fredag, september 16, 2011

Fru Dahlia lever farligt om natten


Bilden tog jag ikväll. Dahliorna har fått bre ut sig i rabatten under sommaren. Lägga sig vällustigt ner när andan fallit på. Jag gillar inte att binda upp blommor i onödan utan tycker om lite vildvuxen ostyrighet. En del kan nog, med visst fog, kalla det för ren och skär lathet.

Husbonden har vissa synpunkter på utsvävande växter när han klipper gräset men jag hör så dåligt ibland. Särskilt då.

Väderrapporten varnar för nattfrost här i Bergslagen. Illa. Det innebär att fru Dahlia kan hälsa hem. Så skoningslöst är det faktiskt. Förfrysandet kan visserligen skjutas upp med hjälp av fiberduk men dahliaknölarna ska ändå grävas upp och vinterförvaras så det får bli som det blir med frosten.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Nattfrost är ett elände. Jag har inte orkat ta in mina chiliplantor så jag hoppas innerligt att minusgraderna håller sig borta från Stockholmstrakten ett tag till.

Lilla B sa...

3rum: Jag håller tummarna för dina chiliplantor!!
Dahliorna för frysa men inte en chili!!

Helena sa...

Hur har det gått för Fru Dahlia?

Lilla B sa...

Helena: Frosten svedde fru Dahlia lite grann. Det ser inte så illa ut som jag befarade. Värmefläkten har gått i växthuset så tomaterna är fina och goda fortfarande.

Christina sa...

Frosten får gärna vänta länge! Men det var kallt i går kväll. Vi fick sätta på värmen i uterummet, när vi åt vid 20 tiden. Ha en bra lördag/Christina

Lilla B sa...

christina: Här var gräsmattan vit i morse. Trist. Man får vara glad för varje liten värmande solstråle som kommer i ens väg. Mänsklig sådan eller från vår vanliga sol.

Elisabet. sa...

Egentligen är jag ingen fantast av dahlior, men dom här var fina .., inte så grälla i färgen.

Man kanske skulle testa ...?

epsilon sa...

Jag minns min mormors dahlior, så känsliga men så fina. I Bergslagens västligaste utpost var det nattfrost men dagen blev fantastiskt vacker, riktigt varm. Och nu drar ett nytt lågtryck in.

Lilla B sa...

elisabet: Jag är inte heller någon dahliafantast men dahlior kan nästan se ut hur som helst.Letar man lite så hittar man nån som faller i smaken. Det krabbiga är att man måste gräva upp knölarna på hösten och vinterförvara dem.

epsilon: Här var det strax under nollan med vita gräsmattor. Skönt att höra att lågtrycken väljer att ta sig fram över oss så att vi slipper en ny frostnatt.

baratradgard sa...

Fru Dahlia har överhuvdtaget int alls trivts på min adress i sommar. Regn och regn och regn och blåst har förvandlade henne till en gråtufsig sak redan i början på augusti.

Lilla B sa...

baraträdgård: Det var sorgligt att höra. Här har vi haft en finfin sommar och som du ser så brer hon ut sig rejält, fru Dahlia.

Hannele på Hisingen sa...

jo, det är en del höstpyssel nu.

Lilla B sa...

haqnnele: mycket är det...och så all svamp och alla lingon...

Karin sa...

Minns med lite dåligt samvete mammas dahlior, som jag skötte i många år när hon gått bort. Egentligen ska man ju gräva upp dem och lägga dem på en hylla i ladugården, ovanför korna, för att de ska må riktigt bra. Men dessa stod i krukor, så jag ställde bara in krukorna i bagarstugan på hösten och tog fram dem på våren. Funkade fint i flera år, ja ända tills jag glömde att ta in dem i tid och krukorna frös sönder och knölarna också. Kände mig så misslyckad att jag inte testat dahlior sedan dess. Men till våren kanske...

Lilla B sa...

karin: Så trist att dina ärvda dahlior frös. Det är sånt som händer. Satsa på några nya till våren - trots att de är lite besvärliga med vinterförvaringen så är de fina.