. Och det ska vi vara tacksamma för.

Anonym sa...

Jag har ingen trädgård, men jag har en stor rönn utanför fönstret och i den och på fönsterbrädan (solrosfrön) såg jag förra vintern blåmesar, koltrastar, talgoxar och vid två tillfällen ett par domherrar. 20-40 arter kommer jag inet upp i, men så har jag ju ingen trädgård heller tyvärr...

Lilla B sa...

pallas: Du kan vara med och rapportera fåglar i januri! Det är intressant att se var de olika arterna finns. Förvånansvärt många finns i stadsområden. Odlingslanskapet är enformigt, innehåller inte så många olika växtslag och gynnar inte precis artrikedom hos fåglar.
Men en trädgård är förstås alltid roligt att ha....

Anonym sa...

Jag är gärna med och rapporterar fåglar. :-)Baghera hjälper så gärna till. Han sitter gärna och bjäbbar på dem så jag hör när de kommer...

Lilla B sa...

pallas: Jag återkommer med en blänkare när det är dags. Det är bra om vi är många som kollar.