söndag, maj 13, 2012

Bär, slit och grävJaha - nu är det inte längre möjligt att ha tomater och chileplantor inomhus längre. De ränner iväg i höjden och förväxer sig till ingen nytta. Lite lurigt vid den här tiden är det allt. Inomhus är det för varmt och i växthuset för kallt. Häromnatten var det -4 grader och såna temperaturer blir bara pingviner glada åt.

Nåväl. Nu har jag burit ut allt. Bilden är tagen i halvtid när chilen just flyttats ut. De flesta tomaterna står vid fototillfället fortfarande inne. De är så rangliga att om ett tomat-BMI funnes skulle de utan prut portas som fotomodeller. Men nu stundar andra tider! Tomaterna ska bli nergrävda i hästskit från Bovik. Sväller de inte upp efter den betan blir det komposten nästa! Ingen nåd gives.

14 kommentarer:

baratradgard sa...

Tre tomatplantor köpte jag för en vecka sen och satte i stora krukor i växthuset - ja bor man vid skånska sydkusten så går det bra i början av maj.

Mina egna sådder är jag lite pjoskigare med. Åtta fina aubergineplantor har jag och idag vågade jag mig på att sätta ut den första i växthuset. Om den skulle krokna i nattkylan har jag ju fler att ta till!

Anonym sa...

Hej du flitiga Lisa
Jag köpte tre tomatplantor på marknad i G-hyttan. Har än så länge inget växthus bara ett stenlagt golv men hoppas att huset så småningom ska bli ihopsatt.Mina tomatplantor får bo på glasverandan så länge. Kan du föreslå ngn lämplig vindruvssort som är härdig i Bergslagen.
Hälsningar
Sibayna

Jo sa...

Jag har ju inget växthus ännu (men väl vatten- och elledningar till det efter helgens jobb), så jag måste ha mina tomater mm inne. Huu, hoppas att vi får upp växthuset snart så att alla sådder inte är förgäves!

bettankax sa...

Så trevligt det ser ut när det börjar grönska därinne:)

epsilon sa...

Jag har tre tomatplantor i jättekrukor bakom glas på altanen där det inte varit minusgrader men bra kallt på nätterna. Ingen vidare vår detta år. Spöregn, kulingvindar och kyla. Lite värme kunde vi väl ändå få?

Ulrika - Timjan och pioner sa...

Mina tomatplantor är också väldigt rangliga och eftersom jag inte har något växthus och fortfarande minusgrader ute på nätterna så blir det problem!

Lilla B sa...

baraträdgård: Måste tillstå att jag är avundsjuk på det milda sydsvenska klimatet ni har.

Du anonyme besökare av Grythyttans markad: JAg missade den lille söte marknaden i år. Vid fyratiden kom jag på och då var det för sent. Illa!! Nu blir det att vänta till höstmarknaden och iköp av vinterns fleecetröjor istället för vårens tomatplantor. I mitt växthus har jag Vino Nordica. Den är pålitlig och övervintrar bra. Det finns en annan och i mitt tycke godare sort: Zilga.

bettankax: Nu är vi verkligen på gång! Man kan knappt vända sig förrän en chileplanta blir massakrerad.

epsilon: Tycker också att det är en segdragen och onödigt kylig vår. Värme tas ytterst tacksamt emot!!

ulrika: Ett litet tips om du vill ha: När man får alldeles för rangliga tomater så köp riktigt stora krukor. Häll bara lite jord i botten Sen ställer du ner tomatplantan och så kan den slingra sig upp genom krukan. Ös på mera jord efterhand. Det behöver inte sticka upp så mycket grönt ur jorden. Stammen bildar nya rötter och växten blir stabil.

billan sa...

Är det sockervadd eller snöbollar på blå möblerna? Fint blir det i ditt fina växthus!
Men nu djäklar, på torsdag slår jag till....då ska banne mig slömor dra igång växthuset :)

Lilla B sa...

Sockervadd?! Ånej - här snor vi lite slarvigt ihop fiberduken och lägger på stolen. Lycka till med torsdagens jobb! DEt ska enligt väderprognoserna bli skitväder. Lika bra att jobba på under glas.

Christina sa...

I år har chillin kommit långt här trots en ganska kall vår! Blommar mycket och några små chillis syns! Men tomatplantor köper jag färdiga i år!/Lila-Christina

Anonym sa...

Tack för tipset. Nu ska jag inhandla vinranka och försöka sätta lite faaaart på "växthusbyggaren"

Sibayna

Lilla B sa...

Christina: Mina chilisar har också hunnit förvånansvärt långt. Kul. Då behöver man inte vänta så rackarns länge på frukterna.

Sibayna: Lycka till med vinrankan!

Agnetha sa...

Hej inte behöver du åka till Bovik för att hämta hästskit. Dottern har häst i Bångbro bara att komma och hämta.

Lilla B sa...

Agnetha: Tackar, tackar!!