lördag, augusti 21, 2010

Sungold, Dansk Export men knappt några druvor


Bladen är hårt klippta på tomatplantorna.

Så här ligger det till: växthuset har stått på sin plats i runt 15 år. Det har de fina björkarna, de sura granarna och den bautastora lärken också gjort. Träden tar alltför mycket ljus numera för tomaterna. Eftersom det är betydligt lättare att klippa bort tomatblad än att fälla träd så jag går lös med sekatören i växthuset för ljusets skull.

Husbonden har förresten lovat att fälla träd till vintern. Jag ska påminna honom lite längre fram om den önskade skövlingen möjligen fallit i glömska.

Förutom Sungold och Dansk Export odlar jag i år med hygglig framgång Apelsintomat, Eva, Bonzai och Olivade.
Gurkorna växer till sig hyfsat och är helt ohyrefria. Spinn brukar annars gilla gurkblad.

Vinrankan frös tillbaka något under den kalla vintern. Det blir några klasar trots allt. Vino Nordica föll nästan för frosten. Eländes vinhaveri. Finns det Vino Sibirica tro?

Men man får vara glad att man får vara tacksam för det lilla ...
Så är det att vara odlare.

8 kommentarer:

Lena sa...

Vilka fina tomater!
Vad glad maken ska bli när du påminner. Jag tycker mig ha märkt att det är nåt med karlar och motorsågar och för all del vedkapar också, åtminstone tindrar ögonen här hemmavid.

Jag har aldrig haft så mycket ohyra som i år... så grattis!

billan sa...

Vi gick lös för några veckor sedan på "ljus-stjälande" träd, tomaterna blev jätteglada:)
Jag måste ha en otrolig tur, har aldrig haft något ohyra i växthuset. Möjligtvis någon enstaka minisnigel som gjort lite hål när somrarna varit blöta.......
Vinrankan är rent tragisk!!!
Men som du säger, det är en odlares lott att glädjas åt det lilla...... och tomater är gott!!

l*eva sa...

:o)

Lilla B sa...

Lena: Vedkapsglädjen är inte så stor längre. Vi installerade bergvärme för ett par år sen. Om träden bara stått lite bättre till vore de nog redan nersågade. Motorsågen och Husbonden går bra ihop. Men nu måste vi ha precisionsfällning så det blir att anlita kunnigare folk. Vill ju inte att träden ska störta över huset eller mitt växthus.

billan: Kan verkligen tänka mig att ljuset blev bättre efter trädfällningen. Lyckans ost som klarat dig från ohyran. Spinn på gurkblad hade jag för något år sen. Inte kul.

l*eva: tomaterna är inte bara vackra utan goda också. Säkert nyttiga med. :)

Ida sa...

Fin bild!

Lilla B sa...

ida: Tack, tack!

englundskan sa...

Jag hörde talas om en man som fick en motorsåg i 50-årspresent, efter fjorton dagar hade han bara flaggstången kvar. Så du får väl ha lite koll på skogshuggaren. Själv ringde jag till elbolaget och frågade om det var noga med ledningarna eller om jag kunde ta ner bautabjörken själv. De kom dagen efter och tog ner den. Det är skönt att få ljust kring sig.

Lilla B sa...

englundskan: Om du bara visste så gärna jag vill ha ner storträden. Vi har en lärk som nästan kommer upp i stratosfären. Björkar och granar som växt sig för stora.
Men smultronen blev fina, de vita!