fredag, maj 28, 2010

Nässelvatten på ett enkelt sätt

För att få riktigt god fart på växterna ute i landet kan man vattna med nässelvatten. Tillväxten blir fin och rotsystemet gynnas. Ett så gott som gratis gödningsämne är det dessutom.

Man tar en bunt brännässlor och lägger i en hink med vatten. På med ett lock och ställ hinken lite avsides i trädgården ett tag. Näringsämnena lakas ur under tiden. Det rätt illaluktande nässelvattnet måste spädas innan det används.
1 liter nässelvatten och 9 liter vatten i en kanna brukar bli lagom.

Att ta hand om restprodukterna är dessvärre riktigt äckligt. Fick en (som alltid) i mitt tycke lysande idé i samband med frukost. En tvättpåse full med nässlor i en hink! Ungefär som en bautastor tekopp med tepåse full av nässlor. Naturligtvis måste ju det vara det ultimata ur hanteringssynpunkt. Inga slemmiga stinkande nässlor att fånga upp när hinken ska tömmas. Bara ta påsen och tömma ur resterna på komposten.

Den här dagen börjar ju riktigt bra.

7 kommentarer:

Love, literature and gardening sa...

Jag gick på en kortare trädgårdskurs hos John Taylor (som nu är med i Trädgårdsfredag på tv) förra våren. Han menade att nässelvatten är "mesigt" - man skulle använda vallört (comfrey) för att på motsvarande sätt göra en gödning med riktig krut i. Den vidriga doften skulle visst vara densamma dock...

Men å andra sidan har jag ingen aning om hur vallört ser ut så om jag skulle ge mig på detta projekt skulle jag glatt stjäla din idé med nässlor i tvättpåse!

Lycka till!

(Och när jag nu tänker efter lite så sa ju Tomat-Truedsson att det inte får bli för mycket kväve på tomaterna för då smakar de bara diskvatten - så se upp med nässelvattnet i tomatodlingen!)

Lilla B sa...

love, literature and gardening: Vallört är en gammal läkeväxt. Den heter Beinwelle på tyska för den ansågs foga ihop ben. En praktisk växt som både är medicinalväxt och foderväxt. Här i trakterna har jag inte sett till den utan det får bli den gamla vanliga nässlan. De långa fibrerna i nässlan kan man göra garn och väva av. Nettelduk = nässelduk, förresten.
Jag tror absolut på tomatgurun Troedsson. Om du läser här kan få veta hur det gick när jag gjorde tomatavsmakningsprov på Ultuna:
http://lillab.blogspot.com/2006/07/grna-tomater.html
Stjäl gärna min tvättpåseidé!

epsilon sa...

Det lär ju bli bra fart också om man kissar i pottan, späder ut och vattnar. Aldrig provat men nu finns det visst en liten potta som man lätt skruvar en pip på så man kanske skulle prova.

Kokospelle sa...

Men tvättpåsen då? Är den komposterbar? För annars måste man ju drattla med den. Jag drar mig för att göra nässelvatten just på grund av den gräsliga stanken och som du skriver de slemmiga resterna.
Vallört har jag i ett överflöd och då menar jag överflöd, hela gödselstacken med omnejd är full med vallört.(Faktum nästan den enda blomma jag har i överflöd som överlever förutom liljekonvaljer och hägg). Nästan zon 6 här.
Fast det är den blå sorten jag har så det kanske inte gills? Fast jag tror den har samma egenskaper som den mer rosa varianten. Hur mycket som helst. Ska jag dra opp en med rötterna och ta med nån dag?

Lilla B sa...

kokospelle: Om det blir för jävligt så kanske man kan offra en tvättpåse, åtminstone för ett tag Slänga ner den i komposten och låta den ligga med något över sig tills den torkat och luktat av sig. Sen på´t igen!
Jag tar gärna emot lite vallörtsrötter!

Dubbelörn sa...

Vi som har mängder med nässlor! Tipset är taget!

Lilla B sa...

dubbelörnen: Varsågod!! Men bered dig på att det inte luktar liljekonvalj eller syren.