måndag, juli 31, 2006
Sämsta trädgårdsmästaren
Allt är inte blommor och blader i min trädgård. Annat levande finns också. Och då menar jag inte larver, bladlöss eller sniglar. Inte alls. De ser jag helst döda.
Här huserar katten som krafsar upp det nysådda. Han som vältrar sig på fiberduken. Han som lägger sig på småplantorna och rullar runt så de kläms ihop och trycks sönder.
Han är den sämsta trädgårdsmästaren. Men snäll ändå.
Aubergine
söndag, juli 30, 2006
Paprika
Fick en paprikaplanta alldeles i början av sommaren.
Sorten är okänd - fröna har skrapats ur en köpepaprika.
Den står i en relativt liten kruka men får mycket vatten och näring
Inga bladlöss har synts till. De uslingarna går nästan direkt på paprikor/chiliplantor när det är varmt. Tur för paprikan och tur för mig.
Pelargoner i repris
Guldstjärna
lördag, juli 29, 2006
Rödmalva eller Hur man blir lurad av fröföretag
Sorten jag odlat upp är inte rätt - den här liknar den som kallas Magic Merlin, betydligt mörkare än den önskade. Riktigt mörklila skulle jag vilja säga.
Det är inte första gången det är fel fröer i påsarna. Det retar mig att kvalitetssäkringen inte är högre i välkända fröföretag. Tänker man kanske att amatörodlare blir så helskottas glada bara det tar sig i rabatterna, tro? Eller tror man att vi glömt vad vi sått?
Nåt lurt är det. Undrar om det lönar sig att klaga?
fredag, juli 28, 2006
Potatis
Grävde upp två stånd potatis ikväll. Sorten heter Cherie. Har aldrig haft den förut. Det skall vara en fransk delikatesspotatis. Stämmer bra! I storlek och form som en mandelpotatis men med rödaktigt skal. Mycket mumsigt! Så gott att man kan äta dem med enbart smör.
Odlarens lön.
Ätran
Favoritplatsen vid Ätran.
Stilla och fridfullt.
Under tiden jag var borta växte sig ogräset 37 meter högt. Nästan iallafall. Förstår inte att det har sådan obändig växtkraft.
Jag var borta i fem dagar och det har vuxit rejält under tiden. Eller så var jag hemmablind innan och såg inte eländet. Men det har jag nästan svårt att tro.
Getingar
Vid sådana tillfällen dyker getingarna upp. Kött behövs till larverna. Socker ger också näring. De är irriterande, getingarna. Men än mer irriterande är att många blandar samman bin och getingar. Bina är mina älsklingar - de går ALDRIG på mat, saft eller kaffebröd. De har ett inte helt utforskat beräkningssätt. Bina kommunicerar med varandra och kan tala om i vilken riktning och hur långt bort från kupan det finns pollen eller nektar. De skiter fullständigt i grillafton eller kaffelängder.
Om det blir getinginvasion tar jag bara fram skyddskläderna: bislöja, overall och handskar. Sen är det kokta fläsket stekt...
torsdag, juli 27, 2006
Hem till byn
Några fina dagar i Halland. Hembyn. Växtzon 1. Då förstår varje odlare att det är ett ställe som allt växer på.
Bilden är tagen på ett ljuvligt ställe vid Ätran. Men fars båt ligger inte förtöjd där. Uppdragen på land. Någon har stulit båtmotorn. En liten skruttmotor på 1 hästkraft. Det är alltför tungt att ro uppströms för honom. En motor behövs.
Satans tjyvar - man blir förbannad. Må kirskålen invadera deras trädgårdar och allt annat vissna!
Här hemma har tomaterna skötts med den äran av äldste sonen. Han är brandman och kan bra med vatten..
söndag, juli 23, 2006
lördag, juli 22, 2006
Lördagsgodis
Och salladsärten. Höll på att glömma den.
Det känns bra att kunna gå ut i trädgården och plocka ihop grönsaker till maten. Känner mig rik. "Rik?", frågade en ung person, "känner du dig inte fattig när du hämtar in mat från din trädgård istället för att köpa?"
Nä - det gör jag inte. Jag känner mig rik. Jätterik.
fredag, juli 21, 2006
Blommor man gärna vill se eller få
Nu blommar krasse, ringblommor och gurkört. Alla är ätliga - fast det bär emot att tugga i sig blomster, tycker jag.
