tisdag, augusti 22, 2006

Måltidens Hus köksträdgårdSista dagen på jobbet innan min sommarledighet hade jag lust att kolla hur köksträdgården på Måltidens Hus i Grythyttan skulle se ut. Den designas av Simon Irvine.

När jag kom ner i trädgården efter lunch så var det fullt arbete. Nyfiket frågade jag hur planen för köksträdgården såg ut. Temat för året är bönor i alla dess former. Stora stolpar höll på att resas lite här och var. De lutade alla betänkligt. Skulle de verkligen stå så? Jodå.

Plantorna väntades levereras från Läckö slott inom några timmar och näten skulle hinna knytas. Näten? Tjärade repstumpar skulle knytas ihop till stora nät och formas som vågor eller segel till bönorna. De hade bråttom och man behövde hjälp.
Åh, vad jag hade lust att säga: "Jag kan hjälpa till. Vill så gärna dessutom". Jag ångrar mig idag. Skulle ringt chefen och erbjudit mig jobba dagen efter istället. Så dum jag var. Så dum.

Efter en solsommar med god skötsel har det blivit en praktträdgård. En köksträdgård som dessutom är en njutning för ögat. Bönorna som klättrat upp på de handknutna näten är likt vågor i landet. Kålplantor, sallad och persilja har blivit prydnadsväxter.
Under glas växer mycket basilika.

Måltidens Hus ligger i Grythyttan och är den gamla Sevillapaviljongen från världsutställningen. Den tillhör Restauranghögskolan. Det stora kokboksmuséet finns också här.

7 kommentarer:

Panter sa...

Låter som en lagom utflykt nästa sommar, långt dit. Tack för tipset!

Lilla B sa...

Panter. passa också på att besöka 50-talslägenheterna, Formens Hus, Gästgiveriet i Grythyttan. Mycket att se.

Panter sa...

Noterat.

Julie sa...

Ser jo kjempe fint ut. Ja tenk og kunne arbeide med planter och vækster. Det er faktisk en drøm jag virkelig har.

eva sa...

Undrar så, varför jag aldrig varit där.
Så många omkring mig...som, har någon sorts anknytning.

Får nog skynda mig...innan rullatorn och PRO...fullständigt tar över, mitt Liv.
Till Läckö, vill jag också...

Jag kunde för några år sen...fått sätta igång på Skokloster Slott...men det var inte rätt tid för mig dåååå. Sen tror jag naturbrukargymnasiet tog över ett tag...nu vet jag inte alls, men NU är det inte *ork* nog!

Lilla B sa...

Julie: jag tycker också att det är roligt och mycket givande att arbeta med sånt som växer. Men yrkesmässigt? Tror att det är alltför fysiskt hårt. Man kan ju känna sig bra slut efter en hård helg i trädgården.

Lilla B sa...

eva: det finns verklgen mycket att se överallt!

Läckö, förresten. Jag var där för ett par år sedan. Slottet är som sagans slott och trädgården stod inte efter en millimeter. Det var en underbar upplevelse att vistas där.