fredag, februari 25, 2011

Utanför köksfönstret


Snön ligger fortfarande alltför ohälsosamt djup. Tacksamt nog har det blivit lite varmare ute. Måndagens -28 grader är inte att leka med men dagens -1 känns som en mild, sydlig bris mot kinden.

Småfåglarna behöver mat. Rätt var det är fylls syrenen med talgoxar, blåmesar, domherrar och två tofsmesar. Jag vet av erfarenhet att tonårsbarn äter mycket men de här flygande kräken tar priset. De är riktiga ätmaskiner. Jag fyller på fröautomaterna och hänger ut jordnötter. Ideligen. Ideligen.
Vi har en deal, fåglarna och jag. De får massor av mat av mig på vintern, på våren tackar de med skönsång och på sommaren slukar de myggen.

Igår kom ett av de kringvandrande rådjuren. Han stod precis utanför köksfönstret och slickade i sig nerfallna solrosfrön. En ekorre visade sig för Husbonden och idag var det en liten mus som hittade solrosfrön.

Alla får ha sitt fredagsmys.

8 kommentarer:

johanna sa...

oj vilken fin bild! dom brukar vara svåra att hinna fota annars. :o)
"tur" att ni har så mycket snö så att de inte kan äta upp nåt viktigt.

billan sa...

Vackert! Du har ju lika fina matgäster som jag, fast jag har inga med horn....endast tjejer här :)
Tror inte att jag har några loddjur i närheten....tur att monsterkatten och den mesige brodern håller sig inne.
Må så gott och ha en trevlig helg!

baratradgard sa...

Åh vad härligt - du matar ju hela traktens djur!

Efter att ha varit en liten stadsråtta i 36 år så har vi nu skaffat en gård på landet. Vi har fått nycklarna i veckan men inte flyttat in än. När vi körde dit för att besiktiga vårt nya hem så sprang det tre rådjur på åkern utanför. Och kaninerna galopperade längs med häcken runt trädgården. Man blir plötsligt ett med naturen.

Men så tänker jag ju på trädgården och om jag får ha en i fred? Har du avtalat med rådjuret om att låta träden vara i fred mot lite solrosfrö?

englundskan sa...

Visst är de vackra och jag gillar verkligen rådjuren, men, och det är mycket men. De äter allt från tulpaner och rosor till sallad och blast av alla slag + barken på nyplanterade äppelträd. Dessutom transporterar de fästingar i massor. Men de har vackra ögon och det är nog tur för dom.

Anonym sa...

Jag har oxå en fin bock som hälsar på varje dag .Han och övriga rådjur får specialfoder och det har blivit ngr säckar i vinter .

Solrosfrön kan de inte smälta och många dör pga av det tyvärr .

epsilon sa...

Visst är de fina men jag tycker att de ska hålla sig i skogen. Hoppas att jägare håller foderbord i skogen. Fast här i utkanten av vargreviret är de inte så många längre.

Anonym sa...

Mejlar dig en bild från förra veckan på ett par av våra trädgårdsrådjur. De åt lite toppskott av hängalmen bredvid, men jag tror de har förstånd nog att undvika honungsrosen på rosbågen.
Just nu ser jag fem rådjur i trädgården. Troligen är grannen bortrest. De brukar annars hellre vara där. De matar med morötter.
GJ

Lilla B sa...

johanna: De går här i trädgården betydligt oftare än vi önskar, tuggar och gnager på allt. Riktiga marodörer men söta ändå :)

billan: Till och med den galtliknande Monsterkatten skulle nog bli uppäten. Nä - sånt vill man ju inte, precis. Hoppas att din helg blev trevlig utan urledvridna knän eller utfarna tänder!

baratradgård: Gratulerar till husköp och boende på landet! Rådjuren är dessvärre inte så efterlängtade. Lika lite som älgarna. Vi får mera hjälp med trädbeskärning än vi vill ha. De förstör väldigt mycket men när man bor i skogskanten så blir det som det blir. Tulpanerna har jag för säkerhets skull i växthuset.

englundskan: Precis så är det! Förstör det mesta gör de och rena fästingbussar är de men söta.

mormorg: Han utfodras inte på solrosfrön utan kommer och slickar i sig några då och då. Tror inte att det kan skada. Ser det mera som när jag tar mig en liten chokladbit. Kanske inte så bra alla gånger men lite gör ingen skada.

epsilon: Här är vidsträckta skogar men även vi har rovdjur. Lo och varg finns det. Just den här bocken hade märke på nacke och skuldra efter möte med lodjur.

GJ: Tack för bilden. Väldigt fin djur. Speciellt om de håller sig på granngården! ;)