onsdag, augusti 13, 2008

Väldoftande höst

För rätt länge sen tuggade rådjuren i sig mina luktärter. De, rådjuren alltså, hade en sommarnatt vandrat runt två pilkoner och ätit duktigt. Såpass rejält att det enda som fanns kvar var ett par decimeter höga stjälkar.

Kan meddela att jag inte sa något vackert om söta lilla Bambi den morgonen.

En glad överraskning har synts till! Nu finns det blomknopp på luktärterna.
När andra känner doften från vissnande löv kan jag sniffa väldoft från luktärterna.

Inte illa alls.

17 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag ääääälskar luktärter, men har bara lyckats en enda gång med dem. Det var nog när vi var nyinflyttade och jorden ny i alla rabatter...

Men de perenna jag hade sen, de har slitit sig och finns lite överallt i häckar och buskar.

Lilla B sa...

bloggblad: Du! Det finns lågväxande som man kan ha i kruka. Enkelt, va? Bara köra på med en påse ny jord varje år och sen slänga iväg allt på hösten.

Anonym sa...

Spar dem om du kan till buketten. OOO... vad vackert och vilken doft. Köpte doft viol på plantmarknaden!!! Har inte känt en endaste doft och den köpte jag tidigt.Agnetha

Lilla B sa...

Agnetha: Precis vad jag tänkte - går det att hålla dem utom rådjurens och frostens räckhåll och de fortfarande blommar kan jag kanske använda dem i brudbuketten.
Jag har grävt upp och tagit hit violer från mitt föräldrahem. De brer ut sig ordentligt. Kom och hämta en planta till våren. De doftar finfint.

Anonym sa...

Tackar det gör jag gärna. Ska vi inte förnya våra höstsyrener. Mina börjar bli dammiga, tänkte vid lj-skolan? Kom förbi någon dag så går vi dit./Agnetha.

Lilla B sa...

Agnetha: Jag tänkte smyga dit en kväll nära bröllopet och plocka åt mig lite fint. Om inte det förslår med luktärterna, menar jag. Höstsyrén och rönnbär - du tipsade ju tidigare.

Torra dammiga blomster är en styggelse! Klart att beståndet måste förnyas ;)

Anonym sa...

Luktärternas charm har jag smittats av från dej! Jag älskar dessa blommor och rådjuren skulle snart ligga inne i frysen om de gav sig på mina älskade blommor. Har plockat in en stooor bukett redan och väntar på nästa omgång. De är fina och luktar godast av alla! =)

Anonym sa...

Jag hade en gång en get som rymde från sin plats i tillvaron och mumsade i sig en hel luktärtehäck.
Tydligen mums för många djur. Man kanske skulle prova. Vem vet - luktärtor kanske inte bara är en fröjd för näsa och ögon utan även för gommen.
GJ

matte sa...

ser du, Bambi gjorde dig ju bara en tjänst;)

Ruben sa...

Jag sådde lite blandade luktärtor på ett särskilt ställe för att ha enbart att ta frön ifrån. De blommade, jag satte namnlappar, de bildade vackra ärtskidor, de började mogna, jag gjorde en kontroll. ALLA var aväntan av den He-tes Bambi!! Sådana gånger svär man inte bara EN gång!!!! /Ruben

Ruben sa...

Där kunde man se hur upprörd jag blev. Enbart att skriva om det gjorde att jag blev dyslektisk!

Musikanta sa...

Jag förstår inte denna upprördhet *ler*. Vad är väl några luktärtor mot vackra rådjur...

I Mirrens (dotterns) trädgård strosar det ofta omkring en rådjusmamma med sina två kid mitt på dagen när vi är där på besök. Det är en fröjd att se dessa vackra djur så nära. För Lillmirren är det också en stor lycka att stå och titta på dem...

Mirren verkar heller inte sörja särskilt mycket över sina rosor som hon planterade första året hon bodde i huset och som det nu ingenting finns kvar av...

Lilla B sa...

annapanna: Är det jag som smittat dig att tycka om luktärter!?! Så kul. Och luktärterna blir bara fler ju mer man plockar. Plantans enda uppgift är att sätta frö och plockar man av blommorna så måste den fortsätta tills frosten kommer. Eller de satans rådjuren...

Lilla B sa...

GJ: Har inte tänkt på att de skulle kunna vara goda att äta.
Getter är ju till och med värre än rådjur. Jag hade en kollega som hade lite djur på gården. Bland annat en knäpp get. Det kräket ÅT UPP hennes ytterdörr. Det är fullkomligt sant. Jag såg hur geten hade gnagt i sig delar av dörren.
Tur att rådjuren inte bryter sig in åtminstone.

Lilla B sa...

matte: Det var ju knappast det jag trodde när skövlingen var ett faktum. MAn kan bli förvånad över hur elände kan vändas till gott.

Lilla B sa...

ruben: Fy så bedrövligt när du gjort dig sån möda och förväntat dig fröer till nästkommande år. Jag tror rådjuren har en inre kompass som lotsar dem direkt till blommorna de absolut inte får ta.
Man skulle förresten kanske kunna snitsla en bana med morötter och luktärter direkt ner till frysen. Stå på pass med locket uppfällt och när han hoppar ner för att njuta den sista luktärten slår man igen locket.
Så mordisk man kan bli. Jajamensan.

Lilla B sa...

musikanta, musikanta: Allt har två sidor - jag kan inte förneka att de är söta. En stilig bock är aldrig att förakta ;). Men när det kommer till skövling av odlingar då bryter det lös. De tar ju aldrig en liten försynt tugga eller ett smakprov. Nähä. Allt stryker med. Såna tilltag ogillas.