lördag, april 26, 2008

Knep och knåp i kökslandet

Ibland blir saker inte utförda i rätt tid. Så är det bara. Sättlöken kan förbli i sina påsar i köket eller var man nu förvarar dem. Och rätt vad det är måste allt gå i racerfart innan det hunnit bli för sent att trycka ner rödlöken i landet.

Om man vill rivstarta lökens tillväxt kan man göra så här. Ta sättlökarna och lägg dem i en plastpåse. Blöt upp en wettexduk eller en hoper hushållspapper med ljummet vatten. Krama ur så det inte är alldeles blött. Ner med det våta i påsen och knyt till. Lägg den varmt och skönt. Efter bara ett par dagar börjar rötterna växa ut. Då har löken snabbstartat och det är bara att gå ut och sätta den i landet.

Så här gjorde jag en gång för länge sen. Det var ett år med alltför mycket att göra både på jobbet och hemma. De inköpta påsarna med sättlök bara låg och låg i en kasse. Tiden gick och stressen började göra sig påmind. Nu gällde det att komma på något som gjorde att jag tjänade in lite tillväxttid. Tänkte att det skulle stimulera tillväxten med ett fuktigt klimat för lökarna. Då skulle de ju vara i full gång när jag hade tid att sätta dem.

Det funkade utmärkt och jag har gjort på det här sättet många gånger.
Just nu ligger en plastpåse med rödlök och blött hushållspapper i köket och väntar på att få komma i jorden.
Det här är ett bra tips!

Skrev hon lagom skrytsamt.....

8 kommentarer:

l*eva sa...

lilla b: Tack för löktipset. Vi är minst en vecka försenade här, tack vare HästMässan i Gbg.

Men potatisen gror i godan ro. I morgon ska jag sätta 3 i krukor...
för någon annan i familjen verkar inte komma ihåg, att de VILL ha nypotatis till Midsommar! :)

Anonym sa...

ÅÅ, låter som ett utmärkt tips för en nybliven (och upptagen/lat/snurrig) mamma... Din sida inspirerar verkligen! Trevlig helg till dej och husbonn´

Marie sa...

Mange gode råd her hos deg! Potetene i sist innlegg ser veldig gode ut.

Ha ei triveleg helg :)

Lilla B sa...

l*eva: Det är näst intill omöjligt för mig att få potatis till midsommar. Några år har jag satt i hinkar i växthuset för att få lite skjuts på dem - för det mesta blir det som det blir ute i landet.

Lilla B sa...

annapanna: Jag tycker att man ska försöka ordna det så smidigt som möjligt - det är lögn i helsicke att hinna ALLT på en och samma gång. Lök som får fart i en plastpåse förenklar. Prova så får du se att det finns stressfri odling. ( ibland...)
Tack för beröm och jag ska verkligen hälsa till Husbonn :)

Lilla B sa...

marie: Ibland sprutar tips och idéer fram. Det värsta är att jag alltid gillar mina påhitt! Omåttligt förtjust i att klura ut nya sätt att göra saker på.
Potatisen är verkligen mycket god. Hittar du den sorten i Norge så sätt några på prov!
Trevlig helg!

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Oj vad det är full fart hos dig, här ligger fortfarande snön men det är bra med inspirerande tips!

Lilla B sa...

karin-odlar-sin-trädgård: Det börjar ta fart, iallafall. Snön är visserligen borta men det är frost på nätterna. Man borde nog vara ledig den här tiden, åtminstone när solen skiner, så allt grovjobb hinns med.