söndag, januari 24, 2010

Trädgården som tvättstuga

Trasmattorna behöver fräschas upp. Tänker använda mig av torrschamponering. Det är en slags vinterns nödtvätt av mattor. Sen mycket gammalt har snö använts till just det: mattvätt. Nån nytta ska man väl ha av det vita eländet.

Man lägger bara mattorna i snön och skyfflar på ett gott lager snö. Sen borstar man bort snön med en kvast. Det är en lightversion av en ordentlig tvätt men funkar riktigt bra ändå.

När barnen var små fick de hjälpa till. Nu är det Monsterkatten som bidrar med rätt tvivelaktig hjälp.

Ett tips är att låta mattan hänga ute och bli riktigt kall innan man lägger den i snön. Jag glömde det ett år. Inte lyckat alls. Snön smälte ner i mattan och det blev blött. Fy.

19 kommentarer:

Bloggblad sa...

Hm... jag känner till det där... men om mattorna blir rena, då är det så mycket annat som måste bli rent också...

Lilla B sa...

bloggblad: Man måste ju börja nånstans...

Anonym sa...

Fräschade upp en rya i snön igår.
Hoppas (nästan) på mer snö så det döljer allt som föll ur den.

Lilla B sa...

Du anonyme rya-fräschare: En rya kan dölja mer än man vill veta ...

billan sa...

Det där är ett jättebra sätt att "tvätta" mattor på.
Jag brukar göra så med Blenda, du vet det där svartvita koskinnet jag har framför braskaminen. Det funkar jättebra på kohuden, det blir som nytt och katten blir så nöjd när Blenda "lägger sig framför brasan igen"..

Lilla B sa...

billan: Jasså, koskinnet får också en överhalning i snön. Visst är det ett finurligt sätt att fräscha upp mattorna på. Tur ändå att man inte är en matta - fy attan för att släpas ut i snön och bli borstad på ryggen ...

Love, literature and gardening sa...

Så gjorde min mamma när jag var liten - borstade mattorna med snö. Har varken sett eller hört om det sen då på 60-talet!

Jag har bara billiga ikea-trasmattor som går varv efter varv i tvättmaskinen när det är vinter och gott om hundsmuts.

Lilla B sa...

love-literature and gardening: Plötsligt blev det här en kulturhistorisk blogg. Snötvättade mattor - en historisk återblick...:).
Det funkar nog lika bra nu som då. Jag har fått hemvävda mattor som svärmor gjort - de är svåra att klämma ner i maskinen. Den skulle storkna också, tror jag. Maskinen, alltså.

epsilon sa...

Jättebra metod, har en ärvd persisk matta, den blir klar o fin färgerna efter en vända i snön. Men som nån skrev, man vill ha mer snö nar man borstat klart.

Lilla B sa...

epsilon: Åh! Även en så fin matta kan borstas i snön. Vi skulle kanske slå ett slag för gamla och väl beprövade metoder.
Istället för skidturer skulle man kunna ha mattborstning i snö. Varmt kaffe därtill. Inte så dumt, eller?

Humlan sa...

Visst går det med "finmattorna" min mammas ärvda matta har vi släpat ut i snön många gånger och sedan njutit i flera dagar av att hela rummet känns nystädat. Mormor gjorde likadant, så den mattan har fått många "omgångar" av vintertvätt i stället för kemtvätt!

Själv har jag svurit över snöbristen mitt i Stockholm när jag har behövt rengöra mina mattor...

SqZ sa...

Jag måste ha känt vibbarna från dig för det där var precis vad jag och mamma gjorde med en stor och otymplig yllematta i lördags. Lättare än att trycka ner den i maskinen i alla fall :-)

Katarina sa...

Tänk sådär har jag också gjort! I Stockholm får man skynda sig ut på gården med mattan när det finns fin snö. Jag brukar ha mattpiskan med också...

Lilla B sa...

humlan: Kemtvätt är nog ett alternativ till Stockholmssnön. Eller bristen på Stockholmssnö. Här i Bergslagen finns snö så det räcker för en busslast hugade snötvättare. Också ett alternativ :)

Lilla B sa...

sqz: Det var i sanning ett lustigt sammanträffande. Verkligen kul!

Lilla B sa...

katarina: Bra tips det där - skicka på mattan en smäll. Men bara på tåliga mattor annars bankar man väl sönder de stackarna.

Malin sa...

Nä men hallå där...välkommen åter och nu kan man lägga till Lilla B som ett vårtecken!?
Här har det också varit mattvätt i snön och stora "fina" yllemattan ligger fortfarande "nedgrävd" där ute...orkade inte ta in den och tänkte sen att det gör väl inget att den ligger kvar lite...Det har inte varit över 0 sen före jul så hittills är det ok...

Kramar från Malinkessersh

Malin sa...

oj då...Jag heter fortfarande "bara" Malin! Jag knåpade in ordverifieringen i mitt namn o det blev märkligt...hi hi

Lilla B sa...

Hej Malin! Tyckte det skulle bli kul att börja skriva lite igen. Men än så länge blir det nog rätt glest mellan inläggen. Det grönskar ju inte ute, precis. Vi har också haft minusgrader sen före jul. Hoppas att fästingar och mördarsniglar fryser ihjäl. Men de ligger nog, som din matta, och gonar sig i väntan på bättre tider.