Fortsätter min runda i trädgården. Här är jordärtskockornas skog. Undras om de inte är goda nog åt rådjuren? Varenda solrosliknande stjälk har fått stå i fred. Märkligt. Men jag klagar inte. Tro inte det.
Det ser mysigt ut i din trädgård! Och nu fick jag ett nytt namn på vår glömda ogräsavdelning... lilla ängen... låter ju riktigt romantiskt...:) Tack för det!
bloggblad: Vi har även De fördömdas kurva. Den vill jag däremot inte visa :). Alltför vilt, vågar jag påstå. Använd gärna namnet Lilla Ängen - jag tycker barnen kom på ett utmärkt namn en gång i tiden.
kersti: Jag har inte anrättat dem nån gång - det blir premiär i år. Odlade förra året men tyckte att blommorna blev så fina så allt fick vara kvar. Knäpp man är...
1 liten gul lök 0,5kg jordärtskockor 4 potatisar 8 dl vatten 2 buljongtärningar 0,5 dl vitvins-/äppelcidervinäger 2,5 dl matlagningsgrädde 1 grönt äpple olja salt peppar timjan
Hacka och fräs löken i oljan. Skala och hacka skockor (spara 2-3st) och potatis, ner i grytan. Häll på kokande vatten, buljong och vinäger. Koka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät, häll i grädde och krydda. Tärna äpple + sparade skockor, låt koka någon minut. Klart!
nollan: Tack snälla du! Det där ska jag sannerligen koka ihop och kalla Nollans Soppa! Det verkar ju vara lätt som en plätt att fixa till. Sån matlagning tycker jag mycket om.
Rådjuren brukar inte smaka på mina skockor heller. Däremot är det sorkarnas favorit. Av den anledningen kommer det jordärtskockor lite här och där, där jag absolut inte planterat några. Det flyttar tydligen runt maten och är dåliga på att äta upp och det behövs bara en liten bit för att det ska bli en ny vacker planta. M.a.o. räcker de både till oss och sorkarna. Dessutom blir sorkarna kattmat. För övrigt tycker jag också att de är snudd på för vackra för att ätas upp. GJ
GJ: Jasså, sorkarna går hårt åt skockorna. Då har jag haft tur, inga sån angrepp har jag sett till. Eller så beror det på att katterna håller råttrent.
Jordärtsskockor som är så gott - och som man blir så bullrig i magen av... Brukar koka dem, lägga i en form, över med en trea grädde och rikligt med riven ost. Gratinera och servera till kassler. Mums!
14 kommentarer:
Det ser mysigt ut i din trädgård! Och nu fick jag ett nytt namn på vår glömda ogräsavdelning... lilla ängen... låter ju riktigt romantiskt...:) Tack för det!
bloggblad: Vi har även De fördömdas kurva. Den vill jag däremot inte visa :). Alltför vilt, vågar jag påstå.
Använd gärna namnet Lilla Ängen - jag tycker barnen kom på ett utmärkt namn en gång i tiden.
De är som ogräs men goda är de.
kersti: Jag har inte anrättat dem nån gång - det blir premiär i år. Odlade förra året men tyckte att blommorna blev så fina så allt fick vara kvar. Knäpp man är...
maffigt!
matte: Maffigt är ordet! Jag har knappt hjärta att skörda något :)
Jag hade ingen aning om att det såg ut sådär när man odlade jordärtskockor, men ack så goda de är. Jordärtskockssoppa är mumma!
nollan: aJg har bara odlat i ren odlingsglädje men aldrig använt. Hur gör du jordtärtskockssoppa??
1 liten gul lök
0,5kg jordärtskockor
4 potatisar
8 dl vatten
2 buljongtärningar
0,5 dl vitvins-/äppelcidervinäger
2,5 dl matlagningsgrädde
1 grönt äpple
olja
salt
peppar
timjan
Hacka och fräs löken i oljan.
Skala och hacka skockor (spara 2-3st) och potatis, ner i grytan. Häll på kokande vatten, buljong och vinäger. Koka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät, häll i grädde och krydda. Tärna äpple + sparade skockor, låt koka någon minut. Klart!
nollan: Tack snälla du! Det där ska jag sannerligen koka ihop och kalla Nollans Soppa! Det verkar ju vara lätt som en plätt att fixa till. Sån matlagning tycker jag mycket om.
Rådjuren brukar inte smaka på mina skockor heller. Däremot är det sorkarnas favorit. Av den anledningen kommer det jordärtskockor lite här och där, där jag absolut inte planterat några. Det flyttar tydligen runt maten och är dåliga på att äta upp och det behövs bara en liten bit för att det ska bli en ny vacker planta. M.a.o. räcker de både till oss och sorkarna. Dessutom blir sorkarna kattmat.
För övrigt tycker jag också att de är snudd på för vackra för att ätas upp.
GJ
GJ: Jasså, sorkarna går hårt åt skockorna. Då har jag haft tur, inga sån angrepp har jag sett till. Eller så beror det på att katterna håller råttrent.
Jordärtsskockor som är så gott - och som man blir så bullrig i magen av...
Brukar koka dem, lägga i en form, över med en trea grädde och rikligt med riven ost. Gratinera och servera till kassler. Mums!
hedgren: Tack för det tipset! Ska absolut provas.
Skicka en kommentar