onsdag, maj 27, 2009

Urban, Vilhelmina och Blenda

Tre viktiga dagar i maj. De där dagarna när Urban, Vilhelmina och Blenda har namnsdag. Enligt gammal väderfolktro ska just de dagarna kunna visa på hur sommaren ska bli.

"Urban, Vilhelmina och Blenda, de skola sommaren lända".

Hur vädret var i måndags så blir vädret under juni månad. Igår hade Vilhelmina namnsdag och hon spår juli månads väder. Idag börjar det råkallt. Och jag som gillar en varm augusti ...

I växthuset står tomaterna fortfarande i sina krukor. Nattetid har de fiberduken på sig.

10 kommentarer:

AnnaPanna sa...

Jag fick höra av en tant förra sommaren att "Urban, Wilhelmina och Beda, de tre skola sommaren leda" :) Fast det gick ju ut på samma sak. Men kul att höra den om Blenda med! Ja, en blåsig augusti lär vi få då =)

Malin sa...

Kul - gillar gammal folktro och detta var en nyhet för mig.
Alltså blir juni en riktig sommarmånad och juli en salig blandning...Augusti blir solig men dock blåsig...Så har vädret betett sig hos oss - hyfsat varmt förvisso.
Dammen har varit en följetong här hos mig...tidigare var den ett litet "hav" och allt möjlig damp ner - varje vår var det ett hiskeligt jobb att få den ren. Nu har jag en rätt behändig "balja" och inbillar mig att detta ska bli hanterligt...Antagligen är den snart omgjord igen...

Kram från Malin

billan sa...

Alltid lika kul med gammal folktro, men den här gången vill jag inte riktigt tro på den. Vädret har varit skruttigt här hos mig.
Tacka vet jag www.yr.no!

epsilon sa...

Storm hela augusti - nej tack. Jag föredrar också www.yr.no. Mycket träffsäkert, bättre än både SMHI och gammalt skrock

Lilla B sa...

annapanna: Om den här folktron stämmer lär vi nästan blåsa bort i augusti.:)

Lilla B sa...

malin: Är intresserad av en liten damm men jag drar mig för det ideliga rengöringsjobbet. Vill ha det lättskött, lat som jag är. Växthuset lägger jag ner all krut på.

Lilla B sa...

billan: Vädret kommer över oss vad dagarna än heter.Inget har vi att sätta emot, fast man ibland gärna skulle vilja. Jag tycker också att den norska vädersidan är prima. Har den som favorit inställd på vår lilla by.

Lilla B sa...

epsilon: Var i Örebro i tjänsten på eftermiddagen. Det var nästan så att jag lättade från marken i blåsvädret.
Inte vill jag heller ha en blåsaugusti. Åhnej. Varmt och lagom med regn och ännu mera lagom med sol, tack.
Norskevädret är finfint!

Staffan H sa...

Även om jag gillar och respekterar gammal folktro, så hoppas jag att de har fel beträffande augusti. En månad med storm? Nej tack!

Lilla B sa...

staffan h: Nej fy för den lede! En månads storm betackar vi oss för. I byns centrum, utanför korvkiosken, blåste en stor trädgren av och landade på ett par parkerade bilar. Inte roligt. Om hela augusti blir sån kommer vi alla att köra med tillknycklade bilar.