onsdag, juli 05, 2006

Välkommen till Paradiset



En blick in i paradiset den 5 juli. Den livsfarliga skönheten, min digitalis, börjar bli något bedagad. Den får stå några dagar till. Sen åker den ut.

Tänk att det kan bli hett som i helvete i detta jordiska paradis.

Vädra och vattna, vädra och vattna. Tur att man har egen brunn och fri luft..

6 kommentarer:

l*eva sa...

Hej, sitter med eftermiddagskaffet...MYCKET kaffe idag!(men jag har sovit en "extratimme" också)

Blir så nyfiken på, vad ALLT,har Du i Ditt växthus? Jag ser tomater och den *giftiga*...men det finns mer...

Lilla B sa...

Längst fram till höger på tegelkanten står en augergine. Bakom den paprika, pelargoner och så den höga nästan utblommade digitalisen. Skymd av fingerborgsblomman står en rad med pelargoner och flera krukor storbladig basilika. Jag behöver ju mängder när jag håller de vita flygarna i schack. På den vänstra tegelkanten står det också en aubergine. Den är lite mindre til växten. Chili, timjan, och ännu fler pelargoner. Jag tycker mycket om dem som du märker. Grekisk basilika och helig basilika. Sen har jag fått en planta som heter Stevia. Den har söta blad och kan användas som socker har det sagts mig. Jag har tagit mig ett bett och den smakar mycket sött. Längs uppbindningstrådarna till höger är det tomater av olika sorter liksom länst bak. Till vänster har jag en tomatplanta och fyra gurkor. Plantor, alltså. Tre physalis och sen en stor rugge med liljor. Och så min vinranka. Mycket omsorg behövs för att hålla huset igång! Men det är roligt.

l*eva sa...

AVUNDSJUKAN, gläfser från mig, IGEN.

Ja, jag har också pelargoner in masse, én planta har jag lyckats få, att överleva sen-92.
Jag fick ärva en hel del, av min pappa också...han dog-96.

Satt just och funderade...NU-börjar jag skönja HUR det här årets växtlighet kommer och ser ut.
NU är jag redo, att börja om.

Jag kan inte ha något, som är ätligt(bortsett från 2 jordgubbs plantor och hemmauppfödda smultron och tomater) Vi har alldeles för mycket utsläpp från Flygplanen över oss. Det är trist! Tomaterna brukar jag koka upp och krossa. Men äta en solvarm tomat, så där direkt...vågar jag inte.
Tidigare hade jag ett litet hus, ännu närmare flygplatsen...med 4000 kvm.tomt...DÅ kändes det riktigt tråkigt...att inte få Njuta, av det egna.
Nu bor jag i lägenhet...då svider det inte riktigt lika mycket!
Mitt odlande både då och nu...har mest ett filosofisk och avkopplande drag. Jag har sannolikt ärvt det. Mina barn...de bägge biologiska, verkar ha ärvt det efter mig. Min ryske fosterson...tog med sig, två tallplantor från Moskva...som de fått i skolan. Han nändes inte slänga dem.
Ja, som sagt...avundsjuk blir man, när man ser Ditt Växthus!
/eva

Lilla B sa...

Eva: nä fy fasiken för nerskitade tomater. Jag bor alldeles vid en skogsväg. Tågen går några gånger per dag i närheten. Annars ingen trafik. Ingen fara att odla och äta direkt.

Anonym sa...

Åh, vad härligt med växthus...suck det är verkligen något jag skulle vilja ha. Varför odlar du digitalis i växthuset? Nyfiken i en strut....

Lilla B sa...

anneli: jag tog in en planta rent symboliskt. Tycker att jag har en paradisisk tillvaro i växthuset. För hög gullighetsfaktor stör mig. För bättre balans tog jag in och planterade en fingerborgsblomma i en blå kruka. Man är väl knäpp......