torsdag, oktober 05, 2006

Gröna tomater blir röda


Nu tänker jag berätta hur jag får mina gröna tomater att inomhus omvandlas till röda.

När hösten kommit på allvar mognar tomaterna långsamt och det blir för kallt för dem. Att låta värmefläkten stå och gå om nätterna är onödigt dyrt.
Då är det hög tid att ta rätt på de sista tomaterna. De där som är gröna eller på väg att bli röda.

Visst kan man använda gröna tomater i hushållet. Stekta gröna tomater kan man servera. Har provstekt både med och utan panering. Det smakar elände vilket som, tycker jag. Är inte speciellt kräsen av mig men den maträtten avstår jag mer än gärna från.

De allra minsta små gröna kan man göra syltade tomater av. Det serverar man som tillbehör till kötträtter.

Men vad gör man då med alla gröna tomater som blir kvar? Kastar?? Nej, nej.

Många har säkert sett fina tomatfat på fönsterbrädan. Frukterna ligger där för att få sol. Tjusigt värre, ser det ut.
Fel, fel, fel säger jag.
De torkar alldeles för lätt ut. En tomat som skall mogna inne skall man plocka så att de små gröna bladen och en liten kvistbit sitter kvar. Sen lägger man tomaterna i en låda, stänger locket så att det blir MÖRKT. Därinne i mörkret ligger de och mognar lite långsamt. På det listiga sättet kan man förlänga sin tomatsäsong avsevärt. Man ska ta stora eller medelstora tomater till detta.

Så här enkelt gör jag:
Jag brukar rymma ur en kökslåda, lägga en tidning i botten. Bergslagsposten funkar bra. Lägga i tomaterna och skjuta igen lådan. Det är bara att öppna den då och då när man behöver sig en tomat.

Jag har sett hur en tomatodlande vän skär av hela plantan och hänger den upp och ner i en skrubb för att eftermogna. Det är samma princip som min låda. Men jag slipper torra blad som skräpar ner. Samma skörd men utan nerskräpning. Valet är lätt!

8 kommentarer:

Slottsträdgårdsmästaren sa...

Intressant....måste pröva på slottet.

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: ja gör det!
Första gången jag provade glömde jag bort lådorna.... Vi renoverade vårt gamla hus och jag använde tomma spiklådor till tomaterna. När jag efter någon månad kom på dem var de fulla med fina tomater. Gissa om jag blev glad!!

Julie K sa...

For ett bra tips : )

Lilla B sa...

julite: vassego!

eva sa...

Som vanligt:
Fiffiga Lilla B!!!

Lilla B sa...

eva: Jag gillar praktiska genvägar i hushållet. Försöker tänka ut såna eftersom jag nog är ganska lat.

LINDA sa...

Tack för tipset! Var ute i trädgården för ett par timmar sedan och klippte kvistar från plantor som varit täckta med fiberduk. Har hängt några kvistar i växthuset och tänkte testa på annat sätt med resten. Ska definitivt göra som du. Frågan är bara - är det bäst om de ligger svalt eller varmt?

Anonym sa...

Anyone who is willing to get a nicely-toned stomach can use
this belt.

Look at my site ... Http://Connorstuff.Com