fredag, december 05, 2008

En eftermiddag i Filipstad


Syster min ringde och undrade om jag blivit sjuk. Det fanns ju inget nytt att läsa på bloggen. Sånt kan nog väcka undran eftersom jag vanligtvis är rätt flitig vid tangentbordet.

Nä. Jag är kärnfrisk men har jobbat mycket och kommit hem ovanligt sent senaste tiden.

Igår tog goda vännen E och jag ut komptid och for till Filipstad för en eftermiddags trams och flams. I Värmland frågar de så trevligt i affärerna: "pös på?" dvs de undrar om vill man ha en plastpåse att bära hem grejerna i.
Här, där vi bor heter det: " vill du ha en kasch?"

Vad kallas den högst vanliga plastpåsen i era trakter?

Detta inlägg innehåller inte ett uns av trädgård. Det närmaste man kan komma är att goda vännen E har en långhårig katt som heter Jordgubbs-Lisa. Och det är ju inte så hiskligt mycket trädgård det heller, när man tänker efter.

Trevlig fredag!

28 kommentarer:

Hasse Wester sa...

Här i hufvudstaden är vi ju lite märkvärdiga som bekant....så vi säger:
- Vill du ha en påse?
Trevlig helg Lilla B!

Elisabet. sa...

I Ystad säger jag, som är från Västerbotten eller närmare bestämt från Lappland: "ska du ha nån påse?"

"Bärkasse", säger kunderna.

"Reklamufka", säger polska långtradarchaufförer med slokmustascher.

Elisabet. sa...

Nej, jag säger nog "kasse", när jag tänker efter.
Jag har övat för mig själv några sekunder.

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: VA?! Säger ni bara så? Heter en påse en påse i Hufvudstaden? Så totalt dialektfritt?
Jag är förstummad ...
Men inte värre än att jag kan knattra ner: Trevlig helg själv, Slottsträdgårdsmästaren!

Bloggblad sa...

Vi är vi lika fisförnäma som i hufvudstaden... men när jag flyttade till Motala som barn tränade jag enormt på att säga "kasche" som jag tyckte klingade så vackert.

Jag får sällan frågan eftersom jag i stort sett alltid kommer ihåg min stora korg. Om jag glömmer... så tar vi påsarna själva här i stan...

Ida sa...

Jag jobbade på systembolaget en gång i tiden och avslutade varje över-disk-ärende med ett "Vill du ha en påse till?". En dag svarade en man "Ja, jag tar en utan blåbär". Märkligt tyckte jag men det finns ju många galningar bland kunderna. Det var inte förrän något år senare jag förstod skämtet när jag tittade igenom ett kvitto och där stod ju längst ner "bärkasse 1:-".

Lilla B sa...

elisabet: Vad du kan! Jag är imponerad av de polska kunskaperna. Ännu mera måste polackerna vara.

Lilla B sa...

bloggblad: Jag försökte ett tag använda en korg. Det ser så trevligt ut. Men attan vad det är onödigt tungt. Bar alltid hem 8 liter mjöl på torsdagen och 8 på måndagen när barnen bodde hemma förutom allt annat nödvändigt. Då gällde det att minimera extravikterna. Numera har jag alltid med tygkasse. Kärringkasse har jag hört att den kallas. Jaja.

Lilla B sa...

ida: Det var ju underbart! Och att få ett gott skratt åt ett skämt man hört något år tidigare är minsann inte alla förunnat!

Maria Berg sa...

Blev allt lite orolig jag med att det var du som frusit fast på bänken utan pös.. med tidning under att sitta på. MB

Lilla B sa...

mariaberg: Han sitter där i ur och skur, Nils Ferlin, på sin parkbänk. Även om jag är lite naturvadderad skulle jag inte vintertid slå mig ner på kalla bänken bredvid. Riskera fastfrysning eller otäcka sjukdomar. Hu vale.

Anonym sa...