Krassebladen däremot är utmärkta i sallad. Ta några blad och skär dem i småbitar. Blanda ner i salladen. Ruccola - släng dig i väggen! Det här sätter en ännu pepprigare och godare smak på salladen. Prova!
Ringblomman är en läkeväxt. Calendula officinalis är det latinska namnet. Alla växter med efternamnet officinalis är gamla läkeväxter. Jag har gjort salva av ringblommor, olivolja och bivax. Det var när biodlingen var igång och tillgången på vaxkakor var nästan oändlig. Tycker nog att salvan är överskattad. Vilken annan mjukgörande salva är lika bra. Men roligt att ha gjort den en gång.
Gurkörten är en god bifoderväxt. Den kan man så ut för att ge bina möjlighet att dra in nektar.
Åh, vad jag saknar bina. Surret i trädgården och omsorgen om dem. Fyra tomma kupor i trädgården - det måste bli ändring!
Viljans seger
Jag är nöjd. Jättenöjd.
Arbete man drar sig för
Torra. Bruna. Fula.
De måste bort. Det är bara att plocka fram sekatören och klippa till.
Av någon anledning är detta årets tråkigaste skötselinsats. Varje år likadant.
Får ta mig i kragen.
torsdag, juli 20, 2006
Tomat-vajer
Berättade tidigare om den klena uppbindningstråden, den som brast och inköpet av en stålvajer. Den som jag misstänkte inte skulle kunna bära upp plantorna.
Nu är allt på plats.
Vajern är fäst med hjälp av ett låsblock. Tomaterna har stagats upp med kraftigare ståltråd.
Nu jäklars skall inga tomater kunna slita sig!
Själva växthuset
När jag öppnar dörren in till växthuset ser man den lilla rosa pelargonen vid gångens slut. Växthuset är byggt med eftertanke. Och en hel del handkraft också. Jag köpte ett norskt hus i byggsats. Efter några år tyckte jag det blev för litet och det var bara att beställa ett par sektioner till. Leverans hem till tomten. Aluminiumprofiler och isolerplast.
Vackert? Nä. Men mycket funktionellt.
Markbädd i U-form, lecablock runt om där husväggarna står och frosttåligt tegel där odlingsbädden slutar mot mittgången. Mittgången grävdes mycket djup och fylldes upp med alla stenar vi kunde hitta. Stora och små vältes de ner i den grävda avgrunden. Sen fylldes allt med grovt grus. Mittgången fungerar som ett värmemagasin - alla stenarna bidrar till att hålla kvar värmen.
Luftningsfönster med automatisk luftning ingick.
Och jorden då? Grunden är köpt planteringsjord, gödslad och kalkad torv samt kompost. Komposterar trädgårdsavfall för sig och hushållsavfall för sig. Trädgårdsavfallet i en öppen kompost och hushållsavfall i en sluten varmkompost.
Har hållt på med mitt växthus i cirka 15 år och jag har ALDRIG bytt jord. Det står i alla böcker och tidskrifter om växthus att det måste man göra varje år för att hålla jorden frisk och fin.
Istället kör jag på med mycket kompost på hösten. All kompost är inte riktigt färdig men det blir den raskt under senhöst och tidig vår. Jorden ligger där och renoverar sig själv. Och jag slipper ett tungt moment. På våren lägger jag till lite köpt planteringjord och torvmullen. I år dessutom en säck hästskit.
Ibland lönar det sig att vara lat.
onsdag, juli 19, 2006
Totalmisslyckande
Sen är det bara att vänta till i augusti när man skördar stora, mjälla, sanslöst goda saftiga vitlökar. Inga problem med skadedjur. Inga problem över huvudtaget.
Så är det inte i år.
Brukar sätta vitlök av sorten Thermidrome som jag köper genom Lindbloms frö. En sort att rekommendera. Den har aldrig slagit fel. Hade helt glömt av det där med vitlökssättning i höstas. Måste fort som attan få tag på något när jag väl kom ihåg det. Köpte vanlig vitlök i affären. KRAV tog jag för att vara säker på icke-bestrålning och besprutning.
Gör aldrig det!! Köp riktig sättlök och sätt i rätt tid på hösten!
Åh så trist. Vitlök som är så gott. Den egna hemodlade som är saftsprängd och man luktar vitlök i minst en vecka. Det kallar jag vitlök, det.
Sorgligt när odlingen går åt helsicke.
