lördag, januari 30, 2010

Bortflugna

Den här helgen räknar vi fåglar. Det är den årliga Vinterfåglar inpå knuten som Sveriges ornitologiska förening anordnar. Jag har skrivit om kampanjen förr. Här och här också.

För att utfodra småfåglarna har jag sen långt före jul hängt ut allehanda godsaker åt dem. Talgbollar, frön, nötter, fruktbitar. En del har fått serveringen på marken eftersom de tycker att det är bättre.

Syrenen utanför köksfönstret och marken nedanför brukar vara full av talgoxar, blåmesar, nötväckor, domherrar, tofsmesar, nötskrikor.

Vilka kom på middag idag, tro?
Jo, tre stycken talgoxar.
Snopet. Övermåttan snopet. Undrar var de andra håller hus?

10 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Vi har 1 st. koltrasthona, 3 st. gulsparvar samt ca 3-5 blåmesar och talgoxar. Det är allt! Plus en skata och en kaja som skrämmer bort dom. På hela vinter, hittills!
Här är bordet dukat med äpple, fågelfrö, talgbollar och en havrenek. Men det kommer inte fler för det.
mvh R

Lilla B sa...

reneesfotoblogg: Börjar fåglarna bli kräsna, tro? Är det några andra som hänger ut ÄNNU bättre mat? Man kan sannerligen börja undra ...

FO - 2 sa...

Lilla B blogger. HURRA!
Og jeg oppdaget det først nå....
Er glad for det, i alle fall! :)

Vi teller fugler i Norge også,
denne helgen.

Jeg har matet fuglene her gjennon hele vinteren, så langt også.
Epler, rosiner, havregryn, frø, brød osv.
Her er det en del kjøttmeis, blåmeis, trost og rødstruper.

Fuglene er fin pynt i hagen om vinteren.
Og denne vinteren trenger de hjelp her.
Det er kaldt, men akk så fint.
I dag kom det mer snø.
Nyter det, jeg! :)

God lørdagskveld.

Malin sa...

Så fort det blir riktigt kallt så har vi dåligt med småfåglar i våra talg- och nötbollar...så fort det bli mildare dyker de upp...Jag begriper inte vart de håller hus...
Numera så ger jag banan till "vår" Koltrast som brukar hålla till inne i Järneken, fick det tipset av en arbetskompis och se det gillar trasten...hoppas på att den vill drilla för mig om vårkvällarna...

Kramar från Malin

Anonym sa...

Hos mig äter runt 18 koltrastar ,4 blåmesar ,4 talgoxar ,2 rödhakar,3 nötskrikor,2 nötväckor ,1 trädkrypare,4 bofinkar,4 bergfinkar,2 domherrar och 2 större hackspettar mest varje dag nu när det är så kallt .

Jag matar med solrosfrön ,russin,äpplen och havregryn utrört i rapsolja .Sedan blandar jag oxå solrosfrön med cocosfett som jag löst upp i micron .Detta hänger jag ut i ett nätrör .
Alltså har man att göra varje morgon men det gör man ju så gärna .

billan sa...

Samma sak här...har aldrig sett så få fåglar vid matbordet som idag!!!!

l*eva sa...

Jag hade nog, något mer...men ändå...

Men mina *gäster* ratar talgbollarna...solrosfrön, späck och brödsmulor gillas därimot!

Men läste i tidningen att småfåglar fryser ihjäl nu!

**är det inte det ena eländet, så är det -det andra*** :((

Lilla B sa...

ida: Hej på dej! Fåglarna i min trädgård är sannerligen lätträknade. Men jag tycker att det är en win-winsituation med fågelmatning. Jag ger dem mat på vintern och de sjunger och tar mygg på sommaren. Ju fler som överlever av småfåglarna desto bättre.

malin: Här är det ont om koltrastar. Men det är kanske fler fåglar som gillar såna. Det brukar ju vara utförsäljning på riktigt mogna bananer.

MormorG: Du är en verklig fågelvän, förstår jag! Havregryn och olja har jag också joxat ihop och det försvann kvickt. Vad tror du om bakmargarin? Jag använder helst smör själv men tänkte lite småsnålt att fåglarna kanske inte är så kinkiga.

billan: Flygande taskmörtar kan de rent av kallas!! När vi bjussat dem på godsaker hela vintern...

l*eva: Man fryser nästan ihjäl själv, tycker jag. Jag är glad att jag inte är en fågel. Det är då ett som är sant!

englundskan sa...

Ja var är dom? Jag har tittat strängt på grannens katter men de är helt oförstående och cirkulerar förhoppningsfullt runt min kompost och menar att jag inte ska gnälla.
Men småfåglarna ser jag inga och de frön som går åt tar nog skator och rådjur hand om.

Lilla B sa...

englundskan: Här kommer rådjuren också fram till foderautomaterna. De slickar upp solrosfrön som ramlat ner. Vilken jättelång tunga de har, förresten.