tisdag, oktober 24, 2006

Odlingsåret 2006

Så makalöst det blev trots en sen och kall start. Kommer ihåg hur trögt det var att komma igång. Fingrarna stelnade i kylan och jag fick intala mig att det verkligen ÄR roligt att odla.

Sommaren med sol och värme förändrade och gynnade allt. Allehanda skadedjur invaderade frilandet. Men kamp mot ohyra och ogräs är odlarens vardag. Växterna utvecklades så bra, så bra. Det blev lika roligt att odla som det brukar vara.

Växthuset blev mitt Paradis. En ljuvlig miljö med blommor, kryddväxter och grönsaker. En sittplats med två stolar och ett bord stod för lugn och ro. Ett sånt möblemang bör finnas i varje Paradis.

Skörden blev riklig och jag har till sist fått truga tomater, sallad, potatis och gurka på släkt och vänner.

Själva odlandet är jag nöjd med. Helnöjd, till och med.

Men jag är en usel trädgårdsdesigner. Nu är det sagt. Urusel. Kanske till och med den sämsta. Arbeta hårt som en träl det kan jag. Men anlägga en vacker rabatt? Nä så fasiken heller. I år blev det bra genom slumpens försorg.

De kommande mörka vinterkvällarna tänker jag tillbringa med trädgårdslitteratur. Jag skall väl i all sin dar kunna lära mig hur man anlägger en vacker rabatt!! En bra bibliotekarie är guld värd. Här skall rådfrågas.

Har nästan tänkt mig att det BÅDE skall växa bra OCH se så fint ut att man tappar andan. Nästa år, alltså.

Stora frilandet skall minskas något till nästa odlingssäsong. Det börjar bli alltför tungt att gräva. Och jag behöver ju inte odla till halva Västmanlands befolkning heller, när jag tänker efter.
Men precis vad jag ska odla. Ja, det tänker jag inte ens börja grunna på innan nyår!

15 kommentarer:

Ellis sa...

Jag vill odla lite nästa år, men vad vet jag inte än. Det får inte vara något som kräver massvis med jobb och passning för det klarar jag inte av. Det måste klara sig skapligt även om jag är dålig några dagar i sträck.

Drömmer om mormors odlingar, skulle ju vilja ha det som när hon levde. Morötter, tomater, ärtor, rädisor, sallad, dill, persilja osv osv osv.
Nu blir det kanske ett par saker.

Blommor vill jag ha mer av, men det får bli mest perenner tror jag.

Lilla B sa...

ellis: Det finns alltid lite fiffiga genvägar. Täcka marken så ogräset inte tar sig upp, såband för snabbsådd. Och perenner är bra. Lite arbete men mycket glädje!
Man ska inte ta sig vatten över huvudet! Inte i onödan, iallafall.

Panter sa...

Jag är HELT säker på att en vanlig dödlig tappade andan redan i år vid åsynen av dina rabatter. Jag har insett att jag inte har rabatter värda namnet . Ågnar mig åt friodling i rabatterna, det får växa vad det vill och lite hur som helst, bara färgerna stämmer.

Lilla B sa...

panter: men det är just färgavstämning som är så jämrans svårt.

Madame France sa...

Växthus har varit min dröm i flera år. Jag skulle vilja ha ett växthus, byggt av gamla spröjsade fönster. Det känns som det är viktigt att det är vackert och att det är stort nog att sitta i. Det blir kanske av när man blir pensionär. Det kan vara vackert att titta på anlagda rabatter men det får inte bli ett måste eller kännas som ett tvång. Ibland känns det som jag inte ska orka jobba med grönsaksland mer, men när våren kommer så sätter lusten att odla och se det växa in.

Panter sa...

Jo, det är knepigt ibland. Jag håller på att flytta bort alla gula blommor, för de fungerar inte i mina vilda rabatter. Färgmässigt alltså, för de trivs och brer ut sig.. väldigt. Mina vilda rabbater det låter som om de är många - jag har två mindre rabatter... men många krukor.

Lilla B sa...

madame france: Mitt växthus är dessvärre inte alls vackert på utsidan. Köpte ett norskt, mycket bra hus som senare byggdes ut till 15 m2. Isolerplast. Låter kanske avskräckande fult men det finns en poäng förutom isoleringen. Man är lite, lite avskild därinne. Ljuset bränner aldrig växterna men är tillräckligt ändå. Jag stortrivs där inne. Och inte fryser man sig fördärvad i ett växthus heller Inte på sommaren iallafall....

Lilla B sa...

panter: Nästa år skall jag nog ha snappat det där med färgkombination. Jag måste lära mig, har inte känslan.

Anonym sa...

blev nyfiken på landet/ åkern som försörjt ½ västermanland -hur många m2 behövs? ingen koll på befolkningen...
och ellis -pallkragar med duk under och fin jord i är en bra nybörjar grej -men tänk på hur långa morötter du vill ha = kanske dubbelkrage?!

Lilla B sa...

du anonyme: Jag vet inte hur stor befolkningen är men frilandet är mig alltför stort. Får slita lite för mycket har jag insett. Onödigt mycket.
Hoppas Ellis kollar här - pallkragar är ju ett prima tips. Praktiskt att ha odlingen inhägnad.

Slottsträdgårdsmästaren sa...

Du verkar ha haft en mycket bra odlingsår. Med perenner som blommar i olika perioder och i färger som harmonierar blir planteringarna vackra. Ett tips är att hellre använda färre sorter och måla med stora penseln i stället för att plottra med många sorter. Ska följa med spänning nästa säsong.

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: jag ska riktigt anstränga mig till nästa säsong med just sådant - hur man använder blomningstid/färg/form. Ska läsa på mycket!!!

Vi får väl se om jag publicerar någon blogg nästa odlingsår. Började på valborgsmässoafton 2006 och hade bara tänkt mig att skriva under ett år.
Men det går ju gift i själva skrivandet....

Elisabet sa...

Om du har vägarna förbi nån gång skulle du komma hit och besöka Åbergs Trädgård som har varit med i Gröna rum flera gånger.
Vilket paradis!
Så mycket inspiration man får!

Jag ska leta upp länkadressen till dig.

Lilla B sa...

elisabet: kommer jag i närheten besöker jag mer än gärna Åbergs Trädgård. Inspiration sitter alltid fint! Tacksam för länktips.

Slottsträdgårdsmästaren sa...

Klart att du ska fortsätta blogga. Jag besökte Åbergs trädgård i somras. Värt ett besök.