måndag, oktober 30, 2006

Physalis i kruka

Jojomensan. Det gick bra. Physalisen slog rot. Nu står det fyra småplantor i en kruka på fönsterbrädan. Om jag sköter dem väl kommer jag att kunna ta en skog av skott i februari. Tidig utplantering i växthuset ger tidig skörd. Inte så dumt.

På västkusten, där jag kommer ifrån, säger man förresten inte krukväxter utan fönsterträd.
De små ussliga skotten av physalis skulle svälla av stolthet om de visste att de var träd.
Fönsterträd.

9 kommentarer:

Panter sa...

Ja,just det, så sa ju min farmor:
-Har du vattnat träden?
Det hade jag glömt allt som oftast...

Lilla B sa...

panter: precis så. Man vattnade träden.Då var det inget konstigt sätt att uttrycka sig på - nu känns det lite nostalgiskt

Klimakteriehäxan sa...

Physalis i kruka låter som ett riktigt avancerat krukbruk! Men kan det bli frukt medan man fortfarande är ung????

Lilla B sa...

klimakteriehäxan: Växten får frukt tidigt nästa sommar. Det får man väl betrakta som ungt. Och själv hinner man bara lägga tre kvarts år till sin ålder. Då får man fortfarande betrakta sig som åtminstone relativt ung....

marie sa...

å, vad fint. då har jag en väldans massa träd här inne i lägenheten;)

Lilla B sa...

marie: Visst. En vars urskog!!

Bloggblad sa...

Ja just det - physalisen... jag tänkte på dig när jag i dag lät de omogna omöjliga bären fara hädan. Jag litade på dig - men det var bara de som nästan var mogna redan som klarade att bli färdiga inomhus. Jag var på tok för sent ute med att gallra, jag hade inte en aning om hur de funkade.

Men - jag har även lyssnat på dig när det gäller "skottning", så jag har en burk full med skott som fått rötter. Ska jag ha dem inne i värmen eller i nån kall garderob under vintern?

Lilla B sa...

bloggblad: ta och sätt dem på fönsterbrädan och behandla som vanlig krukväxt. Ta nya skott sen i februari av de du har nu. Du ska se att det blir bra. Synd att de omogna bären var FÖR omogna. Bättre lycka nästa år!!

Bloggblad sa...

Tack för svar! Ska gå ner i köket och fixa till det så fort jag surfat igenom några bloggar. (Bra - då kan jag skjuta upp strykningen liiiiite till....)