lördag, februari 24, 2007

Varmkompost

Den som har en trädgård bör ha en varmkompost förutom den öppna trädgårdskomposten.
Någon tänker kanske: åh, neeeej. Orkar inte. Vill inte. Jobbigt. Råttor.

Så är det inte.

För väldigt många år sen drev vår kommun en kampanj för mera komposterande. Man beställde en kommunal varmkompost och den kördes hem till gården. Det är sant!! Priset på själva kompostbehållaren lades på räkningen för sophämtning. Praktiskt och enkelt.

En varmkompost är råttsäker. Små, små hål i bottnen gör att maskar kan ta sig in. De behövs. Sen följer man bara instruktionerna. Det är så lätt, så lätt.
Jag har märkt att det tar längre tid att få fin mylla än vad som allmänt sägs. Turbomylla framtrollad genom tillsatta substrat tror jag inte riktigt på. Naturen få ha sin gång - tycker rent av att det är själva poängen med trädgård.

Det finns flera fördelar med kompostering.
Förutom att man får bra jord behöver man inte lika mycket sophämtning. Med varmkompost och sopsortering behöver vi sophämtning en gång per månad. Och då är soptunnan inte ens full.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja jag har varmkompost jätte bra. Har som du sophämtning 1 gång i månaden. Väldigt stor prisskillnad. Ha en br alördag/Agnetha

Lilla B sa...

agneth: Visst är det bra - man får mer jord,spar några slantar och lämnar ett bidrag till bättre miljö. Ett gyllene Kinderägg, vill jag mena.

Trevlig helg på dig själv!

Anonym sa...

Vi har i slottsparken. Snöstorm här utanför fönstret idag.

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: Men visst var det mera tal om komposter och komposthantering för några år sen. Intresset verkar ha svalnat. Jag begriper inte varför. Var de misskötta och illaluktande, tro? Komposterna, alltså.

Här snöar det också men ingen blåst. Julesnö i fel tid.