måndag, februari 12, 2007

Fröbeställning


Nu är beställningen lagd hos fröföretaget. Sallad, tidig plocksallad, lite brutalsmakande rosésallad och en knaprig batavia. Det kommer att bli bra.

Sen grönkål. Jag satsar i år på Baltisk Röd. Den har jag haft en gång förr. Så grann i landet tillsammans med ringblommor. Ingen kan ana så fint det ska bli.

Bondbönor av tidigaste sort kom också med. Bondbönor kan man så när jorden knappt hunnit bli varm. Några grader räcker. De är inte alls så känsliga för kyla som vanliga bönor. Dessutom håller de sork på avstånd. Det är fiffigt att ha bondbönor runt potatislandet och även runt morötterna. Sorkarna stjäl potatis och morötter för en. De är för bedrövliga.

Till växthuset har jag beställt slanggurka och basilika. Italiensk basilika och den vanliga storbladiga Genovese.
Tomater har jag inhandlat hos Favoritträdgårdsmästaren. Han hade inte mina favoritsorter. Provar några andra istället: Lovett en cocktailtomat och Douglas. Båda är nya för mig liksom Black Russia som snarare är brunröda än svarta.
Purjolök och broccoli skall jag nog också köpa. Men jag är inte alldeles säker än.
Potatis och lök, förstås. Vad vore livet utan potatis och lök? Och persilja. Den övervintrar nästan aldrig här. Och om den gör så gnags pålroten av. Det blir nysådd av persilja.
Jag tycker om när blommor och grönsaker växer tillsammans.
Grönsakslandet skall bli mindre i år. Jag odlar alltid mer än jag behöver. Det är rätt onödigt.
I växthuset skall det bli sprängfyllt av blommor och grönt!

22 kommentarer:

JULIEK sa...

Å så mycke herliga saker du har bestilt. Blir så mysigt at følge med i dit væksthus. Jag skal ju ha det en dag, men vi måste ha en større trædgård først, så det blir inte før om noen år.

Lilla B sa...

julie: Ja - jag känner mig riktigt upplivad av både beställningen och fröpåsarna.
Fast man får försöka hålla sig i skinnet och inte beställa för mycket.
Det är lätt gjort! Att beställa för mycket, alltså.

Hasse Wester sa...

Underbart att beställa och planera inför sommaren. Tror att det kommer att bli riktigt bra i dina land och i ditt växhus. Lycka till!

Anonym sa...

Va? Hans? Ska vara Slottsträdgårdsmästaren....

Lilla B sa...

Slottsträdgårdsmästare Hans!: Det blev ju genast lite persoligare.
Håller med om att det är kalas att beställa och så småningom komma igång med sådd. Mycket tankar och förhoppningar man investerar i de där brättena. Hur ser det ut i dina såbrätten? Fullt av spirande grönska? Eller bara spirande tankar?

Mildamakter sa...

Åhhh vad jag saknar trädgård när jag läser det här. Jag saknar inte vår sommarstuga ett dugg, men trädgården...*suckar längtande*

Anonym sa...

Jag sår sent så ännu så är det bara spriande tankar.

Lena sa...

Spirande tankar eller spirande grönska, roligt att läsa hur som helst. Mest nyfiken blir jag på den brutalsmakande rosésalladen...

l*eva sa...

Ja ha ja...NU börjar den den där *sabla avundsjukan* sprida sig igen.
MEN också: en Nyfikenhet. HUR ska lilla b:s trädgård och växthus te sig framöver!

nynnar ut...i gryningen...*jag e så avundsjuk, jag e så avundsjuk...*

Lilla B sa...

mildamakter: En liten balkonglåda, kanske? Eller en stor hink med tomater? Eller bådadera? Eller närmsta vackra park? Man kan nog få sitt trädgårdssug tillfredsställt på olika sätt.

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: Är allt lite nyfiken på vad du tänker satsa på . Du skriver väl ett inlägg om detta när det är så dags, hoppas jag.
Ruccolahistorien från förra året kommer jag ihåg än! :)

Lilla B sa...

panter: Den beskrevs inte riktigt så i katalogen. Men jag tycker det är en sallad som biter tillbaka när man tuggar på den...

Lilla B sa...

eva: Jag är också lite nyfiken på hur det ska bli. Men mitt grönsksland ska iallafall bli mindre. Det behöver inte bli sämre för det.
Det är verkligen spännande med trädgårdsodling!

Linda sa...

Landet ska bli mindre i år...
Blir det så också? :)
Tyckte det var en farlig massa du räknade upp och ändå tror jag inte att du är färdigbeställd... :)

Anonym sa...

Härlig tanke med grönsaker o blommor ihop.. då blir det en fröjd för ögat också... jag har mest blommor i mitt växthus numer.. som du har jag satt alldeles för mycket och inte hunnit äta upp...... gett bort...vilket var uppskattat.. men nu.. så är det andra ordningar!/åsa
http:/asas.tradgardsblogg.se

Hannele på Hisingen sa...

JAg handlar billiga frön i närbutiken, mrn jg är så slarvig med vattning. Vad ska jag göra med alla sniglar, de älskar små fröplantor.. Jag får specialisera mej på formklippning i stället.

Lilla B sa...

lindalotta: Jo - landet kommer att bli mindre. Men det var rätt stort från början. Och visst har du rätt. Inte har jag köpt klart mina fröer än. Det brukar bli en blandning av ordning och impuls.

Lilla B sa...

åsa: Blanda i grönsakslandet så blir det som en extrarabatt! Praktiskt också att gå runt och skörda blommor. De mera ordinära rabatterna får vara i fred och till vaser och gebort är det utmärkt att odla bland sallad och kål.
Visst är det lätt att odla så det räcker för hela bygden. Fy, fy man måste begränsa sig.

Lilla B sa...

hannele: De är otrevliga, sniglarna. En del strör kalk. Jag plockar dem för hand. Det är äckligt att hålla på att plocka ihop de där hala, snoriga klumparna. Men vad gör man inte för sitt trädgårdsland...

Anonym sa...

frön ja.. än har vi inte funderat något. Vi har i och med flytten från stan blivit med balkong.
Storbladig basilika,Genovese, låter intressant.

Lilla B sa...

Rosalia: Den storbladiga basilikan blir mer än knähög i växthuset. På en varm och skön balkong kan du säkert driva upp massor. Egen pesto. Mumsmums.

Anonym sa...

just så. egen pesto. Buonissimo!