lördag, augusti 12, 2006

Något rogivande till natten?


Humlen växer fort som attan. Nordens lian kallas den ibland. Arkitektens tröst skulle man kanske även kunna kalla den.

Humle är en väsentlig beståndsdel i öltillverkning. I äldre tider hade man höga störar i rader där humlen kunde klättra upp. Min enda humlestör står vid komposten. Dessutom lutar den betänkligt. Stören, alltså.

Humlen sägs vara rogivande men det är jag inte säker på alls. I litteraturen står det så. Precis som det står att ljungdekokt har en mild narkotisk verkan.

PYTTSAN, säger jag bara. Jag har plöjt igenom många trädgårdsböcker. Ibland verkar det som om man okritiskt skriver av varandra.

Jag har provat på att göra ljungdekokt. Det har ingen som helst verkan och smakar dessutom otäckt. Räligt säger vi som har sydsvenskt påbrå.

Var kritisk! Tro inte på allt som skrivs. Prova själv!

6 kommentarer:

eva sa...

Lyckost...HON-blomma!
Jag tycker *kottarna* är så VACKRA.

En gång hade jag en Hona, jag torkade kottarna...och hade som dekoration,vid dukning och i en vacker glasburk.

Tekok...lär vara lugnande och bra för urinvägarna! ???

Slottsträdgårdsmästaren sa...

Det finns säkert många örter som har inverkan på vår hälsa men tron är nog med på ett hörn också. Eftersom jag är en orolig själ så tittade jag på örter mot oro. Det visar sig att jag ska använda Belladonna. Ja nog går oron över då...och hela livet. Belladonna är ju oerhört giftig. Tog en bild på Visingsös örtagård av den.

Ronja sa...

Ooops. Jag skulle nog låta bli att prova lite själv... en del växter kan väl vara ganska giftiga även i små doser och 'kokar dem' gör man ju för att komma åt de verksamma substanserna...
Nåväl. Eget te är gott i alla fall!

Lilla B sa...

eva: jag tror nog att det kan vara såväl lugnande som bra för både det ena eller det andra. Men tänk om det är själva pysslet med växten som är lugnande...

slottsträdgårdsmästaren: Några av de mest kraftfulla gifterna man känner till kommer ju ur växtriket. Det där med belladonna var ju en hiskelig rekommendation. Även om man tar något mindre riskfyllt kan man ju aldrig veta hur mycket av en viss substans man kommer åt vid varje tillfälle. Växtens innehåll kan ju variera med skördetid, individuella skillnader mm mm.
I de flesta fall är det säkert harmlöst. Men att koka ihop lite te på belladonna.....

Ronja: En del eget te är gott. Annat tycker jag smakar räv. Gjorde på älgört och det tyckte jag var rätt ok.

Anonym sa...

Gunvor: har tänkt hänga upp lite humle i taket i väntrummet. Tänk om det har effekt! Får återkomma med rapport.
Ljung gör jag ingen dekokt av, men gärna te. Prova att repa av och torka blommor. Används sedan som örtte. Särskilt bra som kvällste eftersom man inte, som av de flesta andra örtteer, tvingas springa på toa halva natten. Ljung är inte urindrivande, men ger inga kickar åt något annat håll än toa heller.
Tips om Älgört att spara till nästa säsong: Jag använder blomklasarna och gör saft efter samma recept som Fläder. Gott och lite "vildare" i smaken.

Lilla B sa...

Gunvor: Det var kalasidéer. Har saknat fläderblommorna sen jag flyttade till kallt klimat.

Få lugnt i väntrummet? Så mycket humle finns inte...