torsdag, augusti 03, 2006
Stilla sig och tänka efter
Nu är det halvtid i trädgården. Uppodlandet har övergått i skördande. Dags att summera första halvlek.
Kom igång ovanligt sent i våras. Det var kallt ute och inspirationen var inte så stor. För alltid bok över vad jag sår och när. Lite anteckningar om händelser i trädgården kommer också med. Fick en idé om att göra en trädgårdsdagbok i bloggform.
På frilandet vill inte fjärilskrassen växa riktigt bra. Den invaderades tidigt av insekter. Krassen, ringblommorna och luktärterna är jag nöjd med. Plockar mycket av dem. Det är BARA där jag plockar blommor. De odlar jag just för att kunna plocka.
Potatisen satte jag sent men den var bara nere i jorden och vände. Blasten är fin och frisk. Persiljan som jag planterade ut som småplant under duk är högväxt och mörkgrön. Det knepiga är att huvudsalladen håller prima kvalitet. Det förundrar mig för salladen brukar inte gilla heta somrar. Sättlöken är alltid pålitlig. Jättelöken som jag frösådde inne i mars kanske blir stor. Riktigt säker är jag inte på den. Vitlöken var årets misslyckande. EN vitlök blev det. Jag som brukar få mer än jag har användning för. Stor besvikelse!
Insekter, larver, jordloppor och löss. De har jag sett alltför många av. Krusbärsbusken är kaläten. Våtarven, detta djävulens ogräs, har växt med dubbel fart och volym i år. Aldrig förr har jag tampats så mycket med ogräset.
I rabatten är rosorna årets vinnare. Så fina, så väldoftande och så underbara. Sommarblommorna står inte långt efter. Rabatten har det här året gått i ljusa färger med tonvikt på vitt/rosa/lila. Färgvalet av sommarblommor är det svåraste för mig. Att få blomfrön att gro och växa till sig brukar jag klara men att välja vilka sorter och framför allt vilka färger är ett helsicke. Jag ser när det är klart om det blev bra men fy så svårt att tänka i färger.
Växthuset är mitt älsklingsställe. Mitt jordiska paradis. Ja, det låter knäppt, men så är det. Luften, miljön. Alltihop. Jag odlar inte så tätt. Skulle säkert kunna knö in flera tomatplantor men jag vill ha in ljuset till krukorna som står på tegelkanten runt markbäddarna. Odlingarna i växthuset är fria från skadedjur. Allt växer som jag har tänkt mig. Jag är så glad för mitt växthus.
Det har varit lite för varmt att sitta därinne och läsa eller fika. Men nu kommer den tiden!
Jag tycker bäst om den här första delen av odlingsåret. Att få frön att gro. Att hålla undan ogräset. Att få se utvecklingen av plantor.
Nu kommer skördeperioden.
Bilden har jag tagit i Falkenberg. Den är från hamninloppet ut mot Kattegatt. Längre ner åt vänster ligger Skrea strand. Och på den ligger 3,4 miljoner turister. Men här är det stilla.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
9 kommentarer:
Så fint, formulerat! Tack!
Låter som ett ganska bra år i trädgården så här långt för dig. Är lite avis på ditt växthus. Just nu öser regnet ner här och jag har fortfarande så mycket att göra...inte så bra. Får klä mig för störtregn....regnkäder och roddbåt.
Fint och entusiastiskt. Tyckte väl att det var Halland på bilden.
Du skriver så fint. Jag kan riktigt se det framför mig. Jag tillhör också den skaran som är lite avundsjuk på ditt växthus... Vi har plats för det, det är inte det, men vilket ska man ha, hur vill jag ha det, var ska det stå osv.. Någongång, kanske vi får tummarna loss.
Vacker bild, stillhet är underbart!
Det låter mysigt med skörd... hos mig misslyckades allt utom persiljan i år - och det var dessutom fjolårets som övervintrat.
eva och panter: Tack för det. Jajmensan, Halland är det.
slottsträdgårdsmästaren: Hoppas verkligen att det bara var ett kortvarigt regn. Här har det varit sol men hård nordostan. Några av mina rödmalvor har knäckts i vinden. Har nog haft för kort stödpinne.
Lindalotta: Gå hem till folk som har växthus och glo!! Vi som är växthusägare blir så till oss av glädje när nån vill se. kolla hurdant huset ser ut och vad slags odling de har. markbädd, krukor eller jordsäckar. Men ta inte ett mindre än 10 kvadratmeter om du har plats. Det är svårt att få ner temperaturen en varm sommardag i de små växthusen
bloggblad: jag har försökt få persiljan att övervintra. Det skulle ju spara en hel del vårarbete. Sånt finns det ju i tillräcklig mängd ändå. Min persilja är inte lika välartad som din. Eller de där kräkena som gnager av pålroten - jag gillar inte deras underjordiska verksamhet.
Skicka en kommentar