söndag, januari 18, 2009

Vinterfåglar inpå knuten

Den årliga fågelräkningen är i faggorna. Sista helgen i januari, den 23-26 januari, räknar vi de fåglar vi ser vid fågelbordet eller vid fröautomaten.
Redan nu kan man passa på och lägga ut riktiga godbitar för att locka till sig mängder av småfåglar.

Fågelräkningen får fler och fler deltagare. Det är bra eftersom uppfattningen av hur många fåglar av varje sort det finns blir riktigare och främst att man får en sannare bild av förändringar.

Delta gärna i fågelräkningen. Man rapporterar in direkt på nätet.
Läs mer på Sveriges Ornitologiska förenings hemsida!

Jag tror att det blir färre fåglar jag får rapportera in i år. Tycker mig ha märkt att de inte alls är lika många i år som tidigare.
Kan inte skylla på katterna och deras framfart. Monsterkatten och hans bror börjar bli ett par sävliga herrar på 10 år.

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det påminner mig om när min salig far, hobbyornitolog, satt vid köksbordet med ett barnbarn och tittade ut mot fågelbordet. Den lilla sondottern kunde en del fåglar och farfadern höll upp handen och räknade på fingrarna... talgoxe, och... Vid tredje fingret skakade flickan på huvudet, bekymrad: "Men farfar, det där är inte fåglar. Det är fingrar."

Förra vintern hängde jag ut talgbollar till de små krakarna - men kajorna invaderade och tog allt. Så jag har gett upp.

Lilla B sa...

bloggblad: Ungar är skönt konkreta!
Mitt barnbarn matar "joxlarna" Tall-joxlarna.

Här slipper vi kajor men hackspetten slukar talgbollar i racerfart.

Åsa! sa...

Morfar var en stor fågelvän. Han hade en talgoxe-vän som hade för vana att flyga in i köket och äta smulor från köksbordet...
Mamma tyckte morfar gick för långt i sin gästfrihet, men det tyckte inte morfar:)

Lilla B sa...

åsa!: Åh, vilken härlig historia. Jag skulle precis som din morfar hjärtans gärna ha en talgoxe som kom och åt frukost med mig!

billan sa...

Här har det varit massor med fåglar vid fågelbordet.
Lite färre domherrar än vanligt, men massor med mesar, finkar, sådana där som klättrar neråt med huvudet före och dom som har en längre övernäbb och liksom knäpper med näbben.......
En fin hackspett huserar här med. Även tre ekorrar sällar sig till den hungriga skaran.
Det är trivsamt att sitta vid köksbordet och titta på skådespelet!

Lilla B sa...

billan: Har fågelboken liggande vid fönstret. Tyvärr har jag inte alls så där många olika fågelsorter som du det här året. Men roligt är det att kika på dem.

Jo sa...

När jag blir stor, ska jag ha ett fågelbord/automat utanför mitt hus! :) Än så länge har vi införskaffat oss en fågelbok, så vi kan kika vad det är för fåglar som huserar på ruckeltomten, men det är ju inte samma sak som att ha ett fågelbord utanför köksfönstret! :)

Lilla B sa...

jo: När jag var liten hade vi ett fågelbord som satt fast precis utanför fönstret. Man bara öppnade den andra rutan och fyllde på. Trevligt och praktiskt åtminstone om man bor i ett eget hus. Fåglar skräpar ner rätt duktigt.
Men det är väldigt roligt att se dem så nära.
Idag hänger jag ut diverse foderautomater i en syrén alldeles utanför köksfönstret.

Mias Trädgård sa...

Tack för påminnelsen! Måset genast ut och köpa mer fågelmat! Ska nog göra egna bollar med! :)

Lilla B sa...

mia: Så förträffligt att göra egna bollar. För den late finns det ju talgbollar i olika storlekar att köpa. Solrosfrö, hampafrö eller krossade jordnötter är heller inte att förakta.
Har man gamla nötter kvar sen jul kan man skala och hacka. Antingen till en nötkaka till sig själv eller till fågelgodis.