fredag, juli 10, 2009

Vin och blommor en fredag afton


Slet hårt idag i trädgården. Det var inte roligt alls. Allt klipp från häcken och spireorna som jag lämnade kvar låg i regnet till idag. Äntligen är allt det blöta bortkört och tronar i en jättehög på min grovkompost.
Tungt, tungt tungt. Det gick på rena viljan.

Inne i växthuset är det betydligt mera glammigt.
Vad sägs om blommor och vin en fredagskväll?

19 kommentarer:

Tuvstarr sa...

Kul, när man ser hur allt växer och blommar. Och ditt vin - man blir genast sugen.
Du har varit mycket duktig. Det är verkligen inte roligt att hantera med allt det blöta och man är glad när allt är färdigt. Ha en fin helg.

Lilla B sa...

Tuvstarr: Tack snälla du och jag önskar dig också en riktigt fin helg!
Det var sannerligen ett tungt jobb idag men nu är jag trött, matt, nästan slut men mycket nöjd.

Bloggblad sa...

Jag gör vågen som vanligt! Fast... jag tog in blommor också till fredagsvinet - gamla perenna luktärter som slitit sig och dyker upp lite här och där många år efter att jag ryckt bort moderplantorna.
Och de pryder soffbordet... att de kommer från en nedlagd ogräsrabatt syns inte alls.

AnnA sa...

Godkväll Lilla B!
Först ett glas vin till maten, och sedan ute i trädgården och klippte av vissna rosen , som jag gjorde sticklingar av, och plockade ihop rosor - icke vissna - till morgondagens "Rose Fair"- arrangemang. Nu snart ett glas vin till och lite choklad - det skall man väl få unna sig, sista semesterveckan...
hälsn
AnnA

Lilla B sa...

bloggblad: Jag tackar för vågen!
En gammal ogräsrabett som nerkommit med perenna luktärter - sånt är värt att gratulera.
Dessutom är jag lite avundsjuk på din garderobsstädning. Måste tillstå det.
Trivsam helg!

Lilla B sa...

AnnA: Sticklingar av vissna rosor?! Det var imponerande.
Absolut att du ska ta såväl vin som choklad! Jösses - man lever bara en gång!
Fortsatt trevlig helg!

FO - 2 sa...

Bra jobba!
Du har fortjent både vin og blomster.
Og FOR noen vakre blomster.
Fantastisk fine.
En nytelse å hvile blikket på.
Skål (her nytes et glass portugisisk rødvin) på denne fredagskvelden og ha ei riktig god helg. :)

l*eva sa...

Vilken otrolig bild!

Hmm...det är det där med Liljor...får nog testa!
(fast jag har *ljugit* om att jag inga har...något jag hittade i rabatten runt tallarna...var liljor! De har inte jag satt dit!
DET borde jag väl kommit ihåg?

SenilLight!

Malin sa...

Åh det är sådana ögonblick som livet är gott att leva...riktigt gott...Lite rött vin i växthuset med regnet smattrande på taket...skyddad från vinden...superbt!!

Kram från Malin

englundskan sa...

Jag är verkligen imponerad av din trevliga och fina blogg, jag tror jag har mycket att lära mig av dig. Vi bor ju i samma zon vad jag förstår. Det är dessutom samma zon som Luleå...
Det är så mycket frågor; hur gör man med en Physlais som inte vet någon hejd. Vad gör man med ranglina tomater och hur i hela friden får man stopp på vinstocken?
Min blogg heter Livsrummet, och handlar om växthuset som tenderar att bli mera ett vardagsrum eller i alla fall läsrum/skrivrum. Ganska trevligt det också.

epsilon sa...

Åh vilka fina liljor. Och vin till det. Det kan väl inte bli så mycket bättre ... jo vädret förstås

Lilla B sa...

ida: Skålar gärna tillbaka!! Liljorna verkar stortrivas i år och det är jag glad för. De liljebaggar som visat sig har inte varit många och nu finns de inte hjeller mer. Blommorna har fått vara i fred.

Lilla B sa...

l*eva: Nog kan man glömma vad man stoppat ner i jorden. Jag hittade ju ramslök i växthuset, kommer fortfarande inte ihåg vem som planterade dem. Men det måste varit jag.
Lite liljor hör till trädgården, tycker jag!

Lilla B sa...

malin: Det är sånt man kan kalla lön för odlarmödan!

Lilla B sa...

englundskan: Tack för vänliga ord och hjärtligt välkommen hit! Alltid roligt med nya besökare.

Jaha, du. Physalisarna har en tendens att växa duktigt. Jag har två olika sorter i växthuset. Den som växer som värst är en som jag haft under flera år. Den har jag tagit skott av under tidig höst, övervintrat, toppat och de nya skotten har så småningom åkt ut i växthuset. De växer som galningar. Jag har satt bambupinnar,spänt trådar och gjort ett stängsel som de får hålla sig innanför. De stänglar som ändå tar sig ut knipsar jag bara av.Det kommer ju nytt i bladvecken så en bra sax behöver man ha till hands när det växer så mycket.
Är det växthustomater måste man binda upp dem. Fäst en lina högt upp och knyt den löst längst ner på tomaten. Sen virar man den rangliga stammen runt tråden. Ta bort tjyvskotten, dvs alla små extra skott som kommer i bladvecken. De tar kraft och näring i onödan.
Om det inte är en växthustomat utan en busktomat så kan du plantera om den. Sätt den djupt i en hink med hål i botten. De vill ha mycket jord. Gödnng vill de också ha. Och ljus+värme. Vanligt simpelt gräsklipp ger fin gödning och god smak åt tomaterna.
Vinstocken ska du bekära hårt som fasiken på vintern. Inte för tidigt och inte för sent eftersom den blöder lätt. Växtsaften rinner ur den och sen är det gonatt. Vänta till mellan jul och nyår för en kraftig beskärning. Nu på sommaren ägnar man sig åt det som kallas pincering eller sommarbeskärning: man klipper bort överskottet, dvs behåll 2 blad efter varje klase och klipp väck resten. Under sommaren ger man sig bara på tunna mjuka skott. De blöder inte så hårt.
Hoppas att råden kommer till nytta! Hör gärna av dig igen.

Lilla B sa...

epsilon: Ja, vädret kan sannerligen bli bättre men man får uppskatta det som redan är gott nog. Blommor och vin hör definitivt dit. Sommarledigheten också. Och kanske insikten att allt inte behöver var så otroligt bra - det kan duga ändå.

Lilla B sa...

Englundskan: Har försökt kommentera hos dig men det går inte. Av ordverifikationen syns den övre hälften och inget händer när jag trycker på Skicka kommentar.

englundskan sa...

Konstigt, vet inte vad det kan bero på men eligt den här adressen ska det funka; http://livsrummet.blogspot.com/
Försök igen,
Bloggen handlar mestadels om min mångåriga kamp för att få till det där med just livsrummet, typ växthus.

Lilla B sa...

englundskan: Har läst hos dig och sett ditt fina växthus men kommenterandet går jag bet på. Försökte att skriva bara EN rad och kolla om ordverifikationen skulle visa sig helt men icke. Det fungerar bara inte när jag skriver.