Förädlad hästskit
Riktig dynga är det bästa man kan få tag på. Välbrunnen koskit eller hästskit utan spån i. Det är guld värt. En dag i våras sa arbetskamraten vid fikat: "jag satte en säck hästskit vid din bil idag". Bara så där i förbigående som om hon jämt åker runt med hästskit och dumpar av vid bilar.
Säckens innehåll grävde jag ner i växthuset men sparade en del till mina pelargoner. Tog några nävar skit och fördelade i krukorna. Idag är det monsterpelargoner.
Janssons hästar i Bovik har utfört stordåd!
tisdag, juli 18, 2006
Vatten
Ibland hör jag folk med undran fråga om jag "verkligen har gurka och tomater i samma växthus?". Som om det inte skulle gå att odla samtidigt. Deras krav på odlingsmiljö påstås vara så oförenliga.
Bullshit, säger jag bara. Bullshit! Det går jättebra.
måndag, juli 17, 2006
Vajer av stål
Skall den tunna vajern verkligen kunna bära upp fem fullastade tomatplantor? Den unge mannen på bygghandeln försäkrade mig att den inte kommer att brista. Han såg med ett leende på mig.
Undrar om han tror jag odlar betongtomater.
söndag, juli 16, 2006
Blommor man varken vill se eller få
Hur blir det med kantarellerna?
Gjort mig så osynlig som möjligt. Dels för att inte avslöja fina svampstället dels för att inte framstå som galen.
Jag vet inte vilket som är värst.
Salladsärt
Salladsärten är mycket populär här i bygden. Och visst är den odlingsvärd. Lätt att ha att göra med på alla sätt. Men när vårens fröpåsar anländer till den lokale handlaren utbryter rena vansinnet. Folk köper fröer som tokiga, det gäller att hugga åt sig fort som attan. Fröstället slaktas i februari. Och av någon anledning är salladsärten mest åtråvärd.
Jag vill helst köpa mina fröer i lugn och ro. Tror att det i fortsättningen får bli per post enbart. Runåbergs fröer och Lindbloms har jag anlitat förut. De har båda lämnat bra fröer.
Salladsärten på bilden är årets första. Den är inte skördeklar än. Den skall bli trind och fin först.
lördag, juli 15, 2006
Salladen
Och persiljan var också klar. Den är trög att komma igång. Jag brukar så den inne i växthuset i pluggbrätt och plantera ut hyggligt tidigt under fiberduk. Under många år har jag försökt att få den att övervintra och ha den som tvååring. Det skulle ju förenkla vårarbetet. Men nehej - något okänt odjur gnager av pålroten. Varje år likadant. Nu sår jag nytt istället.
Jättelöken får sätta turbofart om den skall leva upp till namnet. Vattnade rejält ikväll - nu tycker jag att växterna får bjuda till!
Däckad tomatplanta
En planta låg hopsäckad när jag kom in. Däckad. Uppbindningstråden hade gått av.
Nu är en ny och ännu grövre ståltråd på plats. Hoppas och tror att växten klarar sig helskinnad från äventyret.
Morgonljus
Vino Nordica
fredag, juli 14, 2006
Trädgård = fullt med grejer?
Eller så har jag inte hängt med riktigt.
Tycker ändå att en trädgård är ett ställe för arbete, avkoppling, rekreation, reflektion. Inte ett ställe att samla allehanda pyntprylar i.
Ge mig ett blått klot och jag ser rött!
Jäkla tur att man får bestämma själv i sin trädgård.
Grönsakslandet
Så här ser det ut, grönsakslandet. Största delen av det, iallafall.
Ett par olika sorters sallad, palmkål, lök: gul, röd, vit, schalottenlök och jättelök, selleri, sommarmorötter, salladsärt, krasse, kryddtagetes, ringblommor, fjärilskrasse som är lite ankommen, luktärter och potatis. Självsådda vallmo som får stå lite här och var. Rosen Minette som jag räddat från en illa vald planteringplats av förre eller förrförre ägaren. Den tynade nästan bort där den stod i tjockt gräs i skogskanten. Libsticka och åbrodd.
Allt i en ostyrig blandning av blommor och grönsaker.
Inte mycket att skryta över men mer att glädjas åt ändå.
Tistlar och våtarv - men de odlar jag inte. Försöker förinta dem utan att lyckas.
