onsdag, oktober 25, 2006

Min underjordiska armé

En del räfsar löv så det blir blåsor i händerna. Andra blåser bort löven. Sen finns det en och annan som inte gör någotdera. Såna som jag. Typ.

De stora, höga träden runt och på skogstomten består av björk, gran och lärk. Några rönnar finns, lite asp och sälg. Och så mina äppelträd och plommonträd. Oftast blir det inte så tjocka lager löv på marken. Jag låter dem ligga kvar.

Under gräsmattan arbetar kontinuerligt en hel armé av daggmaskar. De tycker nog att de får ett storstilat kalas på mina nerfallna löv. På vårkanten är det nästan inget kvar av löven på gräsmattan. Allt omvandlat till mylla.

Inte har de fått nån lön och de har arbetat i mörkret hela tiden.

Svartarbete värt namnet....

22 kommentarer:

Ellis sa...

Jag låter löven ligga jag med. Jag tycker det är fint!

Lilla B sa...

ellis: Bara det inte blir såna drivor att gräsmattan blir fördärvad. Tycker också det är lite fint..

Slottsträdgårdsmästaren sa...

Hm...inte bra att löven från fruktträden ligger kvar. Där samlas skadeinsekters larver och svampsporer som lätt får trädet redan nu och i vår. Det enda stället där det är viktigt att ta bort löven så noggrant som möjligt är under fruktträden. Sorry...

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: Ajajajaj. Är det så illa? Då är det nog bäst att jag räfsar undan dem. Det får bli till helgen.
Tack för påpekandet!!

LindaLotta sa...

Jag älskar att räfsa löv!!
Många tycker att jag är knäpp...
Grannen tex, de låter sina ligga kvar, hävdar att de blåser bort. Jojo, rakt in till oss ;(

Madame France sa...

Detsamma gör jag. För det mesta tar höststormarna hand om dem. Just nu har jag massor av löv från två gamla askar utanför dörren. Det är som en vacker matta. Det ska visst bli rejält blåsigt väder framöver.

Lilla B sa...

lindalotta: Olika nöjen har vi!! Kommer stormen blåser kanske våra löv in i skogen. Bra i så fall

Lilla B sa...

madame france: Brukar ju låta dem ligga men nu har Slottsträdgårdsmästaren sagt att löv från fruktträd ska bort. Då får det bli räfsning under träden. Några kanske far iväg i stormen.. Löv alltså. Inte träd.

Panter sa...

Löv från fruktträden tar djuren,rådjur, hjortar - jodå 3 st och älgar hand om... men de jädrans lönnlöven brer ut sig och många är de. Så där handlar det om att kratta. Har jag tur blåser de ut på gärdet. Har bara kratttat äpplen än så länge denna höst.

Sluta blogga???! Varför då?

Ellis sa...

Å... tur att jag inte har fruktträd... Eller, jo, ett har vi. Ett äppelträd som är äldre än mig och vars äpplen inte längre går att äta.

Ett HAV av lönnlöv har jag. Kanske borde kratta lite då i alla fall?

Panter sa...

Ellis, bara lite, vi ska väl inte överdriva?

Ellis sa...

Precis. Ett par tag eller så. :)

Lilla B sa...

panter: VA?! Nöjer sig klövviltet med nerfallna löv? Här är de så jäkla kräsna. De ska sitta på grenarna. Förresten äter de kvistar och grenar också. Hjortar har vi inte. Björn, varg och lo - men de lämnar äppelträden i fred iallafall.

Bloggslut. Jo - jag hade tänkt ett år i en trädgård. Sen är det väl risk att jag upprepar mig.

Lilla B sa...

ellis: Du kan väl dra ihop lite lönnlöv och kompostera. Finfin blomjord kommer du att få så småningom. Släng ner lite annat från trädgården också. Men inga rotogräs:kvickrot,tistlar, kirskål och såna huliganer. De invaderar ens trädgård och ställer till det för en.

Rosalia sa...

Black Army har fått ett nytt ansikte

Lilla B sa...

rosalia: haha. Tänkte inte på det!!

Maria H sa...

Ånej, klart du ska fortsätta, har ju precis hittat hit. Skulle vara kul att se vad som händer med äppelträdet efter älgöverfallet, och om det verkligen inte blir grönsaker till hela bygden i alla fall. Snälla, tänk åtminstone på det.

Lilla B sa...

maria h; Åtminstone planerar jag en fortsättning fram till Valborgsmässoafton. Sen får vi se. Skrivandet är väldigt roligt så det är inte omöjligt att jag är fast i bloggträsket vid den tiden.

Panter sa...

Nänä, det äter det som du räknar upp också, jag försökte bara hitta något positivt.

Lilla B sa...

panter: Jaha. Positivt.
Det har jag svårt att hitta när det gäller mina äppelträd och älgen. Mycket svårt.

Ellis sa...

1) Om jag ska undvika vissa saker i komposten så får jag ta med mig uppslagsverk...haha. Så kunnig är jag. ;)

2) Sluta blogga?! Det var det värsta jag hört!

Lilla B sa...

ellis: Det finns inplastade böcker!! :)
Missuppfatta mig inte - jag bloggar på om datorn håller fram till slutat av april. Efter det är det kanske inte alldeles givet att jag fortsätter men jag bestämmer mig inte förrän då. Om jag inte kan skriva nåt nytt ur trädgården så blir det ju tjat, tjat, tjat bara. Och hur kul är det...