lördag, januari 03, 2009

I väntan på vinet


Vill man att växthuset ska bjuda på den här synen i sommar också gäller det att skära hårt.
Inget mesande med sekatören utan bara klipp till! Tänker du " så här mycket vågar jag aldrig ta" så klipp bort lite till!

Vid den här tiden på året formar man vinrankan och klipper ner skott som växt ut tidigare. Man lämnar bara lite kvar från huvudstammen. Att man gör det nu under värsta vintern beror på att hela vinrankan vilar sig. Ingen saft rinner ur den vid beskärningen. Tar man i som på en vinterbeskärning under sommarhalvåret är det risk att rankan förblöder.

Under sommaren klipper man däremot kontinuerligt för att hålla bladmassan i schack. Då tar man bort allt som växer bortom två blad från den blivande druvklasen. Det är lätt. Räkna 1-2-klipp. 1-2-klipp. Det kan man göra en gång i veckan. Pincering är ett tjusigare ord för detta enkla handarbete.

Jaha - tänker kanske någon. Jag brukar inte klippa min vinranka. Det måste man inte heller men risken finns att tillväxten blir så vanvettigt stor att den tar död på allt annat man har.

Vinrankan i mitt växthus kallas Vino Nordica och är en härdig typ. Här är det den bistra växtzon 5 och rankan har klarat många riktigt hårda vintrar.

Om man tycker att det verkar långt till skörd i augusti kan man ju handla färdigskördat innan dess.

18 kommentarer:

Linda sa...

I fjol var mina rankor alldeles nya och jag vågade mig inte på att klippa i dem. Nu har jag förberett mig ett helt år och planen är den att jag ska klippa imorgon...
Jaja, säger du att man ska klippa lite mer än vad man har tänkt så tror jag nog att jag ska klara det :)

Lilla B sa...

lindalotta: Första året är det bra om de får stå och etablera sig. Sen är det läge att börja forma. Bestäm dig redan nu för hur själva formen ska se ut. Om ett eller två skott ska få gå ut och bilda våningar som du leder åt sidan. Från början blir det ju inte så stort men sen växer rankan till sig för vart år.
Visst kommer du att klara det!

johanna sa...

"I väntan på vinet" läser jag o ser ett glas rött framför mig och så handlar det om den gamla rankan. nej Lilla b, vilka nesliga bilder du plantera i en stackars vintörstandes skalle :o)

Lilla B sa...

johanna: Ja, fy helskotta vilken jäkla kärring jag är ;). Det finns knappt ord.
Luras så. Det är snudd på lömskt.

Jo sa...

Vi har ju inget växthus (ännu!). Men jag vet ju vem jag ska vända mig till sen iallafall! ;)

Nu är vi på torra land igen efter julhelgens äventyr och trädgården ser jag inte på tre månader minst! Snyft!

Lilla B sa...

jo: Det var ett isigt äventyr ni råkade ut för!
Ett växthus är en underbar plats att sitta i när det inte är så skönt väder utomhus. Det har en alldeles speciell atmosfär som jag uppskattar mycket.

FO - 2 sa...

Jeg har fundert på om jeg kanskje skal skaffe meg en drueplante i drivhuset her.
Må i så fall linke til denne posten og lagre den under favoritter.
Ser også at du har fått deg temperaturmåler her nå.
Her vest i Norge vipper det så vidt over 0 nå.
Vin har jeg forresten i glasset. Rød og italiensk. MMM....! :)
God aften til deg.

Lilla B sa...

Godafton Ida i Norge!
Här är förskräckligt kallt med vinrankan klarar temperaturen ändå. Jag rekommenderar verkligen en vinranka i växthuset! Skaffa dig en sån till våren.En härdig sort. Det är en ren glädje att se hur druvorna mognar.

Dubbelörn sa...

Vår ranka står ute mot husväggen o är inne på 3:e vintern. Vi har inte beskurit den alls, så vad ska vi göra min goa "guru"?

Önskar dig en grön o ett mycket givande växtår 2009 ;)

Stor varm kram

billan sa...

Nu blir jag avundsjuk, har du lyckats tagit dig in i ditt växthus nu? Mitt är fortfarande helt igentjälat. Måste nog göra ett inbrottsförsök i mitt växthus endera dagen....Menar du att man kan beskära nu?? Mitt i vintern?? Jsg har varit helt kass på att beskära min ranka!

Anonym sa...

Oj oj oj,är glad att jag inte har nån trädgård :-) .Låter allt för komplicerat för mig.Lat som jag är :-( .Det där med fleece tog du upp förut oxå och jag håller fortfarande med dig....framför fleece även i aftonklänning...så många som skulle nappa på det :-).Hur roligt är det att sitta och frysa inför det nya året??Inte många.

Åsa! sa...

Finemang med lite vindruvsranketips! Det måste vara den knöligaste beskärningsväxten, eller är det bara jag som känner mig helt vilsen?

Lilla B sa...

dubbelörnen: Vad vill du ha din vinranka till? Om den i första hand är planterad för att fylla upp en vägg med grönska behöver du kanske bara frisera lite lätt.

Vill du däremot kunna skörda fina klasar som solen kommit bra åt får du tänka över hur rankan ska växa. Leda upp ett huvudskott och kanske låta sidoskott växa ut åt sidorna. Man får en stabil växt om man gör så. Men då innebär det att man få gå hårdare fram. Jag menar inte att stympa växten utan att forma.

Lycka till!

Lilla B sa...

billan: Nu är rätta tiden för beskärning. Kanske inte exakt den 4 januari utan ett spann mellan början av december och slutet av januari. Då är rankans inre torrt och risken att den ska förblöda genom att saften rinner ur är minimal.

Ut och lirka upp dörren!

Lilla B sa...

annette: Jag kan inte för mitt liv begripa att det inte finns finfleece att använda i snyggare kläder. Lättskött är det ju dessutom.
Visst är det mycket jobb med en trädgård och ett växthus. Men det är roligt jobb.

Lilla B sa...

åsa: Det är inte särskilt knöligt att beskära. Titta lite i nån bok från bibblan så ser du hur man gör. Det är lättare än du tror.
Klipper man lite fel växer det raskt ut nytt igen så ingen skada är egentligen skedd!

hellens sa...

Jag har beskurit min vinranka på friland den 27 december. Den första beskärningen gjordes vid midsommar av en trädgårdsvän från Kurdistan, han har en hel pergola full med klasar i Stockholm. Jag fick många skott och de skott som jag satte i jorden direkt rotade sig, växtkraft. Rankan klarade denna sommarbeskärning och vi fick några klasar söta blå druvor. När ja nu beskar plantan i december var jag hård. Jag lämnade två huvudrankor, klippte av sidoskotten så att två ögon per skott blev kvar. Huvudskottens årstillväxt halverades. Den ser spretig ut just nu men i sommar grönskar den. Det tog två år innan jag vågade. I vår väntar jag ivrig på tillväxten.

Lilla B sa...

hellens: Välkommen hit! Om man satsar på en ranka som klarar klimatet så är det bara att köra på. Skott som rotar sig direkt låter ju finfint! oppas du publicerar lite bilder på vinrankan till sommaren. Det skulle vara roligt att se.