måndag, september 05, 2011

Växthuset i september

Fortfarande kan man skörda tomater och annat. Det är fint. Men hemtrevligheten är borta. Den försvann när jag skalade bort bladen på tomaterna och chilefrukterna. Nu gäller bara en rätt hård kamp mot kyla och mörker. Ser det ut att bli nattfrost får värmefläkten gå.

Nu stundar bistra odlingstider.

Fast vitlöken får man inte glömma!! Den ska snart nog i jorden.
Odlingssäsongerna går i varann precis som konditoriskapelserna gör när semlorna uppenbarar sig redan till Lucia.

Man kan klicka på bilden och skärskåda de strippade tomatplantorna

14 kommentarer:

Anna-Lena sa...

Hej igen! Vi är fortfarande i växthusplaner och har inte kommit så långt men nästa sommar ska det bli. Såg att du "strippar" tomat och peppar, är det för att det ska mogna snabbare? Har du vitlöken i växthuset? Jag har mina ute och ska snart skörda dem också. Du har i varje fall ett fantastiskt växthus trots att hösten börjar närma sig.
Anna-Lena

Lilla B sa...

Anna-Lena: Jag tar bort blad för att ljuset ska komma åt frukterna lite bättre. Vitlöken har jag på friland. Där trivs den finfint. Jag sätter dem på höstkanten, september eller i början av oktober. Då blir de klara i juli året därpå.

Anonym sa...

Jag har skördat vitlök för första gången.Blev riktigt fina. Kan jag ta en av de lökarna och sätta nu? Varför blev det "smålökar" i bladen på en del? ellem

Lilla B sa...

Du anonyme: Visst kan du ta klyftor av årets skörd och sätta nu i höst - det går jättebra. En del vitlökar bildar pyttelökar på stängeln - om man är tålmodig så kan man sätta dem och så småningom få rekorderliga lökar. Det tålamodet har inte jag.

bettankax sa...

Jag tycker mycket om september månad. Jag tycker också mycket om att följa hur ditt växthus förändras över tid. Jag tycker det har sin charm nu också. Sen var det ju alldeles nyss som säsongen började. Tur du snart ska sätta vitlöken:)

Lilla B sa...

Visst är det en himla tur att vitlöken snart ska sättas, bettankax! Räddningen i höstmörkret :)

Humlan sa...

Jag gillar ditt växthus nu också! Det är så vackert med alla gul-röda prickar i det gröna (och jag avundas dig de hemodlade, goda tomaterna).
Håller med Bettankax att det är roligt att följa växthuset alla årstider. Men de där årstiderna går alldeles för fort...

Tina sa...

Vad är de för lila rosa växt längst mot kameran?

Anonym sa...

Nä, jag tycker att det fortfarande ser jättemysigt ut! Är avis på alla med glashus! Jajustdetja, vitlöken får man inte glömma.
heanku

Lilla B sa...

Humlan: Årstiderna vår,sommar och höst går rasande fort men jag tycker allt att den jämrans vintern tappar fart och segar sig fram å det bedrövligaste.
Kul att du gillar växthuset under alla odlingstider!

Tina: DEt är Törnrosas kjortel

Heanku: Åh! Ännu en som gillar mitt växthus i hösttid. Trevligt!
Ja, för attan - glöm inte vitlöken!

Hannele på Hisingen sa...

Min mor har fortfarande tomater på balkongen, resten mognar inne också.

Lilla B sa...

hannele: Det låter ju härligt!

Karin sa...

Instämmer med alla som tycker att det är jättefint och mysigt i växthuset även med avklädda tomatplantor!

Och så undrar jag hur de små husdjuren mår.

Lilla B sa...

Karin: Nu är äntligen alla fästingar döda. Det var ett segt äventyr.
Åtskilliga tomater är gröna fortfarande så det är en kamp mot nattkylan och mot mörker. Även om inte alla blir klara är jag mycket nöjd med säsongen.
Chilefrukterna har blivit starka och goda