söndag, februari 20, 2011

Konsten att vika en papperskruka.

Det finns åtminstone två sätt att tillverka en papperskruka. Ett är ett något tjusigare sätt och det andra är en ren lågbudgetvariant.

Om man investerar i en speciell träform, en krukmakare, och gör enligt bruksanvisningen får man en fin och användbar papperskruka till sina småplantor.
Om man däremot vill snåla till det lite och samtidigt vara en smula uppfinningsrik kan man göra så här:

1. Man tar en dagstidning och klipper en cirka 15 cm bred remsa tvärs över den.
2. Sen letar man fram en flaska eller en burk med passande diameter. I det här fallet gjorde jag ett fynd i skafferiet. En Blossa glögg med högoktanigt innehåll. Passar extra prima eftersom jag tänkte mig att plantera chiliplantor av het sort.
3. Dubbla pappersremsor behövs för stadighetens skull. Lägg flaskan så att det sticker ut några cm papper utanför flaskbottnen. Rulla nu flaskan på remsan samtidigt som du viker tidningspappret in mot flaskbotten. Sista vikningen låser man fast i de andra.
4. Drag försiktigt upp flaskan och vik in en centimeterbred kant för att stabilisera krukan.
5.Ställ ifrån dig den nya krukan och se på attan: En kruka är född.

Så lätt. Så billigt. Därför så bra.
Snålmor har talat...

14 kommentarer:

Bloggblad sa...

Så smart! Hade jag läst det här när jag fortfarande var trädgårdsentusiast hade jag genast börjat vika krukor. Nästan att det kliar lite, men jag måste använda klådan till att skriva i stället...

baratradgard sa...

Jättesnyggt utan tejp o allt! Och så har du väl läst i senaste AoT att det ska vara Emmaljunga såjord i dem?

billan sa...

Fantastiskt, jag tror banne mig att jag har spridit ett litet chilepepparvirus ända ner till kopparberg:)
Och snart är det sax för tomaterna.....härligt!

epsilon sa...

Så bra, flaskor med skvättar har man ju gott om. Tack för tipset.

nell sa...

Vad snygg botten du fick till! Synd att man inte ser den sen...

Helens trädgård sa...

Vad duktig du är som fixar till egna krukor, snyggt blev det också.
Ha det gott!

Malin sa...

Ett tips i min smak...Ska bestämt ta och vika lite jag också o eftersom det finns rätt mycket skit skrivet i tidningarna så kanske det blir extra näring, hm...

Malin

Lilla B sa...

Bloggblad: Om du viker en kruka av ett gammalt notblad så blir det en stilenlig inredningsattiralj i det bloggbladska hemmet!

baratradgard: Emmaljunga såjord har jag inte sett här i någon bergslagsaffär. Får nog hålla tillgodo med det jag hittar. Tröstar mig med att krukorna blev bra :)

billan: Chiliviruset hade mycket kort inkubationstid och grasserar vilt nu. Jag gör inga som helst ansträngningar att bli av med det heller.

epsilon: En uppmuntrande liten skvätt liksom oljar till kruktillverkningen :)

nell: En ren synd o skam att man inte kan se krukbotten framledes. Det blir ju ännu mera omöjligt - då åker de ner i en större kruka med botten före. Swisch, bara. Väck ur åsynen, borta är krukan.

Helens trädgård: Nöden hade ingen lag. Jag har alla små plastkrukor inne i växthuset. Det är stört omöjligt att ta sig dit eftersom snölagret är minst 80 cm. ( Det är enligt mig 80 cm för mycket)Jag var nödd att fixa till något på egen hand och det blev riktigt bra.

malin: Hi hi... extra näring av allt skit i tidningen :))

Tuvstarr sa...

Funkar det också med en flaska ägglikör, har inget annat hemma?
Får flaskan vara full eller måste jag dricka ut den?
Tycker om Malins kommentar, den är passande :-)

Lilla B sa...

Tuvstarr: Ägglikör fungerar perfekt! Vad är ett ägg om inte ett litet frö?! Men en full flaska blir svårhanterlig, alldeles fr tung att hantera. Fest först - kruka sen ;)

Kerstina sa...

Så pedagogiskt och bra förklarat - och inte behöver man en sån där trämoj heller!
Nu behöver jag bara några Piennolo-frön också. Hur får man fatt i sådana, tro?

Lilla B sa...

Kerstina: Roligt att läsa att du fick behållning av förklaringen hur man gör egna krukor utan trämoj. Just de där fröna har jag inte men kolla på Impecta eller Runåbergs - där kanske du hittar de du vill ha.

Unknown sa...

Jag tror du måste dricka ur ägglikören först. Eller medans.

Lena sa...

Vad glad jag blev när jag hittade din sida. Skulle precis beställa en stor och liten krukmakare för 359kr.. Vad onödigt när man jag göra det själv. Nu kan jag lägga pengarna på frön istället. Hälsningar Lena