Snöflingor
Snow-flakes, snöflingor, heter den här ampelväxten. Den växer till sig lite dåligt, tycker jag. Men å andra sidan kanske inte snöflingor trivs på sommaren. Möjligen har jag varit snål med vatten. Förra året hade jag en jättelik snöflinga - hade tänkt mig lika iår.
Allt blir då inte som man tänkt sig.
torsdag, juli 13, 2006
En ovanligt glupsk typ
Fjärilskrassen flyger inte
Det har gått ohyra på plantorna. Halvstora svart-och orangeprickiga skalbaggar har slaktat skottspetsarna så tillväxten stannat av. Har inte sett sådana baggar förr i mina odlingar. Klämmer sönder alla odjur jag ser. Lika bra att klippa bort de angripna skotten. Om det är lite kraft kvar så kommer det nog nytt i bladvecken.
Liljebaggar, jordloppor, bladlöss, klematislarver. Jag betraktar dem inte som mina närmaste vänner. Typ.
onsdag, juli 12, 2006
Glad amatör
Att vara amatör är att vara icke-professionell samtidigt som man tycker väldigt mycket om det man gör. Att vara Lilla B. Den som är en riktig trädgårdsmästare får kalla sig Stora A.
Att ha mindre kunskap inom området än den riktiga trädgårdsmästaren, att inte ha tillgång till de professionellas verktyg eller handgrepp. Det är helt i sin ordning när man är amatör, dvs hobbyodlare.
Men varför i helskotta förutsätts man vara GLAD?
Ja, det kan man sitta och fundera över på kvällskvisten.
Växthus = lusthus
tisdag, juli 11, 2006
Lätt regn
Gröna tomater
Var en gång med på ett tomatsmakarprov på Ultuna. Det gick så till att vi skulle få smaka en tomatsort gödslad på olika sätt: konstgödning, gräsklipp enbart, klöver enbart, mix av klöver och gräs. Vi skulle med lätthet kunna tala om vilken tomat som var uppvuxen på konstgödsel. Så sas det från testledaren.
Jo tjena - här får jag väl ensam stå med skammen att tycka konstgödsel smakar finemang, misstänkte jag. Vad fasen har jag gett mig in på?
Hur det blev? En tomat gick bort direkt: den konstuppfödda. Jag föll pladask för tomaten med mixad gödning. Och det var lätt att känna skillnad. Jättelätt.
Skulle kanske byta bransch och bli tomatprovare....
måndag, juli 10, 2006
Kom hit och spill! Fem droppar till!
Det regnade i natt. 3 millimeter visade regnmätaren. Det är inte mycket. Nästan så lite det går.
Det kom inte så mycket vatten att några rännilar syntes på skogsvägen utanför huset. En drömbild, bara, en önskebild från ett tidigare regnväder.
3 millimeter regn åt knastertorr mark. Det är som att ge en törstande en tesked vatten och sen be honom att spotta ut. Har kollat vattendjupet i brunnen. Den sinar inte än. Knepigt. Undrar om vi bor på en underjordisk sjö?
Det blir att vattna morötterna och salladen med slangen ikväll. När jag var liten hörde jag talas om att man skulle vattna rejält. "Annars söker sig rötterna uppåt", sas det. Jag vattnade bara lite, lite hemma i morotslandet. Ville så gärna se morötter som böjde sig uppåt. Morötter som såg ut som gigantiska, orange metkrokar. Först skulle de växa rätt ner och sen när jag bara fuskvattnade skulle de vika av uppåt.
Det hände aldrig.
söndag, juli 09, 2006
Blommor och vin
En alltigenom trivsam kombination, tycker jag. Blommor och vin.
Idag slog kungsliljan ut tillsammans med de rödaktiga andra liljorna som jag tappat bort etiketten på. Fy så slarvigt av mig. Skäms lite grann.
Om någon vet vad de heter så tala gärna om det för mig. Har haft liljorna ett par år och de verkar stortrivas i växthuset.
Klämde ihjäl äckelmånga liljebaggar under försommaren. Det var det värt nu när jag ser och känner blomdoften. Tur att jag bara har en kungslilja. Hade nog blivit yr av doften annars.
Vindruvorna växer till sig och jag är rackarns flitig med sekatören för sommarbeskärning. Vino Nordica vill gärna bre ut sig och ta över annars. I september kommer vindruvorna att vara blå.
Här inne är det gott att sitta.
Vita rosen
Nu är rosorna på gång. Maidens Blush som jag presenterade igår och nu blommar även den vita rugosarosen Blanc Double de Coubert. En vass typ men väldoftande.