Väldigt kort och gott:
-Påse?
Norrlänningar, du vet..:)
Ett antal mil österut, på andra sidan gränsen frågar kassörskorna något om "Pussi".. måste ju vara en släkting till vår påse...eller..har jag måtro missförstått..? :)
Ha en god helg!
/Kirsti

johanna sa...

ja i Göteborg är vi lika pompösa som i Hufvudstaden och säjer kort o gott: vill du ha en påse?
Fast jag tackar oftast nej och säjer att man ska spara in på plastpåsar!

Lilla B sa...

BLOGGBLAD!! SE HIT!!!! Det var 8 liter mjölk jag bar hem två gånger i veckan - inte mjöl- jösses, nån måtta fick det väl vara. Men rätt ska vara rätt.

Lilla B sa...

kirsti: Det var kärnfullt uttryckt. Ettordssatser - då behöver man inte öda ord i onödan. Men lite undrande skulle jag nog bli om kassörskan sa: Pussi. Ja, det tror jag nog.

Lilla B sa...

johanna: Är det bara vi på vischan som kallar påsen något annat än just påse, tro? Jsg tar oftast tygkasse med, den sk kärringpåsen. Se där. Vi hamnar alla där så småningom.Håller med om att det är rent onödigt att ta nya plastpåsar vid varje köptillfälle.

maritha sa...

Jag tänkte först att det var en sabla människa att baka men när jag sen tänkte efter så insåg jag att det kan inte vara möjlig, inte ens med tre ungar hemma, trots att jag vet att äldste sonen är duktig att äta=). Mjölk kan jag förstå för det går åt här oxå, ibland har jag tänkt att jag skulle köpa en ko och ha här hemma.....vore väl något, en ko i en lägenhet ha ha ha

billan sa...

I min del av världen.... Norrland är det ingen som frågar om man ska ha nått att packa ner varorna i. Här är det självplock,inte en massa onödigt prat.... man får ta en plastkasse, kasta upp den på varubandet och vacker betala 1 kr eller 1,50.
Det är härligt med en kompledig dag. En god helg önskar jag dig!

Lilla B sa...

maritha: Haha - jaha, du! Förstår att du undrade :).

Lilla B sa...

billan: Men det låter kärnfullt det där ordkarga sättet.
Det är jättegott att kunna kompa ut ibland och göra något bara för att det är skoj.
Ha en riktigt trevlig helg!

Anonym sa...

Trädgårdarna regnar bort och alla människor stressar på som galningar. Här frågar de om om vill ha en påse om de frågar vill säga.

Lilla B sa...

kersti: Här snöar det fast det är blötsnö. Förr kände jag stress över julen men nu tar jag det som det kommer. Roligt att träffa alla barnen, äta god mat och vara ledig ett tag.
Det verkar som om plastpåsen/kassen bara kallas något annat i en liten del av landet.
Trevlig och avstressad helg tillönskas!

Mildamakter sa...

Här i Malmö frågas det: påse? och sen är det inte mer med det :o)

Bloggblad sa...

Jag tycker inte att min korg är så tung, jag kör dessutom alltid kundvagnen fram till bilen, jag avskyr att bära tungt, och hemma är det bara 5 meter in till köket från bilen.
Mjölkpaket och annat med står stilla så bra i korgen. Frukt och grönt får ligga uppepå utan att bli klämt.

När det gäller Nisse på bänken... blir jag lätt nostalgisk - har blivit fotograferad bredvid honom en gång för rätt länge sen... lyckligt leende mot fotografen....

Lilla B sa...

mildamakter: Det var ju rakt och enkelt! :)

Lilla B sa...

bloggblad: Du är nog mera armstark än jag. Tycker att det blir tungt och svårburet med korgen. Men det ser så trevligt ut när kärringkassarna av tyg är ersatta med korgar.
Tänkte att jag skulle be goda vännen ta kortet med Nisse på bänken och mig bredvid. Men jag vill nog hellre vara lite anonym.
Det fanns lite blått klotter på Nissemannen - förskräckligt!

Marge_II sa...

Mannen, som kommer från ett samhälle inte långt från Elisabets ursprung, använde i början av vår relation uttrycket "kaschpåse".

Han slutade med det då han blev varse om tautologin (eller så var det för att jag skrattade varje gång han sa det ;-))

Lilla B sa...

marge_II: Fullständigt underbart!