tisdag, juli 28, 2009

Verandafynd


Husbonden gjorde ett redigt fynd under verandataket.
Hade nog hellre hittat en hoper guldpengar än ett bautastort getingbo.
Så krass är jag ...

13 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket enormt bo!! Men vars e getingarna?

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: Borta! De är nog döda - åtminstone hoppas jag förskräckligt elakt på det.

bakom berget sa...

Ser ut att va ett bålgetingbo...

billan sa...

Vilket jobb!
Med att bygga boet menar jag. Undra varför dom flyttat, har du skrämt dom?:)

Bloggblad sa...

Ha! Tänk äntligen har jag något som växer lika bra som hos dig!!!

Fast... det är ett par år sen som vi byggde om garaget och hittade mängder med jättebyggen.

SqZ sa...

Det är fascinerande att de små krypen kan åstadkomma en sådan boll. Fast jag tycker också att getingar är bäst på avstånd :-)

bettankax sa...

Himmelens vilda parader! Det var ju en riktigt ståndsmässig bostad.

Mian sa...

Förra året åt sig getingarna igenom väggen in i vardagsrummet i min gode vän Jans torp. De omvandlar ju trämassan till bomaterial och vips så hade var det ett litet hål ända in i huset! In i rummet - där jag befann mig - kröp helt plötsligt geting efter geting. Lätt panik uppstod. Försökte täcka för hålet där fler och fler getingar ploppade ut hela tiden.
2 stick fick jag.
Jag blev tvungen att angripa med Radarspray - det var inget att välja på. Därefter tejpa för provisoriskt och armera med lite matfolie.

Lilla B sa...

bakom berget: Här brukar finnas flera olika sorters getingar så det stämmer nog med ett bålgetingbo.

billan: Skrämma getingar skulle jag gärna göra! Fästingar och älgflugor skulle också gärna kunna få dra sig tillbaka när jag kommer.

bloggblad: På lite dolda ställen verkar de trivas. Vi hade också några storslagna getingbyggen på en garagevind.De var bebodda. Tur att vi är gamla biodlare med slöja och täta skyddskläder :)

sqz: Bin gillar jag men getingarna kan bosätta sig någon annanstans, det tycker jag absolut!

bettankax: De är skickliga byggare, de där vispingarna! Nog kan man bli imponerad av bygget men trots det vill jag helst inte ha jättelika getingbon i min närhet.

mian: Tur att du fick hejd på invasionen! Otäckt när de kommer så nära inpå. Många är de också. Getingar har ju inga hullingar på gadden så de kan leverera flera stick om de är på det otrevliga humöret.

Malins-kuriosa sa...

Du milde...hoppas att de stack...iväg...Det har de kämpat med länge i godan ro...otäckt men samtidigt fascinerande att de kan bygga så maffigt...men att inte lämna någon insats i form av guldpengar...det var dålig stil...

Kram från Malin

Lilla B sa...

malin: Visst är det ett imponerande bygge! Vi har hittat flera liknande getingbon här på gården men de har varit bebodda. Inte så kul men tur att vi har skyddskläderna från biodlingstiden kvar. Man ska inte göra sig av med grejer i onödan ;)

bakom berget sa...

Kom just att tänka på förra sommaren! Vår närmaste granne hade ett bålgetingbo på sin vind.Det var ca. en halv meter i diameter.Varje kväll när vi skulle gå ut, fick vi ha vapen med oss och sakta smyga upp dörren. Dom satt vid ytterlampan och runt dörrkarmen där dom fångade myggor och andra småkryp i ljuset från ytterlampan.Det är inte så trevligt när getingarna är fem cm. långa och man får dom i huvet.Anticimex fick komma hit två gånger innan vi fick bort dom helt.
Vi fick tipset att rensa bort allt gammalt trä ex. gamla vedhögar och sånt, som fanns i närheten,dom dras tydligen till sånt.

Lilla B sa...

bakom berget: Getingarnas bon är tunna och lätta - de tuggar trä och bygger mer. Boet blir som papper.Boet på bilden väger knappt något fast det är så stort.
Vindar, vedboden och under takpannor gillar de att bosätta sig.
Vid ett annat tillfälle kunde vi skära loss ett jättebo från en garagevind. Det boet var fullt av getinglarver. Bästa sättet att göra sig av med det var att ta ner det och hälla hett vatten över det. Men det krävs att man har skyddsutrustning. Jag är glad att vi har våra gamla biodlarkläder kvar :)