Även den rosa alban Minette har slagit ut. Den är rätt lik Maidens Blush men lite mer kinkig med väderleken. Om det händelsevis regnar blir hon sur, Minette, och knopparna ruttnar. Såna somrar har det varit. Åh, så träligt det kan bli. Där går man och väntar på rosorna och så blir det brunruttna knoppar bara. Jag förstår henne - vem kan inte härskna till om det bara blir regn en sommar...
I år trivs rosorna. Jag med.
Det är ett pyssel med rosor. Lättare med syréner och schersminer.
lördag, juli 08, 2006
Potatistricket
Inget bladmögel i sikte. Nej, det skall det väl inte vara heller när det är så torrt. Undrade om det möjligen skulle kunna finnas potatis att skörda. Så gott med alldeles nyupptagen potatis!
Så färsk så skalet lossnar bara man tittar på det.
Eftersom det är bra synd att gräva upp ett helt potatisstånd bara för att kolla gör man så här: krafsa lite försiktigt i jorden och kolla knölstorlek. Lagom? Då tar man just den potatisen och skoffar tillbaka jorden. Sen går man vidare till nästa. På det viset kan man skörda dem en och en så här i början och ändå växer resten kvar i jorden.
Tycker att det är ett riktigt listigt sätt.
Och hur var det då? Ynkligt! Ynkligt! Det får bli köpepotatis ett tag till.
Synd.
Nymfens lår
Idag handlar det om rosa jungfrulår. Om bloggen spårat ur? Nej, nej. Inte alls.
Albarosen "Cuisse de Nymphe" har just slagit ut.
Rosa, rätt stora fyllda blommor med ljuvlig doft. Köpte två plantor genom en skånsk postorderfirma för rätt många år sen. Enligt uppgifter i rosböcker skall den vara mycket härdig. Det är jag nog lite tveksam till. Kallt läge i växtzon 5 uppskattas icke av de här rosa låren, iallafall. Tillväxten har varit klen.
Det franska namnet "Cuisse de Nymphe" var alltför magstarkt för engelsmännen. Rosen omvandlades till sedesamma "Maidens blush" istället . Och så kallas den här i landet också. Lite mesigt att inte använda det franska namnet, tycker jag.
fredag, juli 07, 2006
torsdag, juli 06, 2006
Blå torsdag
En heliotrop doftar mycket gott. Den tar lång tid att dra upp från frö. Bäst att låta duktiga trädgårdsmästare sköta den sysslan. Den här köpte jag av min favoritträdgårdsmästare för nästan ingenting.
Väldoften känns som tydligast på kvällskvisten när luften är lite ljum och lagom fuktig. Ett glas vin och dofterna av heliotrop och schersmin. Och så något som håller myggen borta. Då är det gott att leva.
onsdag, juli 05, 2006
Mygg och knott
Det måste varit rena bantningskuren ikväll. Mygg och knott åt upp en hel del av mig.
Vidriga kräk, bedrövliga blodsugare.
Välkommen till Paradiset
tisdag, juli 04, 2006
Svågern gav järnet
Trött på ogräs
Jättetrött på våtarv, tistlar, ännu mera våtarv, ännu fler tistlar. Kirskål inte att förglömma. Har skrivit det förr och det gäller fortfarande: tistlar och kirskål är trädgårdens huliganer. Och kvickroten är inte heller att leka med.
Lägger som ögontröst istället ut ett foto på guckusko. Bilden tog jag i mitten av juni i Björkskogsnäs naturreservat, Hällefors kommun. Där växer hav av guckusko. Märklig blomma. Storslagen syn.
måndag, juli 03, 2006
Ju varmare desto bättre?
Vädra, vädra, vädra.
Tomaterna
Vid den här tiden går tillväxten snabbt. Väntar man för länge med att sno stammen runt uppbindningstråden går den av istället för att lätt följa med.
Inte roligt att stå där med en tomattopp i näven....
söndag, juli 02, 2006
Parfymerad trädgård
lördag, juli 01, 2006
Klematisen igen
Giftflaska fram och spruta på. Den är rätt storväxt, alpklematisen, det gick åt två flaskor. Det var det värt. För att vara säker på att de som inte tvärdött skulle klamra sig fast och fortsätta ödeläggelsen ruskade jag om hela växten med hjälp av kvastskaft. Det regnade feta gröna larver över